uçakların kuşlardan ilham alınarak yapıldığı yalan

entry5 galeri1
    1.
  1. evet büyük bir yalandır. siz hiç kanatlarını çırpmadan, büyük bir tepkimeyle osurup, duman çıkartarak uçan kuş gördünüz mü?
    4 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. evet efendim, gerçekte ineklerden ilham alınmıştır. bilim daha fazla halktan saklanmamalıdır.
    0 ...
  5. 4.
  6. --spoiler--

    Uçan canlı ve teknik yapıların, uçuşlarında en müessir faktörlerden biri de kanatlarıdır. Kuş kanatlarını inceliyecek olursanız, ileri, geri "değişken" çok açılı kanat tiplerinin yüzlerce şeklini görmeniz mümkündür. Kuş kanatlarının en büyük hususiyetlerinden biri de yelpaze gibi açılıp kapanabilen ve bu sayede de çeşitli uçuş avantajları sağlayabilen tipte olmalarıdır. Bu şekil de uçak mühendislerine ilham kaynağı olmuş ve; F-14, F-18, MiG-25... gibi uçaklarda tatbik ederek yüksek performans (güç) elde etmişlerdir. Bir başka yenilik de "ileri ok açılı" kanat projesidir. Günümüz ilminin ancak ulaşabildiği bu teknik, yaratılışlarından kuşlara bahşedilmiştir. işte asıl mimarın sanatındaki orijinalliği gören yapımcılar kolları sıvamış ve 15 dereceye varan ileri ok açılı uçak tecrübelerinde üstün başarı kazanarak, imâlat safhasına geçmek için hazırlıklara başlamışlardır.

    Yukarıda kuşların kanatlarında hava ile dolan boşluklar olduğunu belirtmiştik, bu da hava direncini önemli ölçüde azaltmaktaydı. Aynı sistemi bir Boing–747 modelinde; kanatlara küçük küçük binlerce delik açarak uygulayan yapımcılar daha ilk rüzgâr tüneli modellerinde, bu sistemin yepyeni bir aerodinamik teknik olduğunda fikir birliği etmişler ve yeni imâl edecekleri uçaklarını bu sistemle donatmaya karar vermişlerdir. idealleri kuşların ve u-çan diğer canlıların uçuş tekniğine ulaşmak olan uçak mühendisleri, henüz işin basında olduklarını çok iyi bilmektedirler.

    Kuşlar akılsız ve şuursuz oldukları halde, günümüzde havacıların kol uçuşu olan "V nizâmi" tabir ettiğimiz, lider basta diğerleri geriye doğru açılı uçuş sistemini acaba nasıl öğrendiler? Onların havayla olan mükemmel uyumunu kim ayarladı? Kim onları idare ediyor? Minik bir uçağın bile imâlinden uçuşuna kadar geçen safhaları düşünürseniz, (üstelik uçuş için de bir çok bilgi ve gerekli şartların sağlanması, idarecilerin lüzumu gibi pek çok hususiyetler...) bütün bunların minik bir kuşun bünyesinde mükemmel bir şekilde toplandığını görürsünüz. Acaba kuşlar hangi fabrikanın ürünüdür ve hangi "Mahir San'atkâr'ın elinden çıkmışlardır?

    --spoiler--

    kaynak: sızıntı dergisi.
    1 ...
  7. 5.
  8. aslında yalan değildir. belirli bir yükseklikteki kuşlar kanat çırpmadan uzun mesafeler katedebiliyor. kanat çırpan bir mekanizmayı yapmanın çok zor olduğunu gören insanoğlu kanatlarının ve kuyruğunun oynadığı yapılması daha basit mekanizmalar kurmuştur. ayrıca uçmayı sağlayan sadece kanat çırpmak değil çırpılan o kanattaki tüylerdir. insanoğlu da bunları görüp inceleyip kanat çırpan tüylü şeyler yapamayacağını görmüş, kendine elinden geldiğince uyarlamış ve kendini uçurmuştur.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük