artık sadece hac dönüşlerinde gerçekleşiyor.
2000 li yılların başında her inişte anlamsızca pilot alkışlanırdı.
acaba ilk çıktığında, otobüs perona yanaşınca da alkışlamışlar mıdır?*
rivörs sesiyle beraber insanın içinde bir coşku yaratır, pilotu alnından öpmek gelir insanın içinden; ama onun da işi yani ne kadar abartılmalı yolculara kalmış.
uçağa ilk bindiğim de beni dumur eden olaydır. hayır efendim, ne olduğunu da anlamadım. sağıma soluma bakınıyorum; acaba bişey mi oldu, ünlübiri mi geldi diye. ilk defa uçağa binmişim, bu adeti bana ne söylemişler ne de tv de ki uçak iniş sahnelerinde görmüşüm. suç benim mi?
kıbrıs seferlerinde sık görülür. türkiye de denemeye tövbe ettigim eylem. hadi be burda da ben başlatıyım diye alkışladıktan sonra insanların yüzüstü bırakacağı şeylerden biridir bu da ülkemizde.
üniversite sayesinde zırt pırt uçak yolculuğu yapmaya başlayan bir kişi olarak her seferinde farklı anlamlar yüklediğim harekettir. uçak kullanmanın basit bir iş olmadığı malum. sırf bu yüzden bile alkışlamak makul karşılanabilir. hava şartları ya da uçaktaki olası bir arıza sebebiyle zorlu geçen yolculuklardan sonra yürekten teşekkür olduğu kadar kutlama için de alkış tutulabilir *. hele uzun bir aradan sonra eve dönüş yolundaysanız, alkışlamakla da kalınmaz; daha uçaktayken "evim güzel evim" "bir başkadır memleketim" tarzı laflar da dökülebilir ağzınızdan.
başının dönüp, tüylerinin diken diken olabilmesi için uçağın şöyle bir dıştan görüntüsü yeten bir insanın, uçak indikten sonra haklı olarak yapabileceğidir. hatta, izin verseler kokpite girip pilotların elini "allah razı olsun" diyerek öpebilirdir. o kadar sevinçlidir. yeniden hayata dönmüş gibidir.
son zamanlarda inanılmaz bir şekilde artan uçak kazalarından sonra uçaktaki tanıdığına kavuşmanın, insanlar üzerinde şükürler olsun etkisi yarattığının göstergesidir.
kimi yabanci ulkelerde ve ulkemizde de zaman zaman uygulandigi bilinen tesekkur eylemidir. abd' de eger ucakta uniformali en az bir asker varsa yapildigi rivayet edilir.
yolcuları sağ salim yere indiren kaptan pilotu tebrik şeklidir.biz nevi onurlandırmaktır, kibar bir davranıştır. dünyanın 4 bir yanında sıklıkla görülebilir.
Bence herkes kendini alkışlıyodur '' ulan bu seferde yırttık '' dercesine. olamaz mı yani ? düşünsenize bulutlarla danstan yerle buluşmayı başarmışınız daha ne olsundur.
uçak sefer sayısının az ve kaza olma ihtimalinin çok olduğu dönemlerden kalma ve batı ülkelerinde de olan* bir gelenektir. bugün uygulanır mı, uygulanmaz mı bilemem. ama durup dururken türkiye'de icat edilmiş bir edim değildir.
efendim, yabancı ülkelerde olmayan, görülmeyen, duyulmayan olaydır, hatta yabancılar dalga falan geçer. adamlar bizim uçak indirmeyi zar zor başardığımızı sanıyor lan!