"öyle ortalığa tek başına salayım, kafasına göre takılsın" tarzı bir gemi değildir. bunlar filosuz gezemez, gezdirilemezler. üzerlerinde doğru düzgün silah olmaması ve hem savunma hem de saldırı için uçaklara yaslanması nedeniyle özellikle denizaltılara karşı büyük bir açıktır. yapımından üstünde çalışacak askeri personele kadar pek çok konuda büyük kaynak tüketmesinden dolayı böyle bir gemiye saldırı yapılması bile tüyler ürpertir. bu nedenledir ki çevrelerinde tonla başka gemiyle gezerler. destroyermiş, fırkateynmiş falan filan...
bir de bu aletlerin getireceği yarar mevzuu var. evet, bir donanmanın en ihtişamlı parçası uçak gemisidir ancak her donanmaya gerekli değildir. denizaşırı hedef ve düşmanları olan, buna karşı savunma ve tehdit yaratmak isteyen devletlerin uçak gemisi olur.
türkiye özelinde bakacak olursak uçak gemisi kıçımıza sokmak dışında bir boka yaramaz. bunun da nedeni basittir: türkiye'nin olası düşmanları komşularıdır. bu komşularından da yalnızca yunanistan'la arasında deniz bulunmaktadır. bu deniz de bildiğimiz ege denizi olup olası tüm hedefler uçaklarımızın menzilleri içindedir.
haaa, siz derseniz ki "avustralya'yla savaşırız" o zaman kuşkusuz uçak gemisi gerekir. ancak o güne dek türkiye'nin böyle bir gereksinimi yoktur. zaten kıbrıs nedeniyle doğu akdeniz'de istesek kuş uçurtmayız.
Gerek olmayandir. Olasi bir savas durumu icin bile "sabrimizi tasirmayin" asamasini gecemeyecegimiz icin pek lazim degil. Baska ulkeler enayi de degil, bizim gibi hava uslerini bize de acmazlar. Bi boka yaramaz yani bilmem kacinci askeri guc olmak.
türkiye'nin neden yok veya neden edinmesinin gereksizliğine gelirsek; türkiye zaten tansiyonu yüksek bölgelerde bulunan kendi başına bir uçak gemisidir. hem türkiye nin denizötesi harekatlar yapmaya hem niyeti hem de ihtiyacı da yoktur. petrol bölgelerinin, siyasi kargaşaların ve jeopolitik önem arz eden bölgenin tam dibindedir zaten. o yüzden bizim uçak gemimiz niye yok diye sızlanmayın.
türkiyenin sahip olabilme olasılığı henüz ufukta görünmeyen savaş aracı. amerika benzinlisini de kömürlüsünü de denemiştir ve neredeyse haftada bir yakıt ikmali gerektiğinden kullanım dışı bırakmıştır. peki neyle çalışır ki bu meret diye soracak olursanız, ülkemizin henüz kara toprak üzerine bile yapmadığı nükleer güç santrali bu geminin yakıtının kaynağıdır. ülkemizin sahip olmasına gerek olup olmadığı tartışılabilir zira cihanda sulhü sağlayabilmek için güçlü ve etki alanı uzun bir ordunuzun olması gerektir ve uçak gemisinin bu araçların başında geldiğine şüphe yoktur.
savaş teknolojisinin ulaştığı son noktadır. amerika 1916 yılından beri uğraşıyordu böyle bir şey yapabilmek için. uss south carolina´ya taktıkları raylı bir düzenekle uçakları havaya fırlatabiliyolardı, ancak uçaklar geri inemiyorlardı...
uçak gemisi, yüzen istenildiğinde herhangi bir devletin açıklarına demirleyebilen adalardır. hint okyanusunda iran açıklarında demirlemiş bir uss ronald reagan, iran için büyük bir tehdittir- mesela şu anki durum budur- oradan kalkacak bir f18 tahran´a bir saat içinde ulaşabilir, vurur ve gemiye geri döner...
uçak gemilerinde kendilerini savunabilme yetenekli silahlar olmasına rağmen, genellikle iki kruvazörle birlikte hareket ederler, bu iki geminin görevi uçak gemisini korumaktır.
şu an dünyadaki en büyük uçak gemisi uss nimitz´tir...uss enterprise da çok korkutucudur.
nimitz ve ve enterprise´da f18 ve f35 filoları konuşlanmıştır. uss nimitz´in halen daha kuzey kore´nin açıklarında kuzey kore´yi gözetlediği amerikan makamlarınca söylemişti, hala öyle mi bilmiyorum.
uçak gemisi sahibi olan bir ülke aslen herhangi bir stratejik adayı ya da bir noktayı işgal etmek zorunda diildir. uçak gemisi o rolü üstlenir. problemin olduuğu bölgenin yakınlarına gidip demirlemesi yeterlidir.
uçak gemileri aynı zamanda başka uçakların inip yakıt ikmali yapıp yollarına devam etmelerine de imkan verir...(tabii uçak gemisine inecek düzeneklere sahip olmaları gerekmektedir)...
bir okuduğum kaynağa göre uss nimitz de 6000 kişi görev yapmaktadır. nimitz 55 km sürate ulaşabilmektedir ve dünyanın en korkutucu silahı kabul edilmektedir. kaç nükleer başlık taşıdığı hangi uçaktan kaç tanesini bünyesinde barındırdığı gizlidir. uss ronald reagan da f 18 "hornet" isimli savaş uçağı filosunun barındığını, hürmüz körfezi üzerinde uçtukları tespit edilen f 18´lerden dolayı biliyoruz, ve bu uçaklar civarda bilinen herhangi bir havaalanına da inmemişlerdir, demek ki kalkış ve iniş üsleri uss ronald reagan´dır.
bu gemilerdeki teknik donanım, herkesin bilmeye çalışıp bir türlü öğrenemediği bir devlet sırrıdır.
nimitz hiç durmamak kaydıyla 20 yıl denizlerde yolculuk yapabilmekte, bu durumda bulunduğu mevkii devamlı olarak değiştiği için kendisini dış saldırılardan bu şekilde de koruyabilmektedir.
amerika toplamda 64 uçak gemisi inşa etmiştir, ama çoğu eskidiklerinden sökülmüş ya da batırılmışlardır. abd´nin şu an bilinen aktif 13 uçak gemisi mevcuttur. nimitz enterprise, reagan, jfk ve uss george washington bunların en ünlülerindendir.
uss george washington´ın ana demirleme limanı japonya´nın yokosuka limanıdır. bu, açıkça rusya´ya ve çin´e devamlı bir tehdit anlamına gelmektedir. bu gemide 60 savaş uçağı bulöunduğu, bunların çoğunun f35 ve f18 olduğu söylenmektedir.