inanılmaz zevkli, sürüş yapanın basur tipi hastalıklara rağmen inadına vazgeçmediği aktivite. bu nedenle kaliteli bir pedli tayt gereklidir. bizim hatunların pek aşina olmadığı, kendi çapında az sayıda türk erkeğin gönül verdiği aktivite. benzinsiz güçlü olmak ve yoruldukça kuvvetlenmektir bisiklet.
üniversitenin de başlamasının ardından acayip yapmak istenilen aktivite.ankara-bartın arası olursa süper olur.yazaralrdan tavsiye almak istediğim konudur.
Uzun turlarda en çok rastlanan ve can sıkan durum lastik patlamasıdır. Lastik patlaması kaçınılmazdır ve çok kolaylıkla tamir edebilsede can sıkmaya yeter. Bunu en az indirmek için kaliteli bir dış lastik seçmekte fayda var. Bisiklet lastiği üreten firmaların birçoğu uzun turlar için sağlam lastikler üretiyor. Schwalbe, Maxxis, Continental bunların başında gelen isimler.
* Sele Seçimi;
Jel destekli bir sele yada daha önce bahsettiği Brooks gerdirilmiş deri seleler tercih edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise ayaklarınızın rahat hareket etmesini engelleyecek kadar geniş bir sele takılmaması. Bu sizi ve ayaklarınızı çok zora sokacaktır.
* Bagaj Seçimi;
Aluminyum alaşımdan olması genelde tercih edilir ama kırılmalar konusunda çözümü biraz daha zordur. Demir olur ise her yerde tamir ettirme şansınız olur. Aluminyum kaynağını her yerde bulamayabilirsiniz. Bu da küçük bir ayrıntı olarak aklınızda kalsın.
* Çanta Seçimi;
Heybe veya takıp çıkartılabilir birbirinden ayrı çantalar olabilir. Bunlarda da yine su geçirmez özelliği çok önemlidir. Bunu biraz daha kuvvetlendirmek için çantanızın iç kısmına poşet geçirerek eşyalarını sonra içine koyabilirisiniz. Bu da size extra bir koruma sağlar. Ben yıllardır heybe çanta kullandım, bu yöntem ile ve hiç sorun yaşamadım. Zorluğu hergün akşam söküp takmaktır. Onun dışında herhangi bir zorluğu yok, bende haftada bir anca çıkartıp takıyorum.
Ama diğer türlü takıp çıkarılabilir kaliteli çantalar çok büyük bir kolaylık, bunu da es geçmemek gerek.
Birde Gidon Çantası var tabi, onda da su geçirmezlik konusu önemli. Çünkü gerek fotoğraf makinesi, gerek cep telefonu, gerekse cüzdan, para vs vs hepsini gidon çantasında taşıyoruz. O nedenledir ki hem su geçirmez, hemde kolaylıkla bisikletten ayrılıyor olması güzel olacaktır. Yeri geldiğinde bir markete girmek için bile takıp çıkartmak gerekebilir.
Son olarak sele altı çantaya değineceğim. Bu çantalarda ise genelde yedek parça, iç lastik, yama takımı ve anahtar takımı taşıyoruz. Onlarda mutlaka yanımızda ve kolay ulaşılabilir yerde olması gerekir.
* Jant Seçimi;
Bu konu diğerlerine göre bir kat daha önemli sanırım. Jant setlerinin sağlamlığı, örüm şekli, tel sayısı ve jant çemberinin kalitesi ile alakalıdır. Sürekli akortu bozulan bir jant setini kimse istemez. O nedenle 36 telli ve normal örümlü jant tercih etmenizi öneririm. 8*4 , 9*4 örümlü veya 24, 28 telli jantlarda uzak durmak gerek.
* Park Ayağı;
Bir çoğumuz kullanmıyoruz ama olması gereknler listesinde. Ben kendi bisikletime bir türlü monte edemedim, ama olsa ilk takacağım aparattır. Turlarda çok gerekli birşeydir. Bisikletinizi sürekli bir yerlere dayamak zorunda kalmazsınız. Sürekli bir taş, bir duvar aramak gerekmez. Yeri geldiğinde fotoğrafınızı çekmek için tripod görevi bile görebilir.
bir an önce bisiklet alıp bir marmara turuylala başlamak istediğim aktivite. kimisi yol bisikleti al diyor, kimisi dağ bisikleti alıp yol bisikleti lastiği taktır diyor. her yerde başka bir yorum kafamın içi allak bullak oldu. bu konu hakkında gerçekten donanımlı yazarların mesaj kutumu yeşillendirmeleri rica olunur