Eğer uzay sonuna gidebiliyorsak yani ışık hızına ulaştıysak (hatta geçtiysek) e=mc^2 ilkesine göre kütlemiz enerjiye dönüşürdü.. yani biz olmazdık, enerji olurduk. Yine göremezdik yani...
insan beyninin küçük bir bölümü çalışabildiği için sonsuz uzay boşluğu tanımını algılayamıyoruz.
Teknoloji olarakta bu boyutta değiliz.
Kuran'ı da tam anlamıyla çözemiyoruz.
insan beyni, bilim ve Kur'an birlikte ilerleyecek!
okuzun boynuzu teorisi dogruydu ama bakis acisi dardi. evet dunya yuvarlakti ve okuzun boynuzlarinda durmuyordu falan amaaa evren oyle degil. evren duz hemde konya ovasi gibi dumduz ve okuzun boynuzlarinda garip bi dengede duruyor. sonunda ne mi var? tabii ki ucurum var. baska ne olacakti ya?
evren genişliyor. bir sınır söz konusu tabi ki ama ulaşmak imkansız. siz sonuna gitmeye çalıştıkça o sizden ışık hızında uzaklaşıyor olacak. bu nedenle evrenin bittiği yer gibi bir tabir aslında geçersiz.
şu an elinde olan bilgi bir takım sonuçların çıkmasına ihtimal vermiyor. bilim gelişince karanlık aydınlanacak bu soru da tıpkı atom bölünür mü sorusu gibi bir anda cevap verilebilecek hale gelecek. atomu parçaladık çünkü, onu da bulunca cevap vereceğiz. şimdilik bilmiyoruz ama ben gene de bir gidip bakmayı deneyeceğim.
eğer şu an uzayın sonu dediğimiz yerinde uzayın genişleme hızına eşit bir hızla ilerliyor olsaydık uzayın ışıktan hızlı bir hızla ve artan bir ivmeyle genişlediğini görürdük. görürdük derken uzay ışıktan hızlı genişlediğinden bunu görmek mümkün olmazdı tabii.
şimdi evrenin genişlemek yerine içine çöktüğünü varsayalım. evreni de her tarafa eşit şekilde genişlemiş ve şu an da çökmeye başlayan bir küre olarak hayal edelim. eğer şu andan itibaren bu çöken kürenin etrafında bir tam tur atmaya çalışsaydık o turu tamamlayamadan evren çoktan içine çökmüş olacaktı. yani evrenin kendi içerisinde bile bir noktadan başlayıp sonuna varamayacaktık. evrenin içine çökmesi ise tamamen kafadan sallama bir düşünce olmayıp bilim insanları tarafından "big crunch" olarak adlandırılmış olası senaryolardan biridir.
sen şimdi buna "uzayın sonu yok" desen beyin algılamadığı için olur mu öyle şey der. neden? çünkü dünya ve evrendeki her şeyi somut delillere dayandırmak ister. somut delili olmayan şeyleri inkar etmeye başlar. bu soruyu soranların genelde allah'ın varlığına da inanmayanlardan çıktığını gözlemledim.