Mantığımızın dışında olan bir sorudur . Örneğin big bang'i ele alalım . Big Bangten önce ne vardı ?
''önce hiçbir şey yoktu ve birdenbire big bang oldu'' denemez . zamana bakışımızda gerilere gidersek artık big bang bile olarak adlandırılmayan şeye ulaşırız . şöyle adlandırılıyor : ''bir biricilik'' , o kadar yakınına yaklaşılamayacak bir şey , bu tuhaftır . denklemlerde bir biricilik ; içinde evrende anladığımız hiçbir şeyin bir değer ifade etmediği bir durum ve sonuç olarak big bangl'le ilgili ''önce'' sözcüğü saçmadır ; önceye ulaşamayız .
Çünkü ; Madde ve zamanın oluşumu bizim boyutumuzun varoluşudur . Bizim boyutumuz ve zamanın dışındaki şeyler hakkında yorum yapmaya mantığımız sınır koyar , algımızın dışındadır . Bu soru da buna benzer bir cevap doğurur . Çünkü ; madde ve zaman boyutundan daha farklı bir anlam içermektedir .
şimdi anladığıma göre burada multievrenler teorisi açılmış tabi buna yazmamak olmaz tam olarak kavrayabilmek için 4 ayımı feda ettiğim amk teorisi ile heryerde konuşurum tabi sonra çıkıp bi eleman 11 değil 17 boyut olabilir dedi o ayrı mesele (ben 9 boyutlu olanını biliyorum...) neyse yoğun olarak fizikle uğraşmayanların hiç girmemesi gereken konu ki çoğu fizik öğrencisi bile sevmez çünkü oç bir konudur her yoruma her genişletmeye açıktır bugün öğrenirsiniz yarın bir adam lan öyle değil der hepsi boşa gitti...
neyse geçelim kötülemeyi multi evrenler teorisine göre;
uzay kavramını atın beyler uzay boşluk demek evren genişliyor ve bir hiçlik içerisinde genişliyor hiçlik kavramını açıklamıştım https://www.uludagsozluk.com/e/31668821/ burada var.
Hadi görelim hayal gücünüzü.
Bence sınır cam gibi birşey. Fakat kırılmıyor. Öyle bir maddeki genişliyor. Peki bunun dışında ne var. Diğer dünya olabilir. Cennet cehennem falan.
" Sonra Rabbin duman halinde ki göğe yöneldi ve ister isteyerek yada istemeyerek gelin dedi. ikisi de itaat ettik geldik dediler. Böylece onları iki gün içinde yedi gök olarak tamamladı ve her göğe emrini vahy etti. Biz dünya semasınıda yıldızlarla donattık "
Fussilet suresi.
Yıldızlarla dolu sema sadece yedi kat gökten birisidir. Bunu küre şeklinde yedi kat olarak düşünürsek en ortadaki kattır diyebiliriz.