mutlaka vardır dünya dışı yaşam ama ne biz onlardan haberiz ne onlar bizden. başka galaksilerde yaşayan canlılar çok değişik şekillerde olabilir. belki boyları bizden on katı yada bizden on katı ufak da olabilir zekası bizden fazlada olabilir az da olabilir. belkide bizden daha fazla gelişmiş bir medeniyet kurmuşlardır ve bizim şuan çaresini bulamadığımız hastalıklara falan yardımcı olabilirler eğer yardımsever canlılarsa. aksine saldırgan bir medeniyetse bizi zevk için öldürebilirler işkence çektirebilirler. belki onlarda bizi arıyordur. yıldızlara bakıp bizi düşünüyorlardır. belki onlar başka canlılar ortak medeniyet kurdular. belkide hiç yoklar. şuanki teknolojimiz bizi anca güneş sistemiz içinde bilgilendiriyor yani uzayın milyonda birini biliyoruz şuan onlar bizi bulamazlarsa bizim onları bulmamız şuan için imkansız.
insan, bitki veya hayvan formunda yaşam var mıdır bilinmez ama, pekala bir bakteri kültürü oluşturabilmiş gezegen olması muhtemeldir. bir gezegende hayat olması için sıvı halde su bulundurması, atmosferinin olması, karbon, hidrojen, metan elementlerine haiz olması ve güneşine makul mesafede uzaklıkta bulunması gerekli.
samanyolu gibi orta büyüklükte bir galaksi hesaplamalara göre 200 milyar yıldız barındırıyor ve evrende 400 milyar galaksi olduğu saptanıyorsa, aklımızın alamayacağı kadar bir yıldız sayısı ortaya çıkıyor. bu çoklukta elbette bir başka yaşam barındıran dünya olabilir. sadece samanyolunda dünya-güneş uzaklığıyla orantılı biçimde kendi güneşi etrafında yörüngede dönen 100 milyon gezegen olduğu varsayılıyor. var bişeyler var.
olma ihtimali yüksek. yani öyle uzak yerler var ki ışık hızıyla bile milyonlarca yılda ulaşamıyorsun, gitmeye değil ömür çağ yetmiyor.. şimdi bunları tamamen yok sayıp direkt imkansız demek saçmalıktır. her yere gidip baktın mı ? daha götünün dibindeki aya yeni gittin ? ışık hızıyla bile gitsen milyonlarca milyarlarca yıl uzaklıkta olan gezegenler var. hayat neye göre var veya yok..
uzayda yaşam zordur. günlük ihtiyaçlarınızı karşılama biçiminizden tutun, içinde yaşadığınız uzay istasyonunda çıkabilecek herhangi bir arıza durumunda, yahut istasyonun bakımı için mekiğin dışına çıkmanızı gerektirecek kadar bir çok zorluğu içinde barındırır. üstelik bu, bazen dünyadan kilometrelerce uzakta aylarca süren bir yaşamdır. sevdiklerinizden, mahremiyetinizden ve daha bir çok alışkanlığınızdan, en önemlisi de egolarınızdan uzak kalırsınız.
uzayda yaşamın nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız hakkında güzel bir belgeseli şurada mevcuttur: