sorunun muhattabı mustafa topalogludur.ona sorulması gereken sorudur.mantıksız bir cevapla bizleri aydınlatmamasına kesin gözüyle bakılmakla beraber,cevap verebilmesi bile bizleri mutlu edecektir.
-aloo mustafa abi * uzayda hayat var mi?
+ben jüpiter'e gittim pulp fiction ordaki uzaylıları görmen lazım nasıliçtenler
-nasıliçtenler abi
+benim türkülerimle bir oynuyorlar bir oynıyorlar aklın şaşar
-zevksizler diyorsun yani
+aloo alooo pulp fiction senin gelmiyor alooo
-bırak numarayı uzayda mı öğrendin abi bunları
+aloo alooo
e.t. vardır.sonrasında mustafa topaloğlu da keşfetmiştir bu durumu.Mars attacks filmiyle de uzaylı arkadaşlarımızın zaten bizi öldürmek isterlerse ne yapmamız gerektiği öğrenildiği için korkmaya gerek yoktur.Güvercin uçurmamak yeterlidir.Sonuçta aklıselim birinin uzaylı görmediğini düşünürsek pek inanılmaması gereken bir durumdur.Ne yok denebilir ne var denebilir.Biz varolduğumuz sürece yok denemez...
von daniken'in tanrıların arabaları isimli kitabını okuyanların beyinleri sulanmış ve akılları bulanmış bir şekilde eveeet die haykırarak cevaplayacakları soru.
insanoğlu; uzayda hayat varsa ve onları tespit ederse, ebesini beller uzaylıların. o yüzden eğer şimdi bizi izleyecek teknolojileri varsa ve izliyorlarsa zaten bizden uzak durmak gerektiğini de kavramıştır bunlar. o yüzden uzayda yaşam olduğu daha keşfedilemedi. adamlar bizi keşfettiler de, bizden nasıl daha uzağa kaçabilirler bunun yöntemlerini arıyorlar. ara sıra da uçan daire falan gönderip bizi tetkik ediyorlar.
şu anda "gözlenebilen evren'de" (okyanus içindeki bir atomdan bahsediyoruz yani) 10 milyar (10 üzeri 11) kadar galaksi vardır. gözlemlenen en büyük galaksiler 1 trilyon yıldız barındırabilmektedirler. her yıldızın gezegenlerini de hesaba katarsak..
"dünya dışı zeki canlılar yoktur" demek, bir umumi tuvalette yere bakıp "burda mikrop yoktur" demek gibi olacaktır.
insanın bencil kimyasının en büyük kanıtı. o kadar büyük alan kıçı kırık bi kaç milyar insan için mi var ak. bi gün gelip inletecez buraları. çok az kaldı.
insanoğlunun en ilgili olduğu sorulardan biridir. zira koskocaman evrende bir tek canlı türünün kendisi olamaycağını fark etmiş ki diğer gezegenlerde, yaşam denen mucizenin nasıl şekillendiğini merak eder olmuştur.
aynştayn da zamanında bu konuya el atmış ve evrende bizden başka en az 9 en fazla 10^4 gezegende hayat olduğunu iddia etmiştir. bu sayılara nasıl ulaşmıştır bilinmez ama söz konusu aynştayndır. sallamadığı kesindir
lakin bu araştırmalar sırasında mantığımın almadığı birşeyler vardır. 1.si uzayda yaşam aranırken bir gezegende önce su,oksijen ve karbondioksit olup olmadığına bakılmaktadır. bu sanırım yanlış bir yaklaşımdır. bu 3 temel madde dünyada yaşayan canlılar için vazgeçilmezdir. ilk hücreler bu maddeleri kullanmak üzere evrimleşti. bu maddeler ilk hücreleri evrimleştirmedi. başka gezegenlerde başka canlılar bizim için öldürücü olan metan, benzen, ya da başka organik moleküllere göre evrimleşmiş olamaz mı? olabilir. hatta olmuştur da. bizim dünyalılar olarak yaşam kaynağımız su oksijen ve karbondioksittir. niye başka gezegenlerde başka kimyasallara göre hayat başlamasın ki? bu maddeler yaşam yaratan mucizevi maddeler midir? hayır. karbondioksit oksijenli solunum yapan canlılar üzerinde öldürücü etkilere sahiptir. oksijen de bazı fermantasyon bakterileri için öldürücüdür. demek ki her canlı hangi ortamda yaşıyorsa yaşam kaynağını ona göre belirleniyor. o yüzden de başka gezegenlerde de başka başka "dna" türevleri olabilir.
bir başka açıdan bakalım. bizim yaşam kombinasyonumuza sahip gezegenler olsa bile orada dünyadaki canlılara benzer canlılar bulamayabiliriz. dünya üzerinde primatlar zekaları yardımı ile kendi dönemlerinde diğer türlere üstün duruma gelmiştir. bu her yerde böyle olacak anlamına gelmemektedir. böyle gezegenlerde "insan" a da rastlayabiliriz. insan ama dünyalı olmayan bir tür. ya da primat değil de sürüngen fakat ilkel atalarımızla aynı zeka düzeyinde ya da onlardan çok çok üstün ama yine primat olmayan canlılara da rastlayabiliriz.
kısaca bu işin sonu yoktur. hayat bir mucizedir. 3 maddeye bağlı değildir. her şart ve koşulda sağlanabilir. evrende bizden başka hayatlar mutlaka vardır. fakat çok çok çok çok küçük bir bölümü bizim gezegenimizdeki hayata benzeyebilir.
günümüzde uzayda yaşam arayışları, daha çok dünyanın kaynaklarını tükettikten sonra gidilebilecek bir yer arayışı şeklinde devam ediyor. hadi hayırlısı.
şöyle bir hesap var; eğer evrende başka hayatlar olma ihtimali trilyonda bir bile olsa bu, yüzbinlerce farklı yaşam türü mevcut olduğu anlamına gelmekte. ürkütücü gibi.
uzayda hayat olabilir. yani bence vardır. neden diye soracak olursanız. evren çok büyük biliyo musun. yani bu kadar büyük bir evrende yalnız olduğumuzu düşünmek bana biraz saçma geliyor. nasıl evrende dünya gibi yaşanabilecek bir gezeg.....gebericem amk sıkıntıdan lan offff...