uzay

entry135 galeri18 video2
    85.
  1. Allahın insanlara çilesinin kanıtıdır. Bilmrm kac milyon litre biraya esit alkol bulutlari keşfedildi; ancak allah insanlara alkolü yasaklar.

    En son Plüton yörüngesinde halusinojik etki veren psilobin maddesi yoğun miktarda bulundu.

    "Psilobin doğada magicmushroom olarak da adlandırılan, narkotik özellikler gösteren, mantarların içinde bulunan, etken bir madde. Bu madde, mantarı kullanan kişilerde, yoğun psikoaktif, halusinojenik etkiler yaratıyor. “Alice Harikalar Diyarında” öyküsünün yazarı, matematikçi Lewis Carrol’un da kitabı psilobin etkisiyle yazdığı biliniyor.

    Stern sözlerine şöyle devam etti “pluton un yörüngesinde ve atmosferinde keşfettiğimiz psilobin bileşikleri, bir kurbağayı saniyeler içerisinde prensese çevirecek kadar güçlü ve etkili.”

    “Bildiğimiz kadarıyla Plüton’da ve komşu gezegeni Charon’da hiç bir hayat belirtisi yok. Zaten yaşam varsa bile o kadar eğleniyorlardır ki varlığımızın ve ziyaretimizin farkına bile varamayacaklardır demesi salonda gülüşmelere neden oldu."

    Ve insanlara yine yasak!!!

    Çile bülbülüm çile.......
    3 ...
  2. 84.
  3. doppler etkisi ile genişlediğini anladığımız boşluk.
    0 ...
  4. 83.
  5. normalde sonsuzluğu kapsıyor, çok boyutluluğu kapsıyor bu uzay. ama matematikte yalnızca 2 boyutunu kullanıyoruz. yani "kağıt üzerinde öyle".
    0 ...
  6. 82.
  7. Bu gezegenler niye dönuyor?

    Bir şeyin donmesi için bir saçilma olmasi gerek galiba.

    Big bang desek.

    ivme kazanip donmeye basladilar. Belli bir gücün yörungesine girdiler ve sabit kaldılar. Döne döne katilasıp bilyelestiler.

    Baziları ise kopup serbestce ivmelerinin surtunme ile yavaslayarak kendilerine uygulanan kuvvetin bir şekilde azaldigi yerden dönduler ve bir döngü içinde kaldilar.

    Uzayda sürtünme var ise e haliyle madde de var.

    Ve bu serbestce dönen kaya narcalari da belli bir buyuklukte veya hizdaki , hacimdeki ,dunya gibi sabit yörungede kalmiyor. Ve her gecen zamanda asil yerlerinde sürekli ya da donusumlu sapmalar yaşiyor. Ve biz bir seye yaklasiyoruz.

    bir butun olarak samanyoluna galaksiye baktigimizda boyle milyonlarca(?) sistem ayni seyi yaşiyor(?) . Ve boyle galaksiler var(?) ve bu galaksilerde bir şeyin etrafinda dönüyor mu?
    1 ...
  8. 81.
  9. sonsuz olduğu söylenilen şey. sonsuzluğu hayal edemeyen zihni dumur eder kendisi. nasıl insanlar bir evin içindeyse, ev de dünyanın içindeyse, dünya da uzayın içindeyse uzay da bir şeyin içinde gibi geliyor insana. fazla kafa yormamak lazım azizim.
    0 ...
  10. 80.
  11. o kadar gezegen dönüyor,hareket ediyor.bu kadar enerjinin kaynağı nerede?
    0 ...
  12. 79.
  13. 78.
  14. en başta yaşam dediğimiz bile bizim adlandırdığımız bir olgu. neden yaşam haricinde başka bir şey olmasın ki? benzer şekilde ölüm denen şey de yok aslında. ölüm dediğimiz şey bizim algımızda yer almış sıradan bir durum. ölüm biz dünyadaki insanlara özgü gibi bir şey temelde bakarsak. uzayın derinliklerinde ölümle ilgili sorular olabilir. canlı cansız ayrımı da bize özgü bir algı mekanizması. neye göre canlı cansız? biz kurduk bu kavramları. uzayda canlı cansız kavramı bitiyor da olabilir başka bir forma göre.
    0 ...
  15. 77.
  16. Uzun yıllar boyunca insanlığın merak ettiği en önemli sorulardan birisi de uzayda bizden başka hayat formlarının olup olmadığıdır. Bu konuya net bir cevap vermek oldukça zor. Şu ana kadar dünya dışında tespit edilmiş başka bir hayat bulunamadı. Ama bakabildiğimiz ve görebildiğimiz alan uzayın trilyonda biri bile değil. Sadece Samanyolu Galaksisi'nde 200 ila 400 milyar arasında yıldız bulunduğunu ve Samanyolu gibi milyarlarca galaksi bulunduğunu düşündüğümüzde oldukça küçük bir alanı görebildiğimiz anlaşılabilecektir.

    Son yıllarda yapılan keşiflerle artık uzak galaksilerin içeriklerini anlaşılmaya başlandı, güneş sistemi dışında gezegen keşifleri de hız kazandı. Uzayın birçok köşesinde hayatın yeşermesi için gerekli koşulların varlığı saptandı. Yapılan tahminlere göre sadece Samanyolu'nda Dünya benzeri milyarlarca gezegen mevcut. Bunlar içinde gerekli koşulların oluşması halinde hayatın ortaya çıkması olağan sonuç. Belki asıl sorulacak soru, hayatın insan benzeri zeki ve etrafını algılayabilen medeni uygarlıklar şeklinde evrimleşip evrimleşmeyeceği. Eğer bu soruya evet cevabı verirsek bizden daha gelişmiş uygarlıkların da olabileceğini düşünebiliriz.

    Bu düşünce bizi eğer bizden daha gelişmiş uygarlıklar varsa neden biz onları göremiyoruz ya da onlar bizi göremiyor veya gelip dünyamızı kolonileştirmeye çalışmıyorlar gibi sorulara götürür. Bu sorulara verilecek neredeyse sonsuz sayıda cevap var:

    - Dünyamız gelişmiş uygarlıklardan çok uzakta olabilir.
    - Bizi tespit edecek kadar gelişememiş olabilirler.
    - Bizimle iletişime geçmek için herhangi bir sebepleri olmayabilir.
    - Bizim algılayabileceğimiz seviyenin üstünde farklı boyutlarda yaşıyor olabilirler.

    Bu cevapları artırmak mümkün.

    Baştaki soruya dönersek, Uzayda hayat var mı? Çok büyük ihtimalle var ama henüz tespit edilemediği için kesinlikle var diyemeyiz olarak cevaplayabiliriz.

    Bu konuda son sözü Carl Sagan'a bırakalım: "Kanıtın yokluğu yokluğun kanıtı değildir."
    1 ...
  17. 76.
  18. biz uzayın sadece yüzde 3'ünü biliyoruz; yıldızlar, gezegenler, asteroidler, gazlar falan filan... geri kalanı ise karanlık madde ve karanlık enerji denen şeyden oluşuyor. işte bunlara isim verilmişse de tam olarak ne olduğu bilinmiyor.
    0 ...
  19. 75.
  20. görünenden çok farklı olabilir. mesela uzay o kadar geniş ki ne kadar büyük teleskopla bakarsan bak çok minik bir yere görüyorsun aslında. mesela bir insan ve suratındaki küçük bir sivilceyi düşünelim, sivilce üzerindeki minik bir hücre ne kadar uzaktan bakarsa baksın hep o sivilceyi veya sivilcenin bir kısmını görür. halbuki gördüğü şey bir bütünün üzerindeki minicik bir lekedir. biz şu an uzay diye bir ineğin götündeki mikrop hücresinin bir milyonda 1'ine bakıyor olabiliriz.

    veya evrenin kendisi başka bir hayvanın içindeki minik bir hücre de olabilir. evrene, evrenin dışından baktığında ortada bir inek veya bok böceği görebilirsin. uzay karışık bir yer.
    1 ...
  21. 74.
  22. "televizyon ekranlarında bize gösterilen siyah gibi olsada aslında saydam gibi, renkli bir yapıya sahip uçsuz bucaksız mekan" şeklinde tabir eden çinli bir astronotun yorumu.
    0 ...
  23. 73.
  24. ucu bucağı ölçülemeyen derinliktir.
    1 ...
  25. 72.
  26. 71.
  27. anlık olayları takıntı yapıp morali bozuk gezenlerin gözlemlemesi gereken yer, feza. uzay ile alakalı mesleği olan herkes istisnasız keyifli insanlar. sadece bilim adamı olmanız gerekmiyor, burçlarla kafayı bozmuş astrologlar için de geçerli.
    4 ...
  28. 70.
  29. uzayda Yaşam Hakkında Bilmediğiniz 20 Şey sizin için derlenmiştir.

    1. Neredeyse tüm astronotlar, kulaklarından gelen kafa karıştırıcı bilgiler sebebiyle uzay tutması denilen durumu yaşarlar. Bulantının yanında baş ağrısı ve kendi uzuvlarını işaret edememe gibi semptomlar da görülür.

    2. Bunlar en az kafa yormanız gereken şeylerdir. Ağırlıksızlık durumunda sıvılar yukarı doğru gider ve burun tıkanıklığı, yüz şişmesi gibi durumlara sebep olur. Kemikler kalsiyum kaybeder, böbrek taşı oluşur, kas atrofisi, bağırsak yavaşlaması ve kalp küçülmesi gibi sorunlar yaşanır.

    3. Yer çekiminin olmadığı yerde omurganıza uygulanan baskının azalması, çoğu uzay yolcularının boylarının uzamasını sağlamıştır.

    4. Hamilelikleri sırasında fetüslerinin iç kulakları gelişirken uzaya gönderilen laboratuvar fareleri ‘kafası güzel’ yavrular doğuruyor.

    5. Uzayda doğum yapan bir insan henüz olmadığından tüm bunlar hayal gücümüze kalmış durumda.

    6. 2001’de yapılan bir araştırmaya göre yeryüzünde horlayan astronotlar, uzayda sessizce uyuyor.

    7. Günde 16 gün doğumuna şahir olmak, günlük ritimlerini ciddi anlamda bozuyor.

    8. Uzay mekiğindeki iş gününün başlamasıyla Houston’daki görev kontrol merkezi, çoğunlukla akıllarında belli bir astronotu bulundurarak uygun bir uyanma müziği seçiyor. Sürekli iş yapmayı gerektiren ve eğlenceye pek vakit ayrılmayan Uluslararası Uzay istasyonları’nda mürettebat alarm ziline uyanıyor.

    9. Üzerinizde bir takım yokken uzay vakumuna maruz kalırsanız nefesinizi tutmayın. Ani basınç düşmesi ciğerlerinizin patlamasına sebep olabilir.

    10. Ayrıca dilde, burunda ve gözlerde bulunan su da kaynayıp buharlaşabilir. 1965 senesinde bu olay yaşandı. NASA deneyi sırasında bir uzay takımı işlevini yerine getirmeyince teste giden astronot 15 saniye boyunca vakuma maruz kaldı.

    11. Ancak Hollywood’da gösterilenin aksine patlamazsınız. Kanda oksijen eksikliği sizi öldürecek olan şeydir. Ancak bu da yaklaşık 2 dakika alır.

    12. Richard Branson’ın uzay turizm şirketi Virgin Galactic’in, göğsünde silikon olan kadınları patlayabilir korkusuyla yolculuklara dâhil etmeme olasılığını göz önünde bulundurdukları belirtildi.

    13. John Glenn yemeklerini güçlükle yutabiliyordu ancak bunun sebebi yer çekiminin olmaması değildi. ilk astronotlar yarı-sıvı lapa, yemek küpleri ve kuru yemeklerini alüminyum tüplerden yiyorlardı.

    14. Bugün astronotlar yemeklerini sıvı biber ve tuzla tatlandırabiliyorlar. Toz baharatsa burnun gıdıklanmasına ve hava deliklerinin tıkanmasına sebep oluyor.

    15. Uzay mekiklerindeki ve Uluslararası Uzay istasyonu’ndaki o hava delikleri kayıp eşyaları bir araya getiriyor. Bir yerlere monte edilmeden etrafta uçan her şeyi bu havalandırmalar yutuyor.

    16. Mekik konsolu, astronotların tuvalet oturaklarının tam ortasında bulunması gerektiğini öngörür. Mekikte bulunan tuvaletin sahte versiyonuyla da kendilerini nasıl pozisyonlandırmaları gerektiği anlatılır.

    17. NASA uzay takımlarının içine bir tuvalet yerleştirmeye çalıştı ancak daha sonra bu uğraşından vazgeçerek herkese lazımlık bezi dağıttı.

    18. Uzaydan dönen astronotlar, dünyaya gelişlerinin hemen ardından kolları ve bacaklarını hareket ettirmede zorluk çektiklerini anlattı. Bu yüzden de yere inişe ikinci doğum adı veriliyor.

    19. Ancak uzun süreli kozmonotlar, yeryüzündeki yaşama tekrar alışabilmenin en zor tarafının bir şeyleri bıraktığınızda yere düşmeleri olduğunu söylüyor.

    20. On sekiz kişi uzay görevleri sırasında öldü, ancak bunların hiçbiri uzayda ölmedi. Ya uzaya gidiyorlardı ya da uzaydan dönüyorlardı.
    5 ...
  30. 69.
  31. Uzay heryerdir yaşamın tamamındadır, parmak aralarından saçımızın arasındaki zerre aralıklara kadar.
    Düşünün ki petronas kulesini, buradaki uzay mekanı terkederse büyüklüğü sadece pirinç tanesi kadar, fakat ağırlığı milyonlarca ton olacaktır.
    Uzay boşluk değildir, varlığa şekil veren mutlak hakimdir.
    2 ...
  32. 68.
  33. havada olan kap karanlık yerler. oraya uzay denir çok uzaktadır.
    2 ...
  34. 67.
  35. Sonsuz boşlukdur . Yakında turizm olarakda gidilecek, ileridede kolonileştireceğiz gezegenleri.
    3 ...
  36. 66.
  37. 65.
  38. ruh halinize göre algılanışı değişir. bazen harikulade ışıklı bir tablo ve yıldız haritası, bazen de yitik ve ıssız bir kozmik çöplük.
    0 ...
  39. 64.
  40. 63.
  41. sınırları insanlar tarafından keşfedilememiş içinde çeşitli sistemleri barındıran boşluk.
    0 ...
  42. 62.
  43. şuan içinde olduğum yerdir. ör, ali 50 kg ağırlığındadır. ali'nin kütlesi bu. ali'de dünyadaki her şey gibi temelde atomlardan oluşmaktadır. atomlar kendi arasında ve kendi içlerinde hayal edilmesi çok zor olan boşlukları barındıran gözle görülmez varlıklardır. peki bu boşlukları vakumlasak ali ne kadar küçülürdü? şimdi farz edelim elimizde bir toplu iğne var ve bu toplu iğnenin ucunda mikron boyunda bi' toplu iğne daha var. bu böyle böyle 100 kat daha kendi içinde küçülsün varsayalım. işte ali'nin boyutu bu kadar küçük olacaktı ve tamamen küresel bir şekle sahip olacaktı. tabi ali yaşayamaz o zaman... hah! bu arada ali o kadar küçük olurdu; ama gözle görülememesine rağmen ağırlığı 50 kg olacaktı. düşünsenize elinize bu gökten tesadüfen düşse, muhtemelen eliniz ya da kolunuz sakatlanırdı. işte uzay bedenimizi, dünyayı, atomları, kuantumu ve daha da altını kapsayan devasa boşluktur.
    0 ...
  44. 61.
  45. "uzay hiç de uzak değildir; arabanızla dümdüz yukarı gidilebiliyor olsa sadece bir saatlik yol."
    Fred hoyle
    yüz kilometreden sonra uzay başlar.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük