yer seçimi mükemmeldir. oraya gözlemevi açma fikrini ortaya koyan kişiyi gerçekten tebrik ederim. gökyüzünü gözetleme açısından türkiye'nin en iyi yeridir tahminimce. ben askerliği palandöken eteklerindeki bir birlikte yaptım. şehir merkezine biraz uzak ve alay içerisinde yeterince ışıklandırma yapılmayan (güvenlik içinmiş, el fenerleri olurdu yanımızda gece nöbet veya devriyeye giderken) bir alaydı. bir gün akşam karanlıkta içtima alınırken gökyüzüne baktım öyle bir. o gün kuvvetlice bir rüzgar olduğundan gökyüzü pırıl pırıldı. ben hayatımda o kadar yıldızı bir arada görmemiştim, çok şaşırmıştım o an. bu yüzden babama da deyip duruyordum hatta teleskopta gökyüzünü incelemek için en güzel yer orası diye.
yer yüzündeki teleskoplarin yüksege kurulmasinin bir kac sebebi vardir.
1. sehir isiklarindan uzak olmasi. bu sekilde kirli isik diye tabir edilen sehir isiklarinin teleskopa ulasmasi engellenir ve gökyüzündeki sönük isiklarin teleskopa ulasmasi saglanir.
2. soguk hava sebebiyle nemin az olmasi ve yükseldikce hava moleküllerinin azalmasi. bu sekilde görüntünün daha iyi ve net elde edilmesi.
avrupa güney yildiz gözlem evinin sirf bu sartlar el verisli oldugu icin şile´deki la silla´ya kurdugu teleskop ile hubble teleskopu kalitesinde resimler cektigi gibi. tabi bu erzurum´a kurulacak olan teleskop la silla´daki teleskop kadar kaliteli resimler cekebilir mi bilmiyorum ve neden palandöken yerine agri dagi tercih edilmedi bu da ayri bir tartisma konusu olabilir.
not: bedrettin yazarimizin katkilariyla: palandöken türkiye´nin yüksekteki en düzlük bölgesine sahip olmasi sebebi agri dagi´ni eliyor.
teleskopun büyüklügü de burada önemli rol oynar. insanliga ve bilime faydali bilgiler elde edebilen bir teleskop olmasini ümit ediyorum.
türkiye siyasetine ve egitim sistemine bakinca pek gelecek vaad etmeyen bir ülkenin bu tür gelismeler de göstermesi ilginc geliyor. ne bileyim tarikatlara ve cemaatlere okullarda vaaz vermenin serbest birakilmasi konusuyla böyle gelismeler cakisinca insan bir silkelenip "noluyo lan?" diye bir soruyor.
kurumun başında kim duracak? liyakatın tamamen bittiği bu ülkede, oraya da akpli bir hayvanat bahçesi müdür vekili gelir mi acaba?
ya da cübbelinin belirttiği gibi, "arşın 7 kat ötesini göremedikten sonra, ne işe yarar la bu" diyerek kapanabilir de. çünkü sayın alim cübbeliden doğru biliyoruz ki, bu bizim dunya ay güneş galaksi uzay falan dediğimiz, sonsuz büyük sandığımız "şey"in etrafı 7 kat katmanla çevrili. onu görecek teleskop yok daha, olamaz da.
bence o kadar para oraya harcanacağına, her mahalleye bir sıbyan mektebi açılmalı ki, çocuklarımız da büyüdüklerinde böyle saçmalıklarla uğraşmasınlar. (!)
nereye açsın istanbulun göbeğine mi ? adam hem türkiye'ye hemde bilime katkıda bulunayım demiş sen gelip dalga geçmişsin.
not:erzuruma kuruldu diye sadece erzurumlular çalışacak diye bir şey yok. beyinlerimiz avrupa yerine erzuruma gitsin nasa yerine erzurumda çalışsın diye bu gözlem evi.