esasında ilk olarak bilim-kurgu kitaplarında geçen bir asansör olmuştur. gerçekte de yapılabilirliği şu an için olmasa bile mümkündür. değişen atmosferik hava şartları vesaire gibi şeyler için gerekli olan dayanıklı malzemeyi bilim insanları bulmak üzere ve üzerine hala araştırmalar yapılıyor. aslında şu an bile yapılabilir ancak elimizdeki teknolojiyle ürettiğimiz en dayanıklı malzeme bile bunu tam olarak veya minimum bir riskle karşılayabilecek düzeyde değil ve bu durum büyük bir risk taşır. bu şey yeryüzünden baktığımızda ucunu göremeyeceğimiz bir yükseliğe uzanan yeryüzündeki en büyük yapı olmuş olacak. görsel olarak da aynı olmasa bile şuna benzeyecek: http://files.renegadebs.c...scjunk/space-elevator.jpg
peki bunun bize ne faydası olacak? bu uzay asansörü basitçe dünyanın yörüngesine kadar yükselen bir asansör olacak ve yörüngede hali hazırda bekleyen birimlere insanlar taşınıp oradan da tekrar yeryüzüne geri getirilecek. bu sayede yer yüzünden her seferinde roket fırlatmadan uzay asansörüyle insanlar yörüngedeki roketlere taşınıp buradan istedikleri yere seyahat edebilecekler. bildiğiniz gibi yer çekimini aşmak ve yörüngeye girmek için her seferinde roketler ve tonlarca yakıt kullanılıyor. bunun alternatifi olan bu fikir ise gerçekten mantıklı.
dünya yüzeyinden, kablo sistemi aracılığı ile taşımacılık maksadıyla tasarlanan teorik asansör. özellikle uluslararası uzay istasyonu gibi genel amaçlı çalışma uydularına yapılan insan ya da malzeme taşımacılığında, roket kullanımına bağımlılığı azaltmak için düşünülüyor.
nasıl yapılabilir? tabi ki normal bir inşaat gibi buradan uzaya kadar tuğla duvar gibi bir şeyler örerek yükseltmek suretiyle değil, gerekli malzemeleri yörüngeye taşıyıp monte ettikten sonra, büyük ihtimalle karbon nanotüp kullanılarak yapılacak olan kabloların dünyaya doğru salınması ile gerçekleştirilmesi söz konusu.
kablo dünya yüzeyine ulaşınca belli bir noktaya sabitlenmeli ve uzaydaki ucu da jeosantrik yörünge adı verilen özel yörüngede kalmalı ki, asansör dünya ile aynı hız ve sürede dönsün ve herhangi bir soruna neden olmasın.
fikir yeni değil. 1900'lü yılların ilk yarılarında ilk kez ortaya atılmış. fakat teknoloji, şimdi bile bu işi biraz imkânsıza yakın kılıyor. ancak yine de çalışmalardan vazgeçilmiş değil. japon uzay ajansı jaxa, 2050 yılı için gerçekleştirmeyi düşündüğü uzay asansörü projesi üzerinde çalışıyor ve bu amaçla mini bir asansör denemesini 2 yıl önce başarıyla gerçekleştirdi.