uzay araştırmaları

entry5 galeri0
    1.
  1. UZAY ARAŞTIRMALARI iLE iLGiLi GÜNÜMÜZDE VAR OLAN GENEL GEÇER GÖRÜŞLER;

    1- Dışarıda bir yerlerde birçok insan açlık ve hastalıktan ölürken, biz gelecekteki gelişmelerle çok daha fazla ilgilenmekteyiz. Biz bu insanları geride bırakıyor ve unutup yolumuza devam ediyoruz. Büyük firmalarca, her yıl milyarlarca dolar uzay araştırmalarına akıtılmaktadır. Uzayın keşfi için harcanan bu para açgözlülere değil de yoksulların yararına kullanılmış olsaydı, milyonlarca insanın çektiği acılar hafifletilebilirdi.

    2- Uzayı keşfetme mücadelesi birçok insanın ilham kaynağıdır.
    Biz binlerce yıldır gökyüzünün hayalini kurar, yıldızlara ulaşmanın ve onlara dokunmanın özlemini duyar ve var olabildiğini sadece düşlediğimiz bir şeyle iletişim kurmayı bekler ve bilmek isteriz… Biz yalnız mıyız? Uzay araştırmaları bir tür öğrenmedir ve öğrenme ise dünyamızın yönlendiricisidir. Gerçekçiler bize dünyanın var olan sorunlarını hatırlatırken, hayalciler zihnimizi açarlar. Bizi geleceğe taşıyacak olan hayalcilerin öngörüleri, umutları ve arzularıdır.

    3- Biz yer altındaki petrol için yağmur ormanlarını tahrip ediyor, uranyum uğruna kutsal topraklara mayın döşüyoruz. Kendi yarattığımız sorunların çözümü uğruna başka bir gezegeni de tahrip eder miydik? Kesinlikle!
    Uzay araştırmaları, insanlığın sorunlarının çevre üzerindeki
    egemenliğimizin artması ile çözülebileceğine dair tehlikeli inancı güçlendirmektedir. insanlık, nehirler ve yağmur ormanları gibi doğal kaynakları, sanki köşeyi dönünce yararlanılmayı bekleyen başka bir gezegen varmış gibi kötüye kullanma özgürlüğü olduğunu hissetmeye devam edecektir. Dünyaya yeterince zarar vermiş durumdayız. Uzayı rahat
    bırakmalıyız.

    4- Dünyanın kaynakları hızla yok olmaktadır. Dünya nüfusu
    çarpıcı bir hızla artmaktadır. Eğer bu şekilde yaşamaya devam
    edersek, yaşam sürdürülemeyebilir. Kirlilik ozon tabakasının
    delinmesine neden olmuştur. Verimli topraklar elden gitmektedir ve yakında besin kaynaklarımız azalacaktır. Şimdiden aşırı nüfus artışının neden olduğu kıtlık ve salgın hastalık olayları görülmektedir. Uzay kendi yararımıza kullanabileceğimiz çok büyük bir boş alandır. Uzay araştırmalarını destekleyerek, bir gün üzerinde yaşayabileceğimiz bir gezegen bulabiliriz. Şu anda bu hayal bile edilemez gibi görünüyor ancak uzay yolculuğu da bir zamanlar imkânsız olduğu düşünülen bir kavramdı. Acil sorunların çözümü adına uzay araştırmalarını durdurmak büyük bir dar kafalılık ve kısa vadeli bir yaklaşımdır. Sadece bu kuşak için değil gelecek kuşaklar için de düşünmeyi öğrenmek zorundayız.

    5- Uzay araştırmalarının sağlayacağı şeyleri göz ardı etmek tüm insanlık için büyük bir kayıp olurdu. Evren ve onun başlangıcını daha iyi bir şekilde anlama olasılığı boşa harcanamayacak kadar değerlidir. Diğer gök cisimleri ile ilgili yapılan çalışmalar çevre sorunlarımız ve etkinliklerimizi yönetmeyi öğrenmediğimizde dünyaya neler olabileceği hakkında bilgilerimizi artırmıştır. Uzay yolculuğu araştırmalarının ayrıca dolaylı yararları vardır. Laser teknolojisi ve diğer tıbbi tedavilerin yaratılışını uzay araştırmalarına borçluyuz. Teflon gibi maddeler insanlığın uzaya yolculuk arayışıyla ortaya çıkmıştır. Bu nedenle uzay araştırmaları
    için yaratılan teknolojilerin herkes için kısa vadede yararları
    olabilir.

    6- DÜNYA DÜZDÜR

    Siz hangisini seçiyorsunuz?
    0 ...
  2. 2.
  3. Günümüzde Uzay çalışmaları dendiğinde akla gelen ilk uzay ajansları Amerikan Uzay Ajansı NASA, Avrupa Uzay Ajansı ESA, Japon Uzay Ajansı JAXA, Çin Uzay Ajansı CNSA ve Rus Uzay Ajansı Roskosmos..
    Peki hiç Hindistan (ISRO)’ ın adını duyduk mu? Cevap olarak genellikle “Hayır!” ın aklınızdan geçtiğini tahmin edebiliyorum. Alttan alttan gelerek, tuhaf çalışmalar ve ilginç vizyonları ile Hindistanlılar Uzay konusunda isimlerinden gelecekte çokça bahsettirecekler.

    Geçtiğimiz şubat ayında ISRO, 18 dakika içinde 104 adet uyduyu dünya yörüngeye fırlattı. Önceki rekor, aynı gün içinde 37 uydu fırlatan Rusya’ya aitti. Hindistan bu rekoru neredeyse üçe katladı. Saatte 27 bin 358 km hızla hareket eden Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) her bir uyduyu sadece birkaç saniye aralıkla fırlattı. O hızda yapılacak hatalı bir fırlatma işlemi, uyduların çarpışmasına sebep olabilirdi. Neyse ki Hint Okyanusu semalarında her şey yolunda gitti. Fırlatılan uydulardan bir tanesi de 18 yaşında bir Hintli mucit tarafından icat edilen mini uydu idi.

    Hindistan Başbakanı Modi, bağımsızlık günü kutlamalarında yaptığı konuşmada 2022’ de uzaya insanlı bir misyon yapmayı planladıklarını açıkladı. Hindistan Gaganyaan adlı bu görevi gerçekleştirebilirse, Rusya, ABD ve Çin’in ardından insanlı uzay görevi gerçekleştirebilen dördüncü ülke olacak. ilk görevin 40 ay içinde gerçekleşmesi ve 90 milyar Rupi’ye (7,42 milyar Lira) mal olması bekleniyor. Tabi daha roketler insani uçuş için onay alamamış durumda ki bu konuda çalışmalar hala sürüyor.

    Asıl bomba haber ise ISRO Başkanı’ ndan geldi. ISRO başkanı 2030 yılında Ay yüzeyinden elde edilecek Helyum ile Hindistan’ ın bütün enerji ihtiyacının karşılanabileceğini belirten bir açıklama yaptı. Hedef “Ay’dan toplanacak helyumun yine Ay üzerinde enerjiye dönüştürüldükten sonra Dünya’ya iletilmesi”…..

    Tabi işin bir de şu boyutu var; Hindistan uzay ve uzay teknolojileri konsunda patent üretme hususunda çok önlerde olan bir ülke. Bu bilgi birikimini de artık fiilen bir kaynağa dönüştürmek istiyorlar.
    0 ...
  4. 3.
  5. hindistan'ın maliyet anlamında dünyaya ders verdiği araştırmalar. ayın karanlık yüzüne gitme görevinin toplam maliyeti 85 milyon dolar. nasanın onda biri maliyet.

    dipnot: insterstellar "filminin" maliyeti 165 milyon dolardı.
    1 ...
  6. 4.
  7. çocukluğumda çok popüler bir konu olması ve o demlerde "uzay çağı" ifadesinin çok kullanılması vesilesiyle bilinçaltımda yer etmesinden olsa gerek, bilimsel detayına çok vakıf olmamama rağmen oldukça fazla ilgi duyduğum bir konu.
    0 ...
  8. 5.
  9. Çok deli bütçeler ayırıyor bu gavurlar en sonunda bu cahillikle dünyada biz kalacağız gibi duruyor.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük