Pfizer in ikinci dozundan sonra şiddeti artan derecede uyku problemi ve aşıyı ilk olduğum günden beri her ay en az iki kere hasta olmam ve bu hastalıkların 10 günden uzun sürmesi tesadüf olamaz sanırım.
Arkadaşlar artık uyuyamıyorum. Zombileştim. Durum ciddi.
Ayrıca,
Sıcak bir ortamda uyumama rağmen sabah kalktığımda boğaz ve kulak agrısı çekiyorum. Ciddiyim hiç şakam yok.
Aşı olduğuma o kadar pişmanımki anlatamam. Pandemi oldu, corona ortaya çıktı, vaka sayıları yüzbinleri, ölümler binleri bulurken bile sadece bir kere hasta oldum ve o da bir günde gecti.
Yani 2.5 senede bir kere hasta oldum aşı olduğum güne kadar. O günden beri ise 5 kere!
Neler oluyor?
Soruyorum hep ama gittik vurduk aşıyı yapacak bir şey yok artık.
insanı çileden çıkaran mevzu. Eskiden kafamı yastığa koyar uyurdum. Şimdi yok. Asla uyuyamıyorum. Son çare annemin uyku ilacını içtim. Uyanıksın ama kabus gibi.
dejeneretif bir beyin hastalığı olan ailevi ölümcül insomnia dört fazda ilerler. bunlar:
1- giderek kötüleşen uyku bozukluğu ve bunu takip eden panik atak, paranoya ve fobiler. yaklaşık 4 ay sürer.
2- halüsinasyonlar ve panik atakların gözle görülebilir derecede şiddetli hâle gelmesi. 5 ay kadar sürer.
3- uykunun tümüyle yitimi ve buna bağlı hızlı kilo kaybı. 3 ay civarı sürer.
4- demans** ve müteakiben tepkisizlik ya da dilsizlik. bu son evre 6 ay kadar sürer ve sonucu ölümdür.
çok nadir bir hastalık olması nedeniyle tedavisi olmamakla birlikte tedavisine yönelik grup çalışmaları da hiç denecek kadar yoktur. beterin beteri olarak; barbitüratlar da dahil olmak üzere uyku haplarının işe yaramaması ve hatta çoğu durumda hastayı daha da olumsuz etkilemesidir. palyatif bakım dışında hastalar için yapılabilen bir şey yoktur.
ölümcül insomnia hastalarında beklenen yaşam süresi 7 ay ilâ 6 yıl arasındadır. ortalama beklenen ömür ise 18 aydır.
1998 yılında 40 ailenin ailevi ölümcül insomnia geni taşıdığı bilinmektedir. bunlardan sekizi alman, yedisi italyan, dördü amerikalı, ikisi avusturyalı, ikisi fransız, ikisi britanyalı, biri japon, biri avusturyalıdır.
1993 - 2005 yılları arasında 18. y.y.'da yaşamış iki ortak atadan gelen 16 ailede ffi'da görülen 178N gen mutasyonu taşıyan 16 aile bulunmuştur.
2011'de hollanda'da ilk ffi vakası görülmüştür ancak aile mısır asıllıdır.
2001 yılında abd'de Joyce Schenkein ve Pasquale Montagna'nın ismi açıklanmayan hastaları ortalama yaşam süresini çeşitli stratejilerle yaklaşık bir yıl aşmıştır. hasta vitamin terapisi, meditasyon, hipnotizma ve uyku getirmesi amacıyla tam duyusal yoksunluk denemiştir. bu süreçte hasta bir kitap yazmış ve yüzlerce kilometre araç sürmüştür. ancak o da yukarıda yazılı olan dört aşamanın pençesinden kurtulamamış ve sonunda ölmüştür.
Pfizer ın aşısını olduğum günden beri çektiğim rahatsızlık. Sabah 5 te uyduktan sonra 9 dedin mi gözlerim açılıyor. Yaklasık 1.5 aydır böyle. An2. Dozu olmaya çekiniyorum, ya insomnia olursam??
Asıl sorun uyumak istememe hastalığıdır. Makul bir saatte yat ve sabah rahat kalk. Kendimi bildim bile direnip en geç saatte yatıp her sabahta itinayla pişman olunur .
Kendimi bildim bileli böyleyim. Kesin çözüm uyku ilacı.
Kronik değilse
Melisa, rezene, kuşburnu, ayran, papatya.
Siyah çay, kahve malum uykusuzluk yapar.
Uyumanında rüya görmeninde ne kadar zevkli olduğunu ve sabahın köründe uyanmak zorunda olan insanları düşünmek de faydalı olabilir.
"Insomnia, uykuya başlayamama ve/veya uykuyu sürdürememe olarak tanımlanır. insanlar hayatlarının bir döneminde çoğunlukla uykusuzluk sorunu yaşarlar. Ancak uyuyamama durumunun bir hastalık olması için belirli kriterleri karşılaması gerekir. Uyuyamama hastalığı yani bu durumun kronik biçimde yaşanma yaygınlığının %10 civarında olduğu düşünülmektedir.
Aslında insomnia, diğer uyku bozukluklarında da olduğu gibi kendi başına bir hastalık veya tanı değil, bir semptom, yani belirtidir. Genellikle psikolojik sorunların semptomlarından biri olarak ortaya çıktığını görürüz.
Her kişinin uyuma ve uykusunu alma süresi farklı olduğundan, bir kişinin ne kadar süre uykusuz kaldığında insomnia sorunu olduğunu söylemek için belirli bir süre vermek yanlış olur.
insomnia Tipleri
insomnia, kişinin rahatsızlığı yaşama süresine göre 3’ e ayrılır:
Bir haftadan kısa süren belirtiler; geçici insomnia
Bir haftadan üç haftaya kadar süren belirtiler; kısa süreli insomnia
Üç haftadan fazla süren belirtiler; kronik insomnia dır."
Bu durumda olan birinin yakını anlatmıştı. Hani derler ya düşmanımın başına vermesin diye. insan yaşamadan bilemiyor. Anlattığı kişi günlerce uyuyamadığından bahsetmişti. Ben de haliyle biyolojik olarak mümkün değil bir şekilde uyur dediğimde hayır gün içerisinde oturduğu yerde birkaç dakika kestiriyor demişti. ilaç, doktor dediğimde denediklerini ancak çözüm olmadığını söylemişti. Zor bir durum gerçekten, uyku bir bakıma kafaya reset atmak.
Ben böyle zamanlarda abdest alıp yatıyorum. insan hem rahatlıyor hem uykuya dalması daha rahat oluyor.
Eğer çok daha fazla ise bu iki rekat namaz kılarım. inanan insanlar için çok rahatlatıcı bir şey.