Bunun sebebi olarak yatış pozisyonun verdiği etkiyle beyin soğancığına giden uyarıyla vücut ölüp ölmediğinizi kontrol etmek için böyle bir irkilme oluşuyor. Beynin bir kontrol şeklidir. Evet.
Uykuda irkilme durumu genellikle uykuya dalış anında ortaya çıkan, kişinin boşluğa düşüyormuş hissine kapılmasına neden olan bir durumdur. Bu normal bir süreçtir. Özellikle yorgunluk ve çok yemek yiyip yatıldığı zamanlarda, antidepresan ilaç kullanan kişiler uykuya dalarken bu tür irkilmeler sıklıkla görülmektedir. Bu tür irkilmeler bazen hastaları korkutabilmekte ve uykuya dalmalarını zorlaştırabilmektedir. Son derece doğal bir durumdur, uykuya geçiş sırasında beyinde selotonin denilen bir maddenin aşırı salgılanmasından ortaya çıktığı düşünülmektedir ve normal bir süreçtir. Uykunun içerisinde ortaya çıkan sıçramalar ise uykuda periyodik bacak hareketi adı verilen bir tür uyku bozukluğunun göstergesi olabilir. Bu tür bacak hareketleri seyrek olarak tekrarlıyor ise uykunun yapısal özelliklerini bozmayabilir. Ancak sık tekrarlıyan durumlarda, saatte 5 olarak tanımlayabiliriz bunu periyodik bacak hareketleri görülüyorsa bu uykunun yapısal özellikleri ve uykunun dinlendirici özelliğini bozacağından mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bunun ağaçta yaşayan-uyuyan atalarımızdan genetik olarak miras kaldığını öne sürer. Düşüp ölenler haliyle nesillerini devam ettiremediği için hiçbir zaman öldüğümüzü göremeyiz, sadece düşme hissini yaşarız ve yere ulaşamadan uyanırız. Bu da uyurken ağaçlardan düşüp sağ kalan atalarımız tarafından bizlere aktarılmış genetik hatıralar-mış.
uykuda iken bir karış dahi olsa yüksek yerden inince düşme hissi gelmesi ayaklarımızın boşta olmasından kaynaklanıyor. Eğer ki ayaklarınız bir zemine dokunsaydı, uykuda oluşan kas hareketlerinin gerçekte yapıyormuşcasına beyine ulaşmasından düşmüyor da yürüyor yada bir yerden iniyor hissi uyanır. bu yüzden ani sıçrama ve düşüyor hissini yok eder.
Diğer bir olası sebebide rüyada ruhumuzun bedeni terk ettiği ve gördüğümüz şeyleri yerinde yaşadığı yönündedir. Ruh bedende yokken aniden geri gelme durumu olursa bir anda bedene girmesi ürperti hissi oluşur ve aniden uyanırız. Karabasan olayının bilimsel açıklaması olan beynin hareket merkezi koordinasyon merkezi olan beyincik ile uykuyu yöneten bölümünün çakışması durumu uykudan ani sıçrama ve uyanma durumunda da geçerlidir.
Bir iddiaya göre, bedenden ayrılma zamanı geldiğini düşünen ruh uyuduğumuzda bedenden ayrılırmış ve diğer dünya denilen yere gidermiş. orada melekler sorular sorarmış eğer dünyada yarım kalmış bir işi/görevi/yapması gereken bir şey* varsa meleklerin katından şu an ki olduğumuz kata yani bedenin olduğu kata düşermiş. Ruh bir anda bedene düşerek girince bu şekilde hissederek uyanırmışız ama hiçbir şey hatırlamazmışız.*
ben de genelde şöyle oluyor. bir halının üstünde oturuyorum o halı da beni gökyüzünde uçuruyor . bildiğimiz uçan halı bu .
sonra bir dağ çıkar karşıma onu geçince pat diye düşerim uçan halıdan. yatakta da bir serkme olur o an.
uyurken devreye giren bazı mide enzimleri mideyi yakarak beyne acı hissi gönderir. bu acı hissini alan beyin acıya karşı koymak için vücudu uyandırmak ister. çoğu zaman da bunu başarır ve bir saniyeligine uyanırız. bunu basaramadiginda ise ayaklara, bacaklara ve kalçaya sinyal göndererek kasların kasılmasını emreder. dinlenmekte olan kaslar kasılmayı gerçekleştirir ve bir anda düşme hissi olarak hissedilen o ayak çırpması meydana gelir. Böylece uyanmış oluruz. buda tıpta goetumden saelliyorum adı verilir.
Ara sira yasadigim histir. Kucukken uykudan uyanirken pek tepki vermezdim ama birkac yildir tam o yere carpma aninda baya baya zipliyor(mus)um. Neden acaba.
Neo sipiritüalistlere göre, ruhun bedenden geçici olarak ayrılmasıdır. Perispri denilen bağdan kısmen kopan ruh, astral bir boyuta intikal eder. Perispri tekrar görev üstlenip, ruh beden bağını kurunca, tilki dükkana döner.
bir söylentiye göre primatların yırtıcı hayvanlardan korunmak icin yüksek dallarda uyurken düşmemek adına tetikte olmaları durumudur. bu özelligin atalarimiz olan maymunlardan bize mirastir. baska bir soylentiye gore uyurken beynin sag ve sol yarim kureleri sirayla degiserek calisir. bu sira degisimi esnasinda yasanan bir anlik bosluk bize bu dusme hissini verirmis.
Sıçrayarak uyanmaya sebep olan histir. ayrıca bütün gece uyuyamamış bir insan olarak şu an özlemini çektiğim histir.çünkü bu şeyden sonra insan derin bir uykuya dalıyor.Ben kimi zamanda bi tümseğe takılıp yere kapaklanmış gibi oluyorum.
daha çok yatağımdan farklı yerlerde uyuduğumda hissediyorum bunu.herhalde bu beynin 'kak yerine yat' deme yolu.
bazen çok tatlı bazen ise ürkütücü olan durum. bazen öyle hoş oluyor ki sanki çocukken lunarparka gittiğimizde çarpışan arabaları gözlerimin araması gibi oluyor benim için.