aslında uyattır bu muhterem . uyu - yat . aradaki u harfi ses düşmesine kayıp gitmştir. evlere şenliktir. " abi uyap gitti tevzide kuyruk var gel bi sigara içelim imanım gevredi ulen" dediğiniz endam - ı şahane . salı günü tüm yurt çapında gitmiş olup " yoksa ankara'da darbe mi oldu hahahahh!" geyik konusu olan.
eğitim şart, ancak uyap için hazılanmış uzaktan eğitimler kullanıcıyı aptal yerine koyan eğitimler olmuş.
"ekranı kapatmak için 'kapat' düğmesine basın",
"evrakı onaya sunmak için 'onaya sun' düğmesine basın",
"belgeyi düzenlemek için 'belge düzenle' düğmesine basın" vb. gibi uzaktan eğitim mi olur, bu ekradaki nesneleri okumaktan başka bişey olmamış, eğitim dediğin ekranın çalışma prensibini, ekranın kullanım amacını, ekran kullanım sonuçlarını anlatmalıdır, kullanıcıyı yönlendirmelidir. birilerinin cebini doldurmak için yada sırf uzaktan eğitimimiz var demek için yapılana "uzaktan eğitim" değil "yazık" denir.
projenin eğitim ve yaygınlaştırma aşamalarında bilgisayar kullanmayı bilmeyen personele uyap sistemini öğretmeye çalışmak gibi büyük yanlışlıklar yapılan proje. sistem ile kullanıcının neler yapabileceğini bilmemesi yüzünden sistemden istenilen verim alınamamakta.
tc kimlik numarası ile neredeyse kişinin hayat hikayesini dökebilen, bu sebeple bir sürü yazışmayı ortadan kaldırıp duruşma sürecini kısaltan, ancak sistemin henüz tam olarak oturmamış olması, yavaş işlemesi sebebiyle sıkıntı yaratan uygulama..
kalemlerde ise eski sistem aynen işlemekte ve üzerine bir de elektronuk ortamda yapılan işlem tekrarlanmakta olduğu için süreci zorlaştıran kalem işlerini çoğaltan uygulama..
icra müdürlüklerinde çalışanların ve avukatların durumundan hiç bahsetmiyeceğim. çünkü minicik bir talep açmak için yapılan gidip gelmelerin hesabı yok..
amaçlanan hedefe ulaşırsa çok güzel olacak ama şimdilik zor işliyor denilen proje..
yargılama sürecini uzatan;
nüfus müdürlüğü ile yapılan yazışmaları mernis bağlantısı ile,
adli sicil kaydı almak için adli sicil şubeleri ile yapılan yazışmaları adli sicil sorgulaması ile,
ve
ehliyet bilgileri (ceza puanı, iptal durumu vs) gibi bilgiler için yazışma sürecini de polnet ile yapılan bağlantı sayesinde 1-2 sn gibi süreler indirerek yargılama/soruşturma sürecini en aza indirmeyi hedefleyen proje.
havelsan ile adalet bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü bir projedir. e-devlet ödüllerini silip süpürmüştür. java ile yazılmıştır ve halen geliştirilme aşamasındadır. bu proje sayesinde mernis, adli sicil, sosyal güvenlik kurumları gibi e-devlet projeleri işlerlik ve bütünsellik kazanacaktır. halen sıkıntıları yaşanmakla beraber sürekli olarak donanım, yazılım, mühendislik desteğine ihtiyaç duyduğu için maliyeti sürekli artan bi külfete sahiptir.
yarsav ın (yargıçlar savcılar birliği) projenin yöneticisinin adalet bakanlığı olmasından rahatsızlık duyduğu, adalet bakanlığına "hakim ve savcıların yargıda bağımsızlık ilkesini tehlikeye attığı" iddiasıyla yazılı itiraz da bulunduğu proje.
yarsav projenin yürütmesinin durdurulması için danıştaya dava açmaya hazırlanıyor.
şu an için piyasadaki avukatlar bakımından icra takiplerini hazırlamada devlet tarafından piyasaya sürülmüş bir angaryadan öte anlam taşımayan, fakat asli amacı kırtasiye kirliliğini ve hamallığını ortadan kaldırıp işlemlerin sanal platformda ofisten adliyeye gitmek gerekmeksizin halledilebilmesi olan; şimdilik sadece bir proje gibi gözüken ama işlerlik kazandığı anda avukatı kalem memurlarının kaprisinden ve de şahsi isteklerinden kurtarması olası sistem. adliyelerde merdiven üstünde dosya aramak yerine o dosyaya bilgisayarından ulaşabilen bir avukat modeli ortaya çıkabilecekse bu bu projenin işlerlik kazanmasına bağlıdır işte...
ulusal yargı ağı projesi.
adalet bakanlığının yargı sistemini elektronik ortama taşıyan 2004 ve 2005 yıllarında e-tr büyük ödüllerini toplamış, gün gün kullanan adliye sayısı artan proje.