uveit atagi

entry7 galeri0
    7.
  1. eğer tekrarlıyorsa bir dahiliye doktoruna gitmenizin elzem olduğu hastalık.

    7 yılda 4 kez tekrarladı hepsinde de stresli dönemlerdeydi. Ama en son gittiğim bir göz doktoru ısrarla dahiliyeciye görünmem gerektiğini, tekrarlayan üveitin genç yaşlarda normal olamayacağını behçet yada romatizma (ankilozan spondilit) olabileceğini söylemişti. Daha önce de bu teşhis konulduğunda internette okuduklarımda aşağı yukarı aynı şeylerdi ama ben hep strese bağlamıştım.
    Lakin 2 gün sonra bir arkadaşımın behçetten -ki behçet olduğunu o gün öğrendi - gözünde ciddi derecede kalıcı görme kaybı olunca bende artık üstüne düşmeye başladım.

    Bu arada bazı hastanelerde üvea servisleri var. Sık üveit olan hastalara burada kayıt açılıyor ve takip ediliyor hastalıkları.

    (bkz: behçet hastalığı)
    (bkz: ankilozan spondilit)
    0 ...
  2. 6.
  3. 5.
  4. göze alınan darbe veya genetik sebeplerden ileri gelen şahsımın sahip olduğu lanet hastalık, 1 hafta hastanede yatmama rağmen hiç bir duzelmenin görülmediği ancak görme kaybının durdurulduğu hastalik tipi.

    not : üveitiniz varsa her türlü hastalığa sahip olabilirsiniz demektir.
    0 ...
  5. 4.
  6. iki haftadır sağ gözümün görememe sebebidir. göz çevresinde bi ağrı ile ortaya çıkan tanımadığım bu atak hayatı zehir etmiştir. toxoplazma denilen; kediden köpekten bulaşan bir virüs bu üveyit hastalığna sebep olabilmektedir. yazılanları, söylenenleri duydukça canımı sıkmıştır.
    0 ...
  7. 3.
  8. göz kızarır, ne kapatabilirsin ne de tam açabilirsin. en loş ışık bile rahatsız eder. gece bile güneş gözlüğü ile dolaşmak zorunda kalırsın. damlayla kremle bir süre sonra geçer ama bu aradada göz merceği zedelenir, uf olur, katarakt olur. kalıcıdır, ırsidir, ibnedir. bir kere bulaşmışsan yakanı kurtaramazsın. senede bir iki, keyfine göre tekrarlar.
    0 ...
  9. 2.
  10. Halihazırda sıkıntısını çektiğim hsstalık. Yoğun kortizon yüklemesiyle atakların söndürüldüğü ve atak döneminde görme kaybına yol açtığı için insanın günlük yaşantısını sekteye uğratan garip göz hastalığı. Steroid damla kullanımı sonunda gözde kararakt oluşuyor ve bu kataratk anca üç aylık ataksız dönem geçirilirse alınabiliyor. Uzun süre sigara kullanan ve aniden kesen kişilerde de görülebiliyor (en azından bende öyle oldu ve başkalarında da benzer öyküler var). Sıkıntı ve stress başlıca tetikleyicisi. Sebebi genelde bulunamıyor (yüzde 70), bilinen sebepleri arasında (yüzde 30) romatizma, behçet, akciğer haszalıkları ilk üç sırayı alıyor.. Sıkıntılı ve morlal bozucu bir hastalık olup şükür ki tıbbi tedavisi mümkün olan bir derttir...
    1 ...
  11. 1.
  12. Gözün iris, siliyer cisim ve koroid den oluşan tabakalarında (bazen damar tabaka da denilir) meydana gelen iltihaplanmaya üveit adı verilir. Müzmin seyirli olan bu hastalıkta zaman içinde tekrarlayan şekilde görülen alevlenmelere üveit atağı adı verilir. Uvea bölgesindeki iltihaplar yerleşim durumlarına göre 2 gruba ayrılır. Önde daha çok irisin ve siliyer cismin ön bölgesinin iştirak ettiği iltihaplar
    ön üveit olarak adlandırılır ve tedaviye kolay ve iyi cevap verir. Arka bölgede koroid ve bazen da retinanın iştirak ettiği iltihaplar ise arka üveit olarak adlandırılır. Arka üveit özellikle tedavisiz bırakıldığında ciddi kalıcı görme kayıplarına yol açabilir. Pars planit ise koroid ve retinanın periferik bölgesinde yani siliyer cisme yakın bölgelerinde meydana gelen özel iltihabi durumlara verilen addır. Görmenin riske edilmediği durumlarda tedavisiz sık kontroller ile izlenebilir. Ciddi hasar bırakmayan özelliğe sahiptir. Arka üveitlerde koşuluk yolu ile retinanın iştiraki yada kendisinin direkt olarak olaya katılması ile görülen durum korioretinit olarak bilinir. Gözün arka kısmında görme siniri ve makula dediğimiz merkezi bölgeleri ilgilendiren iltihaplar ciddi görme azalmasına yol açar, periferik bölgede ise görme keskinliği direkt olarak etkilenmez adacık tarzında görme kayıplarına neden olur.
    kaynak:
    http://www.4yw.org/uveit-atagi.html
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük