insanlari tanidikca, sirtinizdaki yuk arttikca ister istemez utangacligi yeniyorsunuz.
söyle düşünün ki utanmaniz icin bi sebep olmadigini gorun, sokakta gorup de utandiginiz veya cekindiginiz 10 insandan 7 hatta 8 i gotuyun giliyih diyen teyze ile ayni duzeyde.
Onlar yasamaya utanmiyor amk, siz hala bu insanlardan cekinecek bir şeyiniz olduguna inaniyorsaniz sözlükten falan gidin aq yazmayin buralarda.
en basit kuralı soru sormaktır. misal, bildiğiniz yolu bile sırf utangaçlığı yenmek adına sorun mesela. erkek-kız ilişkilerinde de böyledir. sürekli bir şey sorun karşı cinse. çok saçma olmamak kaydıyla tabii.
çünkü utangaç biri kendinden bir şeyler anlatamaz ilk başta. ama soru sorduğunda, karşı tarafın cevabından aslında kendinde daha ilgi çekici hikayeler varmış gelir aklına. bunu yapın. başka yöntemlerde var tabii.
siz de dahil etrafınızdaki herkesin 100 yıl sonra toprak olacağını bilmeniz. Yani ne siz ne de başkaları aslında bir hiç. Bu dünya gelip geçici. Utangaçta olsan , asosyalde olsan , sosyalliğin dibine de vursan , ultra zeki de olsan , aptal da olsan , zengin de olsan , fakir de olsan , özürlü de olsan.. 100 yıl sonra olmayacaksın ! O zaman havan kime ?
Bunu hayat felsefesi olarak bilmiş insan utangaç olmaz.
size utangaçsın, içine kapanıksın diyen insanlara kulağınızı kapatın. sırf başkaları ile konuşmak istemiyorsunuz diye 'utangaç' diye etiketleniyor olabilirsiniz. gerçi öyleyseniz siz bunu çok iyi biliyorsunuzdur.
Böyle bir yol yoktur. partiden partiye koşsanız, arkadaş çevresi denen şeyin kralını yapsanız, günde 500 karşı cinsle konuşsanız da bunu yenemezsiniz. Yolu yok bunun. sadece çok samimi olduğunuz, kendinizi ona,onu size ait hissettiğiniz insanların yanında rahat olursunuz ama onların bile gözlerine bakamazsınız bazen. uğraşmayın ağalar, ablalar.
arkadaş çevresi edinip sosyalleşmek. sinemaya gitmek. cafe ye gitmek. insan içine çıkmak. zamanla aşılıyor zaten bu durum. öyle bilgisayar başında olmaz.
kendinizi insanlarla konuşmaya, takılmaya zorlamaktır. çünkü siz kendinizi zorlamazsanız kimse zorlamaz. en azından bu şekilde yenmiş biri olarak önerim budur.
özgüven kazanmak. (bkz: özgüven kazanmanın yolları)
özgüven kazanmak için öze saygılı olmak gerekir. (bkz: özsaygı)
özsaygıyı yükseltebilmek için insanların senin hakkında düşüncelerini önemsememen ve kafanın içinde kendini durmadan yermelerinden vazgeçmen gerekir.
utangaçlık kendiliğinden gider.
en yakın dans kursuna yazılın faydasını göreceksiniz. zira ben 4 yıl önce üniversiteye ilk başladığım yıl, dans kursuna yazılmıştım, 1 hafta sonra utangaçlığınızın geçtiğini göreceksiniz. dans kursu aylık 70 lira.
düzenli olarak kalabalık ortamlara girin. düzenli olarak şehrin kalabalık yerlerinde yürüyüşlere çıkın. insanlarla diyaloğa girmeye özen gösterin. olmadı ilaç tedavisi.