şayet iyi bir okursanız tanımamanız imkansız, yok değilseniz o' nunla tanışıp iyi bir okur olmamanız imkansız.
bu kadın o kadar farklı ki okurken hem ayrı dünyalara gider, ayrı hayal alemlerine dalar aynı zamanda kafanızdan milyon tane düşünce geçirirsiniz. bir yazar aynı anda ancak bu kadar farklı, iyi, fantastik, gerçekçi, asi yazabilir sanırım.
şiddetle tavsiye edilir.
Okuduğum kitapları arasında nedense dünyaya orman denir kitabını en özel yere koyduğum, athshe'de yaşayıp orda rüyalara dalmayı dileten ütopik-distopik ve oldukça gerçek kitapların güzel zekalı yazarıdır.
Bir nesil, bilginin cezalandırıldığı ve cehaletin saadet olduğunu öğrenerek yetişiyor. Bir sonraki nesil cahil olduklarını bile bilmeyecek çünkü bilginin ne olduğunu bilmeyecekler.. -Ursula K. Le Guin-
ilk okuduğum kitabı "mülksüzler" ile düşünce dünyamdaki anarşist eğilim tohumlarını yeşillendiren bir yazar olmakla beraber 2014 ABD Ulusal Kitap Ödülleri töreninde yaptığı konuşma ile insanın içinde bir şeyleri kıpır kıpır etmiştir. Yaptığı konuşmanın final ve bence en çarpıcı kısmı:
"Kitaplar, biliyorsunuz, sadece meta değildir. Kâr güdüsü, çoğu kez sanatın amaçlarıyla çatışır. Kapitalizm içinde yaşıyoruz. iktidarından kaçılamaz gibi geliyor. Kralların ilahi kudreti de öyle geliyordu. Her türlü insan iktidarına insanlar tarafından direnilebilir ve bu iktidar değiştirilebilir. Direniş ve değişim çoğu kez sanatta başlar ve daha da çok bizim sanatımızda -sözcüklerin sanatında- başlar.
Uzun, iyi bir kariyerim oldu. Yalnız değildim. Şimdi burada, kariyerimin sonunda, Amerikan edebiyatının satılıp ortada bırakıldığını görmek istemiyorum. Biz hayatını yazarak ve yayıncılık yaparak kazananlar, hasıladan hakkımıza düşen payı istiyoruz -bunu talep etmeliyiz. Ama bizim güzel ödülümüzün adı kâr değil. Onun adı özgürlük.""
Dünya'nın gelmiş geçmiş en iyi düşünce bilim-kurgu yazarı.
Arthur c. Clark, Douglas Adams, Philip k. Dick gibi aşmış salt bilim kurgu yazarlarının yanı sıra Ursula ablamız bunun içine bir de düşün koyuyor. Böyle olunca en iyi bilim kurgu düşünce yazarı oluyor.
Bakın yanlış anlamayın en iyi bilim kurgu demiyorum: en iyi düşünce bilim kurgusu diyorum.
''eğer bir nesil cehaletin mutluluk olduğunu sanarak yetişirse, bir sonraki nesil cehaletini bile fark edemeyecektir.
çünkü bilginin ne olduğunu bilmeyecektir.''
Yine 2018'in aramızdan alıp götürdüğü dünyamıza ışık tutan insanlarından biri... kimi sevsek aramızdan alıp götürüyor hayat. Yerdeniz öyküleri hep hayatımda ayrı bir yere sahip olacak onun sayesinde.
yaşamını yitirmiş sadece mülksüzler ve George Orwell'in 1984'ü de dahil olmak üzere üniversite de bir dersten sınav bile olmuştuk be r.i.p diyelim kendisine
bu gece itibariyle bu dünyadan ayrıldı, arkasında çok nitelikli eserler ve fikirler bıraktı, çok insanın hayatına dokundu, onunla tanıştıktan sonra farkında olmadan değişir insan, bir düşüncesi, bir davranışı değişir, değiştirir le guin.
devrimin, iyiliğin, güzelliğin, iyilik için edilecek mücadelenin bireyde başlayacağını savunmuştur, ben le guin'den hep önce kendimi değiştirmem gerektiğini öğrendim, güzel bir toplum için önce benim güzelleşmem gerekmekteydi. bu bireysel mücadeleye verdiği önem ve mülksüzler kitabıyla "anarşist" olarak da nitelendirilebilir le guin fakat kendisi anarşizmi sadece daha heyecanlandırıcı bulduğunu ifade etmiştir, etiketler üstüdür le guin.
kapitalizm karşıtıydı her şeyden önce, bize ne yazmamız gerektiğini yayınevi sermayedarları söylememeli diyordu, en son ödül konuşmasında da şu etkili cümleleri kurdu;
"kapitalizm yenilmez sanıyoruz, kralların iktidarı için de böyle sanıyorduk, her türlü insan iktidarına karşı insanlar tarafından direnilebilir ve bu iktidar değişebilir, direniş ve değişim çoğu defa sanatta başlar."