bilim kurgu yazarı olarak tanımlanmakla birlikte kitapları makinalardan çok insanı kurgular. fantazi yazar. var olmayan gezegenler, bu gezegenlerin insanlarını, antropolojik, sosyolojik hikayelerini oluşturur. okuduğunuzda o yer ve o insanların varlığından şüphe edemez hale gelirsiniz. yerdeniz beşlemesi olan, yerdeniz büyücüsü, atuan mezarları, en uzak sahil, tehanu ve öteki rüzgar tolkien seven herkesi büyüleyecektir. "fantazinin aslını bir kadın kurar"ın en iyi örneğidir.
diğer kitapları: karanlığın sol eli, dünyaya orman denir, balıkçıl gözü, her yerden çok uzakta, hayaller şehri...
hem kadın, hem amerikalı olması zaten sınırlarını ne kadar aştığını gösterir özel bir insandır. sosyo-bilim kurgu diye bir tür varsa (edebiyattan anlamam) bu kadın yapmıştır, yoksa olsun derim ben. ahlak dersi veren öykülerden iyilik duygusu taşımadıkları için hoşlanmaz bu kadın.
bahsedilen kitaplarından daha enteresan kitapları da var bu kadının, dunyaya orman denir 'the word for the world is forest) mesela. ya da balikcil gozu (the eye of the heron)
tolkien'le karşılaştırılır, (ursulanın aleyhine) ayıptır. çünkü kendisi diyor ki; "...bana öyle geliyor ki erkeklerin zayıf ve tehlikeli oldukları nokta, kibirleri. kadının bir merkezi vardır, bir merkezdir kadın. ama erkekler öyle değil, onlar erişmektir, uzanmaktır. o yüzden uzanır bir şeyler toplar ve etraflarına yığarlar."
1929'da abd (kaliforniya)'de doğmuş ve columbia üniversitesini bitirmiş yazar. teknolojik gelişmelerin değil, politika, toplumbilim ve psikolojinin öne çıktığı ve alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı bilimkurgu yaklaşımının en önemli temsilcilerindendir.
kitaplarında kurguladığı fantastik dünyaları aslında birebir dünya toplumlarından örnekleyen, fantastik anlatının içine, anarşizm, kapitalizim, cinsiyet ayrımcılığı ve ırk ayrımcılığı gibi dünya insanına özel sorun ve sorunsalları okuyucunun gözüne soka soka yerleştirip, sanki bunların hiçbiri dünya insanına ait olgular değilmiş gibi okuyucuyu tüm bu düşüncelere yabancılaştırarak nasıl toplumlarda yaşamaya çalıştığını idrak etmesini sağlayan tapılası yazar.
Eserlerinde antropolog babasının ve yazar annesinin büyük etkileri gözlenir. Bu etkilerden en önemlileri taoist psikolojik ve sosyolojik öğelerle romanlarını oluşturmasıdır.
"Getto da rahat ve güven verici bir yer olabilir, ama ne de olsa orayı getto kılan şey, orada yaşamaya mecbur olmanızdır. Şimdi duvarlar çökmeye başladığına göre, sanırım molozları atlayıp dışarıdaki şehirle yüzleşmemizde fayda var."