macarca, fince ve estçe'den oluşan dil ailesi. şahsi kanaatimce türkçe de bu gruba dahil edilmelidir. mantık bunu gerektirir. fakat zamanında türklerin moğollarla ta ezelden içli dışlı oldukları önkabulu vardır. lakinki öyle değildir, türkçe ile macarca birbirine türkçe ile moğolca'dan daha yakındır. osmanlı döneminden kalma kelimeleri muaf tutsak bile öyledir.
en başlıca kaynağım: osman karatay. bunun yanısıra zamanında gyula nemeth'in öngördüğü atayurt tezinin daha isabetli olduğunu düşünüyorum. peter benjamin golden'in bazı hususları mübalağa etmesine rağmen doğru noktalara temas ettiğini düşünüyorum.
--spoiler--
Ural Altay Dil Ailesi, eskiden birtakım dilbilimcilerinin varlığını savunduğu, fakat üzerinde genel olarak anlaşmaya varılmamış olan kuramsal bir dil öbeğidir. Günümüzde Altay dilleri ve Ural dilleri olarak ele alınan bu dil aileleri, eskiden aralarında var olduğu düşünülen dilbilimsel genetikten dolayı "Ural-Altay" dil ailesi denmekteydi
--spoiler--
ural dilleri fin-ugor topluluklarının içine girdiği dillerdir. türkçe ise orta asya da moğol ve tunguz topluluklarının konuştuğu altay dillerine girer. bu iki dil ailesinin akraba olduğu öne sürülmüşse de, son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar bir ilgisi olmadığını göstermiştir.
aslında dilbilimsel olarak sağlam olmadığı düşüncesi yeni değildir. vikipedi'den harıl harıl hazmedilmemiş bilgileri kusmaya gerek yoktur. asıl mesele altay dilleri'nin daha tutarsız olmasıdır. bu tutarsızlıklara rağmen türkçe eğer konacaksa ural dilleri içerisinde konmalıdır. şimdi vikipedi'nize dönebilirsiniz.
ural dilleri tabiri artık ural dil ailesi olarak düzeltilmeli; zira ural dil ailesinde yer alan dillerin altay dilleri ile yakınlıkları ancak tipolojiktir, yani çok kaba taslaktır. bununla birlikte tarihi verileri göz önüne alırsak; macarların, ataları olarak kabul ettikleri hunlar, göktürklerin hakim oldukları toprakların eski sahipleridir ve dolayısıyla ortada türk dilinin fin-ugor dilleri ile bir benzerliği varsa bunun altında aynı coğrafyada yaşamaktan kaynaklanan dil kontağı olsa gerek. zaten gerhard doerfer gibi bilim adamları türk dilin dil aileleri arasında bir dil adacığı olduğunu ve çevresindeki dil ailelerinden etkilendiğini iddia eder.