plak sirketleriyle, muzik alet edevati magazalariyla unlu halic kiyisinda bir semt. eminonu'nun yani. geceleri istanbul'un en tekin olmayan yerleri siralamasinda zirveye oynar.
eskiden istanbul'un gıda ikmali kapan denilen özel iskelerden yapılır, buraya getirilen ürünlerin kalitesi ağırlığı fiyatı vb kontroledilirdi. unkapanı değirmenden geçmiş ürünlere, yağkapanı yağlara, bal kapanı ballara bakardı.
müziğin insanlara kasetler ve plak ile ulaştığı yıllarda tüm şarkıcıların yolunun geçtiği semt ve çarşı. kimileri hedefine ulaşırken kimileri bu kapanda heba oldu.
eski işlevi nedeniyle aldığı isim günümüze kadar gelebilmiş semtlerden. geçmişte farklı gıdalar için benzer işlevi olan yağkapanı ve balkapanı ise günümüzde pek bilinmemekte/hatırlanmamaktadır.
imc carsisi haric bir espirisi yok kasetcilerden belki iki uc tanesi ayaktadir, eski istanbulu yiktilar buralarin bir anlami kalmadi artik, varos semti oldu.
Kapan Arapça haliyle kabbân Prof. Dr. Halil iNALCIK hocamıza göre Kapan denen Toptancı dükkânları halkın un, meyve, bal, yağ, balık, sebze, tuz, kömür, at ve köle gibi ihtiyaçlarını karşılarken, mezbahalar, tabakhaneler, yağhaneler, boyahaneler vs. de zanaatkârların ihtiyaç duydukları hammaddeyi ve hizmetleri sağlamak üzere şehrin uygun semtlerinde yer alırdı (Unkapanı, Yağkapanı vb.) Ayrıca terazi anlamına gelen Arapça Kabban sözcüğünün Unkapanı ile ilgisi yoktur. Unkapanı bölgesi Bizans döneminde dahi tahıl ticaretinin yapıldığı yerdir bu yüzden Estambul Unkapanı'nda bir çok değirmen ve un fabrikası ve fırın kurulmuştur.
bkz:http://www.istanbulistanb...haf-unkapan-hikayesi.html