universitelerde din dersi bulunmamasi

entry20 galeri0
    1.
  1. ülkemizin bir diğer acı gerçeğidir.

    zamanında zorunlu din dersinin amacını, fikir babası olmasa da o dönemin otorite sahibi kenan evren şu şekilde açıklamıştı: "her türk genci abdest almasını, iki rekat namaz kılmasını bilmeli. Cenazeye gittiği zaman cenaze namazına eşlik edebilmeli."

    ancak görüyoruz ki bu amaç gerçekleştirilememiş, bu yoldan sapılmış. üniversite çağına gelmiş, koca koca adamlar ne namaz biliyor ne niyaz.
    bu durumun nedeni liselerde adam akıllı bir eğitim verilmemesidir ancak iş işten geçtiğine göre artık üniversiteler için bir şeyler düşünmenin zamanı gelmiştir.

    oysa üniversitelerimizin durumu içler acısı. zorunluyu geçtim seçmeli olarak bile din dersi yok.

    şüphesiz ki böyle bir eğitimden geçen gençliğin ar damarlarından biri çatlamış demektir!

    edit:
    ben gençliği düşünürken bakın referans aldığımız kenan evren yakın zamanda ne demiş:

    "Bunun manası şudur. Dinler nasıl meydana gelmiş, dünyadaki dinler hangileridir, bunlar arasında islamiyet nasıldır? Çocuk bunlar hakkında bilgi sahibi olsun istedik. Alevilik hakkında da bilgi vermesi, öğretmesi lazım. Ama namaz nasıl kılınır, dinin gerekleri fiilli olarak nasıl olur bunları değil. Bu dersi verecek öğretmenlerde de, ders programlarında da zamanla değişiklikler yaptılar. Sonradan gelen iktidarların hatası olmuştur. O maddeyi kaldırmaktan ise aslına uygun yapmak gerek. Ama şu anda sulandırılmış durumda."

    artık kime güveneceğimizi şaşırdık.
    7 ...
  2. 2.
  3. olması gerekendir, ogrenecek olan zaten o yasa kadar ogrenirdir ki din dersle ogrenilmez zaten kanımca.
    4 ...
  4. 3.
  5. zorunlu din eğitimi diye bir saçmalık olmaz.din eğitimi bazılarımıza göre ibadetimizi gerçekleştirmek amaçlı öğrenilir, bazılarımız için ise salt bilgi konusudur.her iki kesimde bunları hayata geçirmek istiyorsa zorunlu din dersi almadan da geçirir.
    3 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. aslına bakılırsa lisede bile verilmesi gereksiz olan din derslerinin üniversitede de bulunmaması durumu. insanlar namaz kılmayı niye üniversiteye kadar öğrenmezler ayrıca namaz kılmak bu kadar zor bir şey midir ki üniversitelerde ders olarak verilsin. ben namaz kılmayı 8 yaşımdayken dedemden öğrendim o zamana kadar da din dersi almadım. din dersle öğretilecek bir kavram değildir. din bir gelenek görenek gibi aileden gelir. aileden öğrenilir. üniversitelerde din eğitimi olsunmuş. fesuphanallah.
    3 ...
  9. 6.
  10. - olm mat.'ten kaldım.
    - ben de kaldım. din de dd gelince. 1,8'in altına düştük.
    - hadi yaw. benim din aa geldi. geçtim 1,8'i. sen hak etmişsin bunu zındık.

    gibi diyalogların yaşanmamasını sağlayandır.
    3 ...
  11. 7.
  12. bu kadar dersin arasında bir ders daha eklenmediği için mutlu edecek durum.
    1 ...
  13. 8.
  14. yok artık daha neler
    sanki çok az gereksiz ders varda bi o eksik kalmıştı yani dedirticek durum.
    1 ...
  15. 9.
  16. her kesimden insanın eğitim hizmeti aldığı bir eğitim kurumunda, herkesi bağlamayan; bilimsel, felsefi ya da teknik niteliği olmayan hangi ders veriliyor ki din dersi adı altında, bir dogmalar bütünü eğitim programına alınsın? bu kurumlarda temelde öğretilmeye çalışılan şey sorgulayıcı yaklaşımken din ne ola ki? bir ikincisi, bu işin inançla ilgili olan kısmı ve bu inancın gerekleri, okullarda değil ibadethanelerde öğrenilir. ayrıca koca koca adamlar dediğiniz adamların ne yapıp ne yapmayacağını belirleyecek olan kim bunu bana söyler misin? herkes namaz kılmak zorunda mı? ve son olarak din adına yenilen naneleri de biliyoruz o sebepten allah aşkına -bak allahın adını andım- kendi işinizle gücünüzle uğraşın başkasının ne yaptığı seni zerre ilgilendirmiyor. git adam akıllı ibadetini yap.

    bu yazdıklarımda sözümün gideceği yer belli (bkz: demokrasiyi amaç değil araç olarak görenler)
    1 ...
  17. 10.
  18. din dersinde adi uzerinde din ogretilir, yani din tarihi, din felsefesi ve butun dinler hakkindaki genel bilgi. nasil namaz kilinacagi din dersinde ogretilmemelidir. bu baslik altinda istenen din dersi falan degil islam dersidir. zazten kenan evrenin istedigi de buydu, din dersi kilifina burunmus islamin sunni mezhebinin zorla ogretildigi bir ders. cenaze namazinin kilmayi bilip bilmemek herkesin kendi secimidir. isteyen kolayca ogrenebilir, derse merse gerek yok. asil sorun iki rekat namaz kilmayi bilen ama nasil insan olunacagini bilmeyenler.
    3 ...
  19. 11.
  20. allah, allah. bak sen. "her türk genci abdest almasını, iki rekat namaz kılmasını bilmeli. Cenazeye gittiği zaman cenaze namazına eşlik edebilmeli." demiş kenan'cığım. bir cuntacıdan da bu beklenir zaten. bu ülkede hepimiz müslüman mıyız kenan'cığım. hadi hepsi müslüman, kılmıyorum lan namaz, sana mı kılıyorum sanki. dinini öğrenecek adam zaten öğrenir, öğrenmeyene de baskıyla din öğretemezsin kenan'ım. şimdi bir de demişler ki; üniversitelerde din dersi bulunmaması. bunlar zaten senin mahsullerin kenan'cığım. bunlar kuran-ı kerim'den veya başa bir kaynaktan öğrenemezler dinlerini. ille başlarında bir hoca, dürtükleyecek bunları, öyle öğrenecekler, koyun gibi güdülmeye alıştırmışsın benim halkımı kenan'ım. benim halkım, kendisine zorla yaptırılmayan bir şeyi yapmaz, o yaptırılan şeyi de sorgulamadan doğru kabul edip uygular yapmışsın benim halkımı.
    7 ...
  21. 12.
  22. university kelimesinin universal'den geldiğini, universal'in de evrensel anlamında olduğunu, evrenselliğin tek bir dinle bağdaşamayacağını bilen insanların, yerinde ve doğru bir karar vererek sağladıkları durum...
    (bkz: inanç özgürlüğü)
    (bkz: tercih meselesi)
    4 ...
  23. 13.
  24. sonuna kadar savunduğum durum, dahası felsefenin lisede daha ciddi bir şekilde anlatılmasını ve haftalık ders sayısının artmasını diliyorum.
    1 ...
  25. 14.
  26. sırf gencecik beyinler düşünmesin diye milli güvenlik, din bilgisi gibi (80 sonrasında konulmuştur her iki derste, neden acaba?) derslerle müfradatımızı dolduran, yok apoletti yok abdestti bir yığın zırvalıkla çocukların beynine tecavüzü savunan birinin bu ülkede cumhurbaşkanlığı yapmasından zaten utanç duyuyoruz; bir de üstüne bunu takipçileri çıkıyor.

    bir söz vardır bilir misin canım (bkz: kılavuzu karga olanın burnu boktan kurtulmaz)

    akşam akşam gerdiniz; en yakın zamanda gerilin emi ...
    1 ...
  27. 15.
  28. laik üniversitelilerin rahatsız olduğu bir konudur.. ben kılmayacağım o zaman kılacak olan da kılmasın mantığıdır, hayırlı olsun.
    0 ...
  29. 16.
  30. olması gerek tabi ama din dersleri gerçekten dini mi öğretiyor bunu sorgulamak lazım. din derslerinde peygamberin sülalesi mi öğrenilmeli? ya da insanlar korkutularak yok şu günah yok bu günah yok cıs yapar allah yok efendim cehennemin en ücraa köşelerinde yanarsın falan şeklinde mi geçmeli din dersleri? kesinlikle hayır. böyle olacaksa lisede de olmasın. din dersinin temeli sevgiye dayandırılmalıdır. allah sevgisi, allahı sevmek,yarattıklarını sevmek. yapıcı olmalıdır din dersi, yıkıcı veya korkutucu değil. malesef ülkemizde çok nadir böyle eğitim.
    2 ...
  31. 17.
  32. üniversitelerde din dersinin bulunmaması hiç de acı olmayan bir gerçek. gayet olağandır.

    din eğitimi almak istemek veya istememek bir tercih meselesidir. üniversitelerin kurumsal varlıklarının gerektirdiği öncelikleri arasında din eğitimi yoktur. çok da başarılı ilahiyat fakülteleri vardır fakat ilahiyat fakültelerinin bile böyle bir önceliği yoktur. üniversiteler ilmi araştırma ve meslek edinme alanıdır ve bu alanlara özellikle yoğunlaşırlar. hali hazırda bütün dünya üniversiteleri, sahip oldukları öğrencilere her şeyi hazır olarak sunmamaktadır. üniversite öğrencisi bu yolla araştırma yapmağa yönlendirilir. dileyen istediği alanda araştırma yapar, öğrenir. dileyen din ile ilgili de araştırma yapar. bu bir özgürlüktür. fakat, üniversite'de bu işi zorunlu veya seçmeli ders olarak hazır beklemek, olsa olsa hazırcı zihniyetin ürünüdür. komşuda piş, avcuma düş (insan illa ki bir öğretmen veya hoca vasıtasıyla mı öğrenmek zorunda??). bir insan, eğer üniversite öğrencisi ise; muhtemelen, elinin altında bir üniversite kütüphanesi o da yoksa internet vardır. kendi gidip gönül rahatlığı ile araştırma yapabilir, bilgilenebilir, öğrenebilir...

    neymiş efendim acı gerçekmiş. bu lafı kabullenmek demek, insanın bilişsel yapısına hakaret etmek demektir. insan kendi başına hiç mi öğrenemez? o zaman kafamıza bir delik açalım, oradan meslek bilgilerini doldursunlar beynimize, işimiz bitince gidelim, meslek kazanmış olalım. aynısı din için de geçerlidir. ülkede kütüphaneler vardır, kitapçılar vardır, sayısız kaynak vardır, iyi kötü internet erişimi vardır, koskocaman bir bilgi birikimi vardır. din ile ilgili; saatlerce, günlerce okuyup, çalışabilir bir insan, ne negel vardır? birileri engellemekte midir? engel nedir? bugün türkiye'de bir insanın din hakkında bilgi edinmesini engelleyen bir yapı var mıdır? ha deniliyorsa ki "ben tembelim, araştırma, kitap okuma benim neyime?", o zaman işte üniversitelerden din dersi istenilebilir.

    eğer bir gün benim güzide ülkemde hangi din olursa olsun; öğrenmek, araştırmak yasaklanırsa veya engellenirse işte o zaman acı bir durum ortaya çıkar...
    2 ...
  33. 18.
  34. yanlış bilgidir vardır. 480 sayfasından sadece vize sınavından sorumlu olduğum derstir hatta. yok öyle de değil; bildiğin eğitim fakültesinde... gazi üniversitesi eğitim fakültesi...
    1 ...
  35. 19.
  36. 20.
  37. üniversite uzmanlık alanıdır. Hangi konuda uzmanlaşmak istersen o bölüme gidersin. illa din öğrenicem diyen ilahiyata kassın.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük