çağdaş müzik konusunda bir çok eser veren ünLü piyano kompozitoru.. cemaL reşit rey iLe dostLukLarı vardır.. köçekçe adLı eseri eserLerinin en biLindiğidir..
batı muzigi eserleriyle tanınan ünlü türk bestecisi. süper bir beyin, büyük bir yetenekti. lakin günümüzde avrupa'da tanıyanı daha fazladır. acı ama gerçek.
anadolu'dan görünüm adlı trt programının jenerik muzigi bu bestekarımıza aittir. köçekçe adlı eserinde türk milletinin sakinligini, yasayısını, coskusunu tüm cografyasını geze geze anlatmıstır bu büyük bestekar.
Köçekçe adlı eseri aslında herkesin bilinç altında yer etmiştir, Bir yerden duyulduğu anda , Hangi çizgi film , hangi Türk filmi gibi anımsamalar yaşatır , ayrıca (bkz: Diskohoşmerim)in girişinde çalan kısa jeneriktir.
"köçekçe" adlı eseri etnomüzikoloji terminolojisinde kullanılan yeniden inşâ'ya çok güzel bir örnektir. çünkü köçekçe'nin belirli temalarını erkin yazmış, eserin büyük kısmı geleneksel türk müziği'ndeki karciğar makamı'nda yazılmış "benliyi aldım kaçaktan" gibi eserlerin birleşiminden oluşan bir potpori eserden alıntıdır. köçekçeler geleneksel türk müziğinde bir formdur. ulvi cemal bu formu alıp modernize ederek ortaya çok güzel ve türk orkestralarının milli marşı haline gelen "köçekçeler" adlı çağdaş batı müziği kalıplarında oluşan bir eser yazmıştır. ulvi cemal erkin ve "türk beşleri" olarak adlandırılan kompozitör grubun kaleme aldığı eserler uluslaşma çabası içerisinde olan türkiye'nin, batılılaşma alanında yaptığı yenilikler ve yerelden ulusala, ulusaldan evrensele bilincine hizmet etmektedir. bu hareket doğrultusunda bir çok türk halk müziği ve geleneksel türk müziği eseri klasik müzik çerçevesi içerisine alınıp farklı bir kimliğe büründürülerek icra edilmiştir.
1930'lu yılların başından itibaren, Türkiye'nin kültürel değişim döneminde, hem eğitim hem de müzik alanında önemli roller oynayan Türk Beşleri'nden biri de Ulvi Cemal Erkin'dir. Türk makamlarına ait dizileri almış, ancak makamlara ait seyirler yerine farklı yürüyüşler ve melodik yapılar kullanarak asıl makamın önerdiğinden farklı renkler ve hisler yakalamıştır. Halk Müziği'nin zengin kaynaklarından yararlanıp, aksak ritimli yapının arasına ya da üstüne taksim gibi serbest ve durgun bir bölme yerleştirerek değişik hava yaratmak Ulvi Cemal Erkin'in sıkça ve başarıyla uyguladığı bir teknikti. Erkin yapıtlarında kolayca benimsenen ve akılda kalan Türk ezgilerini bularak, bunları zevkli bir armoni üzerine oturtmasını, Anadolu'nun kokusunu, rengini ve sesini Batı'nın tekniği ile çağdaş kalıplar içine ustaca dökmesini bildi. Ulvi Cemal Erkin'in eserlerindeki içtenlik, sıcaklık ve yalınlık onların sevilip sık çalınmasının başlıca nedeni olmuştur. Incelikli bir beğeni süzgecinden geçirerek uzun uzun düşünen ve tartan, müziği notaya aktarırken daha çok titizlenen Erkin, duyguyu daima öne alan özgün eserler vermiş ve soylu olanı seçmesini bilen kişisel stili ile ülkesinin müziğini yüceltmiştir.
ESERLERi
Şan ve orkestra eserleri 1. "Bülbül ve Ayın Ondördü", soprano ve küçük orkestra için, 1932.
2. "Yedi Halk Şarkısı", basbariton ve orkestra için, 1936 -- 1939..
Koro eserleri [değiştir] 1. "iki sesli Halk Şarkıları", (On parça), 1936..
2. "Yedi Halk Türküsü", Karma Koro için, 1943..
3. "On Halk Türküsü", Karma Koro için, 1963..
4. "Yedi Halk Şarkısı", Şan ve Piyano için, 1936..
ORKESTRA ESERLERi 1. "iki Dans", büyük orkestra için, 1930..
2. "Bayram", büyük orkestra için, 1934..
3. "Köçekçeler" orkestra için rapsodi, 1943...
4. "1. Senfoni", 1944 -- 1946.
5. "2. Senfoni", 1948 -- 1951.
6. "Senfonik Bölüm", büyük orkestra için, 1969.
7. "Senfonik Episodlar", (yarım kaldı), 1970 -- 1971.
Solo çalgı ve orkestra eserleri 1. "Konçertino", piyano ve orkestra için, 1932.
2. "Senfoni Konçertant", piyano ve orkestra için, 1966.
Oda müzikleri 1. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, 1935 - 1936
2. "Beşli", piyano, iki keman, viyola ve viyolonsel, 1943.
3. "Sinfonietta", yaylılar için, 1951 -- 1959.
Piyano eserleri 1. "Beş Damla", piyano için, çocuklar için yedi kolay parça, 1931.
2. "Duyuşlar", piyano için on bir parça, 1937.
3. "Sonat", piyano için, 1946.
4. "Altı Prelüd", piyano için, 1965 -- 1967.
Keman ve piyano eserleri 1. "Ninni, Improvisation ve Zeybek Türküsü", 1929 -- 1932.
Sahne yapıtları 1. "Karagöz", çocuk oyunu için müzik, 1940.
2. "Keloğlan", bale müziği, 1950.
Opera çevirileri 1. Pietro Mascagni/Cavalleria Rusticana, (Erkin ve Fuat Turkay).
2. Georges Bizet/Carmen, (Erkin ve Akses).
3. Charles Gounod/Faust, (Erkin ve Akses).
4. Giuseppe Verdi/Aida, (Erkin ve Akses).
5. Gioacchino Rossini/Sevil Berberi, (Erkin ve Akses).
6. Giacoma Puccini/il Tabarro,(Erkin ve Halil Bedii Yönetken).
7. Giuseppe Verdi/Othello, (Erkin ve Akses).
8. Richard Strauss/Salome, (Erkin ve Saadet ikesus).
9. Ludwig van Beethoven/Fidelio, (Erkin ve Akses).
Birinci kuşak çağdaş Türk müziği bestecileri arasında yer alan Erkin, opera dışında hemen bütün formlarda yapıtlar vermiş verimli bir bestecidir. (d. 14 Mart 1906 istanbul – ö. 15 Eylül 1972.Ankara )