Scapex in gönderdiği crew dragon isimli mekiğin gönderdiği ve başarıyla kenetlediği dünya alçak yörüngesinde bir ay misali dönen yapay bir uydudur aynı zaman.
YouTube de bazı videolara bakıyorum, yok nasa bizi kandırıyor efendim o kadar yüksek hızla giden bir istasyona nasıl kenetlenebiliyor falan gibi yorumlar görüyorum.
Bak mal kardeşim ay dünyanın çevresinde hangi sistemle dönüyorsa bu istasyon da aynı sistemle dönüyor, dünya elbet bu istasyonu çekmeye çalışıyor fakat ulaştığı 27.600 km hız sayesinde dünyanın etrafında bir ay misali dönüyor, kaçmayı başarıyor ve bu hız dünyada erişilebilecek bir hız değil, burda atmosfer var, sürtünme kuvveti var. Orada hava yok atmosfer yok sürtünme kuvveti yok, 27 bin km hız orada oldukça yavaş görünmekte. Dünyada güneş etrafında 177 bin km hızla dönüyor, bunu hissedebilir misin? Asla atmosfer, aynı hızda dönüyor. istasyonun hızı belli yörüngesi belli, ona yaklaşan mekik gayet rahat bir şekilde kenetlenebiliyor.
Bu istasyonun üzerinde astronotlar çalışıyor ve 27 bin km hızla onlar da dönüyor fakat bu hızı sürtünme olmadan his se de mez si niz. 2000 km hızla giden concorde uçağının dışı mukavemeti hisseder ancak içindeki insan o hızı asla ve asla hissedemez. Olay tam olarak bunun makro boyutudur.
Şu nasayla uzay görevleriyle ilgili komple teorileri üreten insanları resmen sikmek istiyorum ya amk.
Ciplak gozle gormenin bir turlu nasip olmadigi us. Herkesler goruyor, Fotografini cekiyor. Ben neden goremiyorum? Hak etmiyor muyum yani nedir? Uygulamam da var. Gunlerini takip de ediyorum. Hep mi bulut hep mi yagmur denk geliyor.
Uzay mekikleri askina yether.
-Insanoglunun insa ettigi en muhtesem laboratuvar.
şuan hint okyanusu üzerinde seyreden insan yapımı en pahalı makine. Canlı yayınla hint okyanusunu izlemek de ayrı bir keyif. gavur yapıyor be kardeşim.
Bugün saat 18.50 itibariyle Türkiye'nin üzerinden geçecek ve havanın açık olduğu yerlerde çıplak gözle izlenebilecek olan dünyanın en büyük yapay uydusu. Seyri Ankara'yı kesiyor. Tam yerini saptamak isteyenlere skyview uygulamasını tavsiye ederim.
Dünyadaki sorunu çözecek bütçenin, sikerim dünyasını yatırın hepsini iss'e diye buraya aktarıldığını mı düşünüyorsunuz. Dünyada istenirse tüm sorunu çözecek maddi güç ve beyin gücü var.
Adam da oturduğu yerden sanki bütçe planlaması yapmış da bu kanıya varmış.
12 ağustos, 27 ağustos arası her gece farklı açılarda görülebilir..
bu gece kaçırdım ama yarın gece kısmetse izleyeceğim..
yarın gece saat 21:33 de geçmeye başlayacak ve 3 dk sürecek..
bakılması gereken açı 13 derece olacak..
istikameti ise 10 derece batı ile 10 derece güney güney batı olacak..
istanbulda yaşayan herkese iyi seyirler..
bu arada uzay istasyonunun dünyanın yörüngesinde deniz seviyesinden 450 km irtifada bir kurşundan on kat hızlı yol aldığını ve yaklaşık 1.5 saatte bir dünya turu attığını söylemişmiydim ?
bazen iss* live uygulaması ile çektiği canlı dünya görüntülerini izleyerek derin düşüncelere dalmama vesile olan istasyondur.* aşağıda da hakkındaki ilginç bilgiler yer almakta;
#16 ülke tarafından inşa edilmiştir. (ABD, Rusya, Kanada, Japonya, Belçika, Brezilya, Danimarka, Fransa, Almanya, italya, Hollanda, Norveç, ispanya, isveç, isviçre ve Birleşik Krallık.) #saniyede 8 km hızla hareket ederek 90 dakikada bir Dünya’nın etrafında bir tur tamamlamaktadır. #istasyonun genişliği 109 metredir. #istasyon, insanoğlunun uzaya yerleştirdiği en büyük cisimdir. uzayda 915.568 litrelik bir hacim kaplamaktadır.
#120 milyar dolar maliyeti ile şuana kadar yapılmış en pahalı şeydir. #istasyonda yalnızca 2 adet tuvalet bulunuyor. Bu tuvaletlere bırakılan idrarlar içme suyuna çevrilip tekrar servis ediliyor. #istasyondaki 52 bilgisayarın tamamı birden fazla kez virüse maruz kaldı. Demek ki insan astronot da olsa kendini saçma sapan linklere tıklamaktan alamıyor. Bilgisayarlara bulaşan ilk virüs W32.Gammima.AG adıyla bilinen solucandı. Dünya’da online oyun şifrelerini çalma amacıyla yola çıkan solucan, soluğu Uluslararası Uzay istasyonu’nda almıştı. ancak NASA’nın virüsü yok etmesi çok uzun sürmedi. #Farklı ülkelerden 4 ayrı uzay mekiğini aynı anda ağırlamışlığı var. Bunlardan teki Dünya’dan yiyecek ve malzeme getiren kargo mekiğiydi. istasyondaki tüm uçuşlar 2016 yazına kadar belirlenmiş ve kayıt altına alınmış durumda. #uui muhtemelen uzayın koklanabileceği tek yer. istasyonda görev yapan eski bir astronot istasyonla, kenetlenen mekiklerin basıncı dengelendiğinde dışarıdan garip bir koku geldiğini söylüyor. Kokuyu “metalik, iyonlaşma gibi bir koku” olarak tarif ediyor. #istasyon, Ay ve Satürn’ün ardından gökyüzündeki en parlak üçüncü obje. Hatta detaycı gökbilimcilerin kendisini görmesi mümkün. #Her ne kadar 2024’e kadar kullanılması planlansa da istasyonun bazı modülleri 2024 yılında daha uzun süre görev yapabilecek sağlamlıkta. Bunlardan teki, istasyonun en eski modülü olan, Ruslar tarafından inşa edilen, Amerikalılar tarafından finanse edilen, 1998 yılında fırlatılan Zarya adlı modül. Kendisi 2028 yılına kadar iş görebilir.
# insan vücudu yerçekimsiz ortamda kemik ve kas kütlesini daha çabuk kaybettiği için istasyonda yer alan tüm astronotlar her gün 2 saat antreman yapmak zorunda. #Uluslararası Uzay istasyonundaki tüm kablolar toplamda 12.8 km uzunluğunda. Bu da New York şehrindeki Central Park’ın etrafını sarmalamak için yeterli bir uzunluk. #Astronotlar günde 3 öğün yemek yiyorlar. Yemek odasında sandalye yer almıyor. Haliyle süzülerek yiyorlar yemeklerini. #Uluslararası Uzay istasyonu’ndaki oksijen elektroliz ile üretiliyor. Güneş panellerinden elde edilen elektrik, suyu elektroliz ederek içerisindeki oksijen moleküllerini açığa çıkarıyor.