uluslararası ilişkiler

entry231 galeri3
    104.
  1. Kişi başına düşen Güzel kız oranı çok çok yüksek olan bölüm.

    Efenim, ben ankara iktisat tayım. Lakin, zorunlu hazırlık okuyorum. Neyse, tanıştığım iktisatçılar ya erkek ya bıyıklı. Ama tanıdığım tüm, bakın fire yok tüm uluslararası ilişkilerciler ( ne oldu böyle amk ) güzel kız olur mu hafız ya, güzelliği bırak bi tane erkek görmedim daha. Böyle olduğunu bilseydim yazmazdım iktisat falan. Neyse artık sağlık olsun.
    2 ...
  2. 103.
  3. Okuduğum içimde çok büyüttüğüm, aşık olduğumu sandığım yüksek lisans dönemine girince bunalıp kaçacak delik aradığım çok değerli bir bilim dalıdır. 1990 sonrası değişen dünya düzeni ve tek kutuplu sisteme adapte süreciyele fazlaca canlanmış, üniversitelerde değerli bir alan olarak okutulmaya başlanmıştır. Ekonomi, sosyoloji, felsefe ve siyaset biliminin hegemonyasından kurtuluşu uzun sürmüştür. Çok okumayı seven gençlere tavsiye edilir, lakin diplomat olma gerçeği aileseldir bunun unutulmaması da gerekir. ilk derslerde öğrencilere ''uluslararası ilişkiler her kapıyı açan bir anahtardır sadece doğru kullanmayı öğrenmeniz gerekir'' denir, mezunlarının çoğu özel şirketlerde dış ticaret değpartmanında çalışmaya girişir, sigortacı olanı, turizimci olanı hatta idari hakim olanı vardır. Memur olmak istiyenler için iyi yerlere gelinebilecek bir bölümdür, lakin 4 yıl boyunca hiç öğrenilmeyen muhasebe, iktisat, işletme gibi derler kpss girdabında sıfırdan öğrenilmelidir.

    Uluslararası ilişkilerin iç dinamiklerine gelince; bir realist paradigmanın her daim hakim olduğu gerçeği üzücüdür ve kabul edilmelidir. Liberal politikalarla bir araya gelip örgütler altında barış ve ticareti büyüten devletlerin, çıkarların aters düşen durumlarda nasıl da birbirlerinin kurdu olduğu bilinmektedir. TEoriler bilmeden anlaşılamaz uluslararası ilişkiler ve Türkiye'de iyi teori öğreten de yoktur aslında. Teori kitabı konusunda Türkçe kaynak ''Tayyar Arı''dır ama öyle yetersizdir ki, ilerki süreçlerde teoride Tayyar okudum derseniz gülen büyükler çıkabilir. Siyasi tarih içselleştirilmelidir, çok iyi sosyoloji ve felsefe bilinmelidir ki analiz yeteneğine sahip olunabilsin.

    Uluslararası ilişkiler, ingilizce okunmalıdır, Türkçe okursanız ne yapacağınızı bilmez bir halde dolanır bulursunuz kendinizi, zaten ingilizce kaynaklar çoğunluktadır sadece Türkçe okuyarak kısırlaşır ve sonunda amaçsızlaşırsınız. Mümkünse 2. ve 3. dil üniversite yıllarında öğrenilmelidir, 23-24 yaşlarında sıfırdan dil öğrenmek sizi zorlar. Fransızca bilmek idealdir ve belki de gereklidir.

    Çok içselleştirirseniz çatışmacı doğası sizi içine çeker ve içindeki şüphecilik insan ilişkilerinize de yansımaya başlar. insanlara, size ve çevreye yaklaşımlarına şüpheyle bakmaya başladığınız anlada kaçmanız gereken bir alandır. Barışın doğal hal olduğunu pek de savnmadığından olsa gerek, barışı sağlamakta oldukça başarısızdır.

    Son olarak tavsiye edilir, bu bölüm okunmalıdır, hukuk sevmeyenler piskolojiden anlamayanlar için Türkçe- Matematik öğrencileri için can simididir. Galatasaray, Koç, Ankara Siyasal benim için duayenlerdir bu alanda. Siyasi düşüncesi olmaması gereken bireyler yetiştirmeyi amaçlayan hocalarla birlikteyseniz çok da güzel apolitik ve objektif olabilirsiniz.
    Bu arada herkesin siyaset bilimci olduğu bir toplumda, böyle bir alandan mezun olmak da zordur. Evde çıkan ve son derece komik siyasi tartışmalarda akıllıca birşey söylemeye kalktığınızda ''sen okul okuduysan biz de gazete okuyoruz, haber dinliyoruz, herşey Amerike ve israil'in oyunu, biraz bak, oku bunları, herşeyin ardında Masonlar ve Yahudi lobileri var'' sözleriyle karşılık bulup, olanca okuduğunuzu sorgulayabilirsiniz ve bu duruma düşmemek için hiç bir siyasi mevzuya aile içinde girmemek en iyisidir. Size kimse saygı duymaz, komplo teorileri herkesin hoşuna gider, konuşması zevklidir. Eğer komplo teorisyeni ve zamanımzda aslında pek de saygı görmeyen hocalardan ders aldıysanız aile içinde itibarınız tavan yapacaktır, bu durumda ''ya ben yanlış birşeyler öğreniyorum sanırım'' denilmelidir, tedbir alınmalıdır.
    1 ...
  4. 102.
  5. Kazandığını öğrendiğin zaman 'uu diplomat oluyorum' dediğin , zaman geçtikçe 'şimdi sen ne olacaksın mezun olunca' sorusuna karşılık bulamadığın bölüm. Herşeyden biraz öğrenirim, bilgiliyim ben havasında girip en çok 1 sene geçtikten sonra 'Acaba başımı vurabileceğim müsait bir taş var mı bildiğiniz?' diye ortalıkta gezinirsiniz.
    0 ...
  6. 101.
  7. hocaların bayanlar için tavsiye etmedikleri bölüm. seçen bayanlara da üniversitede koca bulmalarını öneriyolar. işe başlayınca orda oraya gittiğinden koca bulup evlenmesi zor oluyomuş.
    3 ...
  8. 100.
  9. uluslararası ilişkiler en geniş anlamıyla bağımsız politik birimler arasındaki ilişki­leri ifade eder. okuması zevkli bir bölümmüş, iş olanakları genişmiş
    1 ...
  10. 99.
  11. zorunlu hazırlık sınıfı olduğundan bölümün derslerini ilk gittiğiniz sene değil hazırlığı geçerseniz diğer senelerde alcağınız bölüm.
    0 ...
  12. 98.
  13. her okulda okunmaz. gidip ben özelde çalışacağım diyen adam okusun.
    0 ...
  14. 97.
  15. yolda ilkokul arkadaşı görülür biraz muhabbetten sonra

    +erdem sen ne okuyordun kıbrısta?
    -(kasıntı bir şekilde) international relationship abi
    +uluslararası ilişkiler yani
    -evet (nasıl anladı bakışı)
    +sen 2 yılda uluslararası olmuşsun baksana türkçeyi unutmuşsun hadi görüşürüz. (bsg bakışı)
    3 ...
  16. 96.
  17. 2 yıllık dış ticaret ya da ithalat-ihracat bölümlerinin 4 yıllık genişletilmiş halidir.
    1 ...
  18. 95.
  19. okuyanların, diplomat olucam ben yeaaa diye sevinçle yazdığı bölümdür.

    bitirince bülent baba (avrupa yakası) olacakar ya mübarek.

    bülent babaağğ, nasssın iyyiiisn vulevuuu alekvuğaa, kes köse, meke meke mekesse kösseğğ..
    2 ...
  20. 94.
  21. 93.
  22. Kesinlikle ingilizce eğitim veren bi okulda okunması gereken bölümdür.
    1 ...
  23. 92.
  24. uluslararası ilişkiler mekteb-i mülkiyenin sınırlarına tecavüz bir icat bölüm.

    felsefe mezunu, filozof; saçma.

    sosyoloji mezunu, sosyolog; yok deve.

    uluslararası ilişkiler mezunu; küresel seksopat mı....

    çalışırken fotokopicide, kızlar gelirdi, öğrenci.

    sorardım neresi; u. i. cevabı çoğunluk.

    nasıl derdim, iş umudu durumları; çoğundan aman boş ver orasını.

    anadan babadan, atadan var mı hariciyeci, çoğundan ne gezer cevabı.

    yani ismi cazip, iş durumundan özürlü bir bölüm.

    sorardım son vaziyetleri, israil-türkiye ilişkileri, cıvıl kahkaha sesleri.

    ne yani çileli yıllar boyu tıp okuyan bir öğrenci daha kadavra bile ellememişken, benim soru gerçekten gıdıklayıcı.

    okulun başlığı, başlığına uygun insan imal etmez her zaman.

    ilave çaba, merak, üzerine düşmek her alanda lazım şart.
    1 ...
  25. 91.
  26. Birkaç gün sonra kayıt yaptıracağım bölüm. Kendinizi geliştirme adına çok uğraş isteyen bir bölümdür.
    1 ...
  27. 91.
  28. 90.
  29. iibf'de tek geçeceğim bölümdür.

    okuduğumdan değil. biraz kişinin de kendi tercihlerini ne okumak istediğini göz önünde bulundurması gerekiyor. her taraf işletmeci dolu bunun yanı sıra yok muhasebesidir yok mali finansman bilmem ne dersidir hiç beni açan şeyler değildi. ulus yazdım türk dış politikası uluslararası örgütler gibi daha çok ilgimi çeken dersleri gördüm. iş konusunda hiç kimse yok işletme daha iyi yok ulus daha iyi demesin. iibf'de her bok aynı yola çıkıyor. herkesin kendini geliştirmessi gerekiyor.

    şahsen ulus'u okudum, yandal işletme yaptım, erasmus'la dışarıda eğitim gördüm, dil sınavını verdim, ortalamam iyi.

    elimizden geleni yaptık bir sene sonra mezunum gerisi allah'a kalmış yapaca bir şey yok.

    sözüm o ki; korkmadan yazın ama okul süresince kendinizi geliştirin.
    3 ...
  30. 89.
  31. tamamen kendini gelistirmeye bagli oldugunu duydugum bolum. kamu yonetimi bolumu ile neredeyse ayni seylermis. bende bu sene iki bolumden birine gircem hayirlisiyla.
    0 ...
  32. 88.
  33. şu sıralar fellik fellik hakkında araştırma yaptığım, bilgi aradığım bölüm. özellikle tobb uluslararası ilişkiler bölümü hakkında bilgiye ihtiyacım var baya.

    bilenler, bir yardımım dokunsun garibana diyenler bana bir ulaşıversin gari.
    2 ...
  34. 87.
  35. devletleri ya da devlet diplomasilerini ortak bir kılıfa koyup hır çıkmasını önlemeye yönelik uzmanlık dalıdır.
    0 ...
  36. 86.
  37. konuları küresel ölçek dahilinde değerlendirmek bakımından faydalı olduğu söylenebilecek bölümdür.
    0 ...
  38. 85.
  39. yabancı kızlarla sevişmek isteyenler için idealdir.**
    1 ...
  40. 84.
  41. Bir çok bölümdeki öğrencilerden genel kültür bakımından çok daha bilgili olunduğu halde bitirdiğinde hiç bir işe yaramayan bölüm!..
    0 ...
  42. 83.
  43. çok sevdiğim bölümüm.

    yakında ygs açıklanacak sonra da lys ye girecek arkadaşlar. bölümle ilgili bazı şeyleri yazmak istedim. önceden de yazmıştım ama bazı şeyler de ekleyeceğim.

    öncelikle bir idealiniz yoksa bu bölüme gelmenizi tavsye etmiyorum. diplomatlık, çeşitli bakanlıklarda ya da müsteşarlıklarda üst düzey bürokratlık, akademisyenlik ya da özel sektörde yöneticilik gibi idallerden bahsediyorum.
    çünkü bölümün hem avantajı hem de dezavantajı sayılabilecek bir özelliği var ki size meslek vermiyor. size ileride seçebileceğiniz çeşitli mesleklere varabileceğiniz yolları gösteriyor, bu yollarda yürümeniz için altyapı sağlıyor.

    okuma alışkanlığsahip olmanız şart. istisnalar olabilir ancak üniversite yaşına gelmiş ve bir okuma alışkanlığı bulunmayan şahıslar sonradan bu alışkanlığı edinemiyorlar pek. okuyun, okuyun, okuyun. en önemlisi bu.
    zaten sosyal bilimlerle alakalı bir bölümde okumanın önemini tartışmak anlamsız.

    eğer idealiniz varsa başkalarına kulak asmayın.
    istediğiniz bölümü okuyun. kendinize en fazla 60 yıl daha yaşayacağınızı itiraf edin ve bu hayatta neyi yapmak istiyorsanız onu yapın. sonradan pişman olursunuz zira.

    evet iibf nin birçok bölümü gibi uluslararası ilişkiler bölümünün de öğrenci sayısı çoktur. bu bir yandan eksi gibi görünse de durumun farkında olan kişiler için bir artıdır.
    inanın bana öyle öğrenciler var ki dünyadan haberi yok. daha fazla çaba ile, daha fazla emek ile aralarından sıyrılmanız hiç de zor değil.
    3 ...
  44. 82.
  45. hukuktan daha revaçta olacak bölümdür .buraya da yazdım .

    günümüzde ulus devlet denen bi kavramın içinin ne kadar boş olduğu çok açık .milli takımlarda o milletin topçusunun esamesinin okunmamasından tutun da küba'nın dahi öneme sahip olmasına kadar getirin örnekleri .kimse artık 'ne mutlu türküm diyene' dediğinde içinde bir kıpırtı hissetmiyor .yalan mı ?

    bunun sebebi de karşılıklı bağlılık ilkesi .amerika bugün türkiyeye oldukça muhtaç çünkü geçiş yolları üzerinde ve laik diktadan dolayı halkın bakış açısını ortaya koyamadığı,artık da istemediği bir ülke .biz deseniz doğalgazın neredeyse tamamını rusya'dan sağlıyoruz,adamlar bize darılsa götümüz donacak .rusya da zamanında küba'ya bağımlıydı,amerika'nın yarısını bombalamak gibi bir iddiayla ortaya çıkmıştı soğuk savaş döneminde .hiç bir ulus içine kapanık durmuyor anlayacağınız .

    işte burada uluslararası ilişkilerin önemi devreye giriyor .bugün değerli bi savcı abimizle konuştum,emekliliğini iple çektiğini,yeniden avukat olacağını,sonrasında uluslararası ilişkilere kayacağını söyledi .savcı olduğundan dolayı cidden çok pişman .

    etmeyin,eylemeyin .bu ülkede hukukçu olmak pek işe yarayan bi durum değil .muhafazakarsan chp nin zamanında oturttuğu kadrolaşmaya karşı olmakla geçer ömrün .chp kafan varsa sıkıntı yok,istediğini yaparsın partin anayasa mahkemesi binasına geldiğinde .ama bu ülkenin gerçekten huzurunu istiyosan uluslararası ilişkiler aklında yer etmeli .
    0 ...
  46. 81.
  47. bu bölüm genelde tiki takılan kızların ayy ben uluslarası ilişkilerrr okuomm deyip mal mal gezindiği bir bölümdür. bu tipleri bolca barındırır. diğer bir kesim ise fransız, alman, italyan lisesinde okuyup gelmiş yani bir dili yalayıp yutmuş kesimdir. ingilizce cepte zaten, sense diyorsun ki ingilizce kasayım biraz. buna cevap bile vermeden seni rencide ederim. adamlar üçüncü dile çalışıyor sen hala tarzancada beginır seviyedesin. devlet okulundan geldim bilmiyorum, git çalış kardeşim. neyse bu alanda kendini geliştirmek isteyen arkadaşlar öncelikle kendine hafiften bir çalışma alanı seçip oraya yoğunlaşmalıdırlar, yani ne iş yapacan ona göre davran yok şunu yapayım, vazgeçtim biraz da bunu yapayım bu da gerekliymiş deme. ortalamanı yüksek tut, ingilizceni öğren, ingilizce bile yoksa halden bi kasa limon alıp satmaya başla. vakit nakittir. bürokrat mı, bankacı mı, akadamisyen ne olacaksan ikinci sınıfta belirle. tabii bunları yapabilmek için en az iki dil ve iyi bir ortalama olması gerektiğinin de unutulmaması gereken bölüm.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük