Sırf ismi güzel diye çift anadalına başvurup kazandığım bölüm. Bir işletme öğrencisi olarak hayatımın kurtulduğuna inanmıştım kazandığım açıldığında * Fakat okuyup bitirince ne kadar gereksiz bir bölüm olduğunu anlıyor insan.
1. si bir iibf öğrencisine göre çok daha az finansman pazarlama satış vb. özel sektöre yardımcı olabilecek dersler almıyorsunuz . Yani işveren olsam sadece 1. sınıftayken ucundan muhasebe finansman görmüş kalan sınıflarda Ürdün tarihini , Türkiye'nin Avrasya politikasını, birleşmiş milletlerde kaç daimi üyenin olduğunu bilen birini işe almam diye düşünüyorum. ilerde özel sektörde kapitalizmde yoğrulmak istiyorum diyorsan git iktisat oku işletme oku. insan kaynakları yada halkla ilişkiler için iibf de çeko var ama bu departmanlar Türkiye'de çok işlemiyor.
2. si diyelim ki devlet düşünüyorsunuz(Özel sektörde şansınız zaten çok az) . Bu seferde aldığınız dersler kpss sınavıyla alakasız dersler. Muhtemelen bir kpss kursuna gidecek olsanız 3. yada 4. sınıftayken en alt sınıftan falan başlarsınız . Ne maliye gördünüz ne muhasebe çünkü düzgün. Kpss için maliye bölümü en mantıklısı. ilerde memur olmak istiyorum diyorsan maliye oku kamu oku daha iyi. Diplomat olmak istiyorum diyebilirsiniz tabi ki ama şunu belirteyim senede 20 30 atama oluyor.
3.sü ekonometri nasıl ki iibf nin en ağır sayısalına sahip ulusta aynı şekilde en ağır sözeline sahip. Sanki bir hukuk öğrencisiymişsiniz gibi aldığınız bir seçmeli dersin 500 600 sayfalık kitaba sahip olmasını garip karşılamıyorsunuz . Zor bir bölüm yani öyle diğer iibf bölümleri gibi yata yata mezun olamazsınız .
Bu kadar gömdük bölümü peki hiç mi iyi yanı yok . Bir kere devletlerin nasıl çalıştığını anlamak için biçilmiş kaftan bölüm. Devlet ilişkilerini anlıyorsunuz. Ötesi diploması bence çok keyifli bir şey özellikle benim gibi siyasi tarihle diplomasiyle ilgileniyorsanız aşık olursunuz bölüme. düzgün hocalarınızın da olması şartıyla tabi ki. Bu aşk mezun olunca elinize ne getirir bilemem ama dediğim gibi eğer ilgi alanınız ise keyif alırsınız. Bir diğer artısı da bizim gibi bilim sanat konuşulmayan, her ortamda siyasi konulara bir şekilde gelinen toplumlarda ağzınız çok güzel laf yapmaya başlar . Siyasi alanda bilginiz ciddi manada artar. Sizde siyaset konuşursunuz ama kahvedeki dayıdan farkınız olur artık .
birinci dünya savaşı sonrası süreçte bir akademik disiplin haline gelen, hukuk, tarih, sosyoloji, felsefe ve psikoloji gibi disiplin dallarından faydalanan bu bağlamda da eklektik niteliğe sahip bölümdür. okuması zevkli bir bölümdür. hakkı verildiği takdirde akademik mastürbasyon düzeyine adamı çıkartır.
Birinci sınıfı okuyanlarının yüzde sekseninin diplomat olacağını sandığı bölüm. Asdf
Kamu yönetiminde ki kaymakam olayı ile aynı, klasik ibbf bölümlerinden biri işte.
Bölümde 4 yıl boyunca kendini geliştirmeyi düşünmeyenler için bir boka yaramayacak bölüm. Özellikle tavsiye edilen bu bölümün ingilizce okunulmasıdır ki nice mezun 'yaa ben okudum da ne oldu bak mezun olduğumdan beri boş oturuyorum' demesiyle benim de kaç dil biliyorsun diye sormam kaçınılmaz olur tabi. Tutup da bana ingilizce bile bilmiyorum demezler mi.
-Eee sen nasıl geçtin o bölüm derslerini?
--Ya işte ingilizceden Türkçeye çevirip sonra tekrar ingilizcesini yazarak ezberliyordum. Oldum olası hiç anlamam zati şu ingilizceyi..
Yahu sen dalga mı geçiyorsun benimle. Uluslar arası ilişkiler lan bu. Başta bi' düşüneceksin. Torpilin varsa yaşadın -bu kadar ingilizcenle bile- Yoksa sıçtın. Çalışacan abi. Eşek gibi hem de. Çünkü sana devlet dışında özel sektör kalıyor geri. Bir şirket bir kurum da çalışmak istiyorsan da hani bir ingilizce... -kocaman şirketin uluslar arası ilişkiler departmanında- cık.. cık cık.. valla olmaz.. yok.. Abi totalde 3-4 dil bilen varken ne yapsınlar seni (buradan da, ilk başta söylediğim kendini geliştirmek için ne yapman gerektiği konusunda bir tüyo verdim bak) heh bak şimdi. Bunları bi' düşünün ondan sonra bu bölüme bunları bilerekten gelin tamam mı anacım.
Bu bölümü okuyanlar elitist takılıyor, bizim gibi yerelcileri de muhtar sanıyorlar. Allah aşkına uluslararası ilişkiler mi kaldı. Vur sineye öldür beni
okuyanı, okutanı varsa çok acil danışmanlıklarına ihtiyaç duyduğum bölüm. öyle böyle acil değil. kendiniz olur, arkadaşınız olur varsa bu işin akademik yönüyle ilgilenen, bir konu seçimi konusunda acil acil çok çok acil danışmanlığınıza ihtiyacım var.
hani dönem başında sınav veya ödev teslim tarihi bellidir de siz bekler bekler son birkaç güne bırakırsınız ya; hatırladınız di mi o anı, o stresi? işte tam o noktadayım şu anda.
Herkesin büyükelçi olarak girdiği ve #iibfatamabekliyor hastagiyle çıktığı bölümdür. Uluslararası ilişkiler okuyan arkadaşlara http://www.analizgenc.com sitesini ziyaret etmelerini öneriyorum.
oldukça prestijli bir üniversitede yüksek lisansımı bu alanda yapıyordum sonra ne olacak bu bölümden bir şey olmaz mırıldanmaları canımı sıktı döndüm işletme alanında master yaptım gerçekten bu bölüm bir işe yarar mı yaramaz mı bilemem ama eğer özel sektörde yönetici olma hedefiniz varsa sadece işletme, ekonomi, finans, iktisat tarzında bölümleri tercih edin. bunu önerebilirim size.