eger özünü anlarsanız, her işi yapabilirsiniz. nedr özü? o işlediginiz derslerden, tarihsel olaylardan, yürütülen diplomasiden dersler çıkarıp, insan ilişkilerinin temellerini anlayıp, bunu reel hayata uygulamaktır. eger diger alanlarda da kendinizi geliştirip iktisattan, muhasebeden geri kalmazsanız; yabancı dilinizin de olması halinde soylendigi gibi kamuda da en ust burokratik kadrolarda yer alabilirsiniz, özel sektörde en büyük holdinglerde, plazalarda en güzel kadrolarda da çalışabilirsiniz.
bu bölüm bir rehber, anlayana çok yol gösterir.
kişisel ve kültürel olarak geliştirmesi ise ekstrası..
Bu bölümü kazanıp üniversitede dersle alakası olmayan kişilerin , kendini geliştirmeyenlerin gittiğine pişman olduğu bölümdür.Acaba üniversitede yan gelip yatmayı mı düşünüyorsunuz?Artık o günler geride kaldı.
Mezun olduktan sonra mesleğini soranlara karşı kara kara cevap düşünülen, 2009 össden sonra televizyonda önü açık meslekler sıralamasında yer alışını hayretle seyrettiğim bölümdür.Diploması bir halta yaramaz,gelişim şart.
bu bölüm öğrencilerine ingilizcenin yanında hukuk ve iktisat öğrenmeleri şiddetle tavsiye edilir. zira bu bölümden her yıl binlerce kişi mezun olurken. ancak şaslı ve başarılı 20 tanesi diplomat olabilmektedir. iibf nin tüm bölümleri gibi zordur mezuniyet sonrası
siyaset biliminin bir dalıdır. uluslararası aktörler olarak bilinen devletlerin, küresel-bölgesel örgütlerin, çok uluslu şirketlerin birbirleri arasındaki ilişkiyi ve bunların yapısını inceleyen bir disiplindir. hukuk, tarih, sosyoloji, iktisat gibi pek çok diğer disiplinden faydalanan bir daldır.
böle bisürü dalda aynı anda yükleme yapılan zavallı öğrenci sürmenaj geçirir, hiçbir şeyin uzmanı olamadan mezun olur, iş alanı çok geniş derken orta yerde kalakalır.
bu gidişle mezun etmeyecek beni. hukuk okusaydım bu kadar hukuk görmezdim valla gerekli ama bıktırıyor bide kafan bozuksa uluslararası hukuk hiç gitmiyor.
bir siyasi haber izlerken
-yorumla bakalım sen anlarsın.neydi senin bölüm?
_uluslararası ilişkiler Refik amca.
-hee eyi la çok güzel bölüm o
-sağol Refik amca
-eyi de noluyodunuz mezun olunca siz?
-en iyi ihtimalle diplomat amca
-hasss*ktr laaan... gibi yorumlara sizi maruz bıraktıran bölüm ama kişisel olarak hayalimin bölümü o da ayrı.ilgilileri için 4 sene okumanın ve sadece okulda öğrendiklerinin hiçbir zaman yeterli gelmeyeceği bölüm.
şurdaki yorumları okudukca sevinsem mi üzülsem mi bilemediğim yeni bölümümdür. gerçi fark etmez benim için, en azından ingilizce olması, bilgiye ve başarıya aç oluşumla beraber bir şeyler yapabileceğime inandığımdır. arkamda sağlam sayılır çok şükür. madem arka'sız olmuyor, en azından bu konuda rahat olabilirim.
adının uluslararası ilişkiler değil uluslararası hukuklar olmasını dilediğim meslek ve ibf'den alınıp hukuk fakükltesine kaydırılmasını istediğim bölüm. bu kadar çok hukuk dersi olacağını bilseydim bölümde, az daha kasar hukuk okurdum. zekam buna yetti ama kurtulamadım.
bm hukuku
ab hukuku
uluslararası hukuk
uluslararası özel hukuk
uluslararası örgütler hukuku
diplomasi hukuku
anayasa hukuku
medeni hukuk
idare hukuku
hukuka giriş elbetteki
daha kaldı mı bilemedim. ama maddelerden çok sıkıldım.
uludağ üniversitesi'nde 3 anabilim dalı altında sayısız dersle pekiştirilen bölüm. anabilim dalları sırasıyla uluslararası politika, siyasi tarih ve devletler hukuku dur.
uluslararası politika anabilim dalına istinaden uluslararası ilişkiler teorileri,uluslararası politika gibi dersler verilmektedir. siyasi tarih anabilim dalına istinaden siyasi tarih, türk dış politikası, ortadoğu gibi dersler öğretilmektedir. son olarak devletler hukuku anabilim dalı altında uluslararası özel hukuk, bm, uluslararası hukuk, ab mevzuatı gibi dersler mevcuttur.
uluslararası ilişkiler; politika, ekonomi, diplomasi, hukuk, tarih, kültür vb bir çok konuda ikili ya da çoklu ilişkileri incelemektedir. bu ilişkilerin tarihi süreci, hukuksal yapısı ve mevzuata uygunluğu, mevcut statükosu ve geleceği ele alınmaktadır.