uluslararası ilişkiler teorileri

entry14 galeri1
    1.
  1. uluslararası ilişkiler bolumunun temel dersidir. bir çok öğrenci tarafından bu bolumun en zor dersi olarak kabul edilir.

    (bkz: realizm)
    (bkz: liberalizm)
    (bkz: marksizm)
    .
    .
    0 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. güzelim uluslararası ilişkiler bölümünün en ham en çiğ dersidir. çoğu insana zor gelmesinin sebebi de budur çünkü ne anlatıldığı hakkında hocaların bir fikri yoktur. okunan textleri yazanların dahi bir fikri yoktur zira bu çalışmaların çoğu publish or perish mantalitesiyle kaleme alınmıştır.
    1 ...
  5. 4.
  6. an itibariyle sevgili ve pek müstesna (!) Tayyar Arı hocamdan 35 puan aldığımı görerek beni dumura uğratmış ve ''bu dönemi nasıl geçicem? '' sorunsalıma onlarca soru işareti katmış ders olmuştur *
    2 ...
  7. 5.
  8. kocaeli üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümü'nün pas geçdiği dersdir. ama desen ki sen bu dersi görmedin, daha değişik ders isimleri altında daha değişik bir eğitim gördün, peki bu teorilerle ilgili mâlûmatın daha mı az diğer üniversite öğrencilerine ve/veya mezunlarına göre? cevâben ingilizce kelime haznemden seçdiğim -ingilizce cevap verince biliyorum şov yapıyoruz ya, zaten uli'ciyiz, mon cher hesaaabı- sade ve yerinde kullanılınca hayat kurtarıcı tek bir kelimeyle derim ki:

    "-no"

    peki okulda aldığın eğitimden mi kaynaklanır bu mâlûmatın, yoksa senden mi diye sorarsan, okulunu koruyan her öğrenci gibi -korkunç Türkçe kelime haznemden seçdiğim birden çok mânâlı bir kelimeyle- derim ki:

    "-karıştırma"*

    *
    1 ...
  9. 6.
  10. 7.
  11. tayyar arının kitapları kesinlikle kaynak olarak gösterilecektir.
    1 ...
  12. 8.
  13. selçuk üniversitesinde 4. sınıfta verilen derstir. kpss de uluslararası ilişkiler bölümündeki yirmiye yakın soru bu teorilerden çıkar..

    birde o teorileri pratiğe yansıtabilsek süper olacak ama..
    0 ...
  14. 9.
  15. sınav öncesi bir kaç güne çalışması sığdırılamayan , daha önceden en azından kapağı açalıp karıştırılması gerekilen , uluslararası ilişkiler bölümünde ki naçizane derstir..
    0 ...
  16. 10.
  17. uluslararası ilişkiler disiplininin teorik felsefik açıklamasının yapılmaya çalışıldığı uluslararası ilişkiler bölümü temel dersidir. uludağ üniversitesi'nde 2.sınıfta bu konu hakkında kapsamlı tek kitabın yazarı tayyar arı tarafından verilmektedir ki dersler gerçek bir işkenceden farksızdır.
    2 ...
  18. 11.
  19. bu başlıkta tayyar arı'nın en açıklayıcı biçimde ortaya koyduğu kitabıdır. pluralizm globalizm derken insan baya bi sıkılıyor tabi o da bir gerçek. ama eğlenceli noktaları da vardır.
    0 ...
  20. 12.
  21. bursa (bkz: uludağ üniversitesi)nde görev yapan öğretim görevlisi prof. dr. (bkz: tayyar arı) hocanın üniversitelerdeki siyaset bölümü öğrencileri ve üniversite öğretim görevlileri için yazdığı güzide bir kitaptır. Kitabın üslubu son derece sadedir, akıcıdır ve sürükleyicidir..
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2322558/+
    0 ...
  22. 13.
  23. Vaay aştık kendimizi görüyorum...
    0 ...
  24. 14.
  25. Realizm:

    Ana Temalar: Güç dengesi, devletin çıkarları, ulusal güvenlik.

    Öncüleri: Thucydides, Niccolò Machiavelli, Thomas Hobbes, Hans Morgenthau, Kenneth Waltz.

    Temel Kavramlar: Devletler anarşik bir uluslararası sistemde kendi çıkarlarını maksimize etmeye çalışır; askeri ve ekonomik güç ön plandadır.

    Liberalizm:

    Ana Temalar: işbirliği, uluslararası kurumlar, ekonomik bağlar, demokratik barış teorisi.

    Öncüleri: Immanuel Kant, John Locke, Woodrow Wilson, Robert Keohane.

    Temel Kavramlar: Devletler ve diğer aktörler, ortak çıkarlar ve işbirliği yoluyla çatışmalardan kaçınabilir; uluslararası kurumlar ve normlar önemlidir.

    Konstrüktivizm:

    Ana Temalar: Kimlikler, normlar, kültürel ve ideolojik faktörler.

    Öncüleri: Alexander Wendt, John Ruggie, Martha Finnemore.

    Temel Kavramlar: Uluslararası ilişkiler sosyal olarak inşa edilir; devlet davranışları kimlikler ve normlar tarafından şekillendirilir.

    Marksizm:Ana Temalar: Ekonomik yapılar, sınıf mücadeleleri, kapitalist sistemin eleştirisi.

    Öncüleri: Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Lenin, Antonio Gramsci.

    Temel Kavramlar: Uluslararası ilişkilerde ekonomik faktörler belirleyicidir; kapitalist sistemde emperyalizm ve eşitsizlikler vurgulanır.

    Eleştirel Teoriler:

    Ana Temalar: Egemenlik eleştirisi, emperyalizm, ideolojik baskı.

    Öncüleri: Jürgen Habermas, Robert Cox, Andrew Linklater.

    Temel Kavramlar: Geleneksel teoriler ve yapılar eleştirilir; normatif değişim ve özgürleştirici politika hedeflenir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük