uluslararası hukuk, devletlerin devletlerle ve devletlerin uluslararası örgütlerle olan ilişkilerini düzenleyen hukuk sistemidir.
aslında uluslararası hukukun varlığı kimi hukukçular tarafından başlı başına reddedilmektedir. bunun sebebi devletlerin üzerinde meşru bir otoritenin varolmayışıdır. bu görüşü savunanların haklı oldukları konular olmakla beraber (abd'nin bm'in izni olmadan ırak'a girmesi gibi), gözardı ettikleri noktalar da vardır. çünkü uluslararası hukuk günümüzde hava sahası, kıta sahanlığı, haberleşme, telekomünikasyon gibi birçok teknik ayrıntıları düzenleyen, işler fakat bizim farkında olmadığımız kurallar bütünüdür.
belli başlı konuları, anlaşmalar hukuku, deniz hukuku, hava hukuku, uzay hukuku, çevre hukuku, insancıl hukuk (bu aslında bildiğimiz savaş hukukudur, düşman askerinin nasıl öldürüleceği tüm detaylarıyla anlatılır), kuvvet kullanımı, insan haklarıdır.
kaynakları, uluslararası anlaşmalar, teamül (yapılageliş) ve hukukun genel ilkeleridir.
devletlerin birbirleriyle ilişkilerinde uymak zorunda oldukları kuralları düzenleyen hukuk.bir yüce otoriteye bağımlı omayan ve "bağımsız" siyasal toplulukların(devletlerin) oluşturduğu bir toplumun hukukudur.