kelime anlamı olarak milliyetçilik ile aynı anlamı taşıyan ama milliyetçilik kavramının bazı çevrelerce lekelenmesinden sonra oluşan milliyetçilik=ırkçılık bakışına karşı atatürk milliyetçiliğini esas almış kavramdır.
türk dil kurumunda eğer bakılırsa görülür;
ulusalcılık, milliyetçilik, ulusçuluk ve nasyonalizm ile eş anlamlı isimlerdir. dolayısıyla başlığı açan ilk entry hatalı duruma düşmektedir ve konuyu yanlış aktarmaktadır.
tanım olarakta:
--spoiler--
Maddi ve manevi açılardan millet ve ülkesinin çıkarlarını her şeyin üstünde tutma anlayışı, ulusçuluk, ulusalcılık, nasyonalizm:
"Bu şüphe, bu hayal sukutu beni çok geçmeden sert ve mutaassıp bir milliyetçiliğe atacaktı."- Y. K. Karaosmanoğlu.
--spoiler--
T.D.K
klasik 'çamur atma'; 'her bir naneyi biz biliriz' nev'i abuk, ego(t)ist söylemlerinin en önemli(!) linguistik parçalarından biri muğlak müfterî ve saldırgan bir dayatı arz eden bazı işbirlikçiler tamlaması olan güruh... vatan kimsenin dedesinden miras kalan bir tarla değil; biz realist demokratlar da lîsan-hal ve darbe-i klavye ile 'ulan bölelim lan bu vatanı' diyen eblehler değiliz, şükür.
(ç)alıntı klişelerle kafasını kullanan, düşünen, sorgulayan insanlara saldırıp durmayı yiğitlik addedenlere hemencecik (şapka k)aldırmayınız. sadece gramatik doğruluk arz eden, bir süflî, bir dramatik tamlama bu... geçerliliği anlamsallığı ve reelliği ancak üstâdımız chomsky'nin o müthiş örneğindeki kadardır.
(bkz: colourless green ideas sleep furiously)
hâmiş: dilbilgisine vakıf olmak mutlak mânâda anlamlı konuşmak demek değildir. ulusalcılık işine gelen, pozitif anlam taşıdığı konvansiyonel olan her türlü terimi utanıp sıkılmadan, etik, hak, hukuk, empati gözetmeden kullanır; okumuş adamlar da bunu 'yer' sonra yiğidin(!) önde gideni olup geğirir, rahatlar, kraldan çok kralcı kesilir, arada pipisiyle oynar falan... sevgili (b)ilgili sözlük...
ırkçılıkla uzaktan yakından alakası olmayan siyasi görüş. bazı işbirlikçilerin buna ısrarla faşist bir anlam yüklemeye çalışmaları gerçekten komik oluyor. bu kadar okumuş etmiş adamların ulusalcılığı, faşizmle, ırkçılıkla bağdaştırmak istemesi cahillikten değil, kasıttandır. emperyalizmin, ülkesi üzerinde oynadığı oyuna vatansever insanların verdiği doğal tepkidir ulusalcılık. adı ırkçılık olsaydı ırkçılık olurdu. her zaman, kendini demokrat olarak nitelendiren arkasını kapitalizme dayamış lümpen liberallerden daha demokratlardır.
dünyanın başındaki en büyük belâlardan olan 'sam amcacılığın' türk(!) versiyonu. ırkçılığın aşırı vicdansızlık ve aptallıkla buluştuğu ve 'aha buyur, bu en iyi duruş' diye hamâsetle soslanıp ellere, ruhlara bulaştığı 'öteki insan düşmanı' zihniyetin zehirli zemini...
"sosyal demokrasiye yakın duran, kemalist sol ile sosyalistler arasındaki kırılmada kilit sözcük 'ulusalcılık'tı. sosyalistler, milliyetçiğin öz türkçe zokasını yutmadı. uğur mumcu sosuna batırılmış, zülfü livaneli şarkılarıyla bezenmiş, lenin ile atatürk'ü aynı kalpakla gösteren, anti-emperyalizmi anti-kapitalizmle birlikte yorumlayamayan bu anlayışla arasına mesafe koydu. zira sosyalistler enternasyonalistti. anti-kapitalistti."
içi boş saçma sapan bir akım. fikri akım diyemiyorum; çünkü fikirden ziyade bağırma çağırma esasına dayalıdır. ergenekon çetesinin çok işine yaramıştır bu akım. dünyada esip gürlemiştir bu felsefi sistem. hatta oxford'da özel bir enstitü kurululmuştur bu akım için. öyle manyak bişi yani. marksizm falan halt getire... görün bakın buraya yazıyorum: geleceğimiz ulusalcılıkta. cılk çıkan bilumum fikri rejimi silin atın. ulusalcılıkla hayata renk katın. esen kalın.
slogandan öteye gitmeyen görüşleriyle 1930 model bir faşist politika sevdalısı olan,"milliyetçi"kelimesinden ise kelimenin arapça olmasından kaynaklanan bir sebeple hazzetmeyen,bu yüzden kendilerine "ulusalcı"diyen zümrenin sözümona ideolojisidir.
bunlar görünürde en koyu amerikan düşmanlığını yapanlardır,ama abd ikinci başkanı ülkeye adım atar atmaz hemen adamlarını devreye sokarak "amca kurtarın bizi,biz sizin "our boys"unuz değil miyiz"diye salya sümük ağlarlar.
birden fazla çelişkiyle içiçedirler.örneğin,ne kadar islami olduğu bile hala yoğun tartışmalara sebep olan iran için meydanlarda olmadık hakaretler eden,aynı zamanda anti-emperyalist olduğu iddiasında olan,ancak iran'dan daha ala bir anti-emperyaliste rastlamanın mümkün olmadığının bile farkında olamayan insanlardır bunlar.(haydi beni de bunca yazdığım yazıya,düştüğüm şerhe rağmen irancı diye yaftalayın,yapmadığınız iş mi!)
okudukları yazarlar bellidir,bunların dışında kitap okumayı zül addederler.okudukları gazete bellidir,başka birşey okumazlar.
yobazlık tam da bu olsa gerek,at gözlüğü takmak deyimi bu gibiler için kullanılabilecek bir tabir olsa gerek.
bunlar var ya bunlar,"gizli amerikancı"dır,ya da sahiden saftoriktir.bu ülkede bir darbe olsa göbek atma moduna geçerler,zamanında da geçmişlerdi.ama o darbelerin tümünü "gizli ağababaları" abd'den komuta edilen bir mekanizmanın işlettiğini bilirler,hani meydanlarda küfrettikleri abd.
bunlar ulusalcı bile değildir,tek korkuları merkez-çevre tanımında 80 yıl sonra ilk defa çevre'ye itilme endişeleridir."ulusalcılık","irtica" ve birçok kavram ise ancak sisteme şikayet görevi gören piyon sözcüklerdir.
2- Bu tarikattaki insanlar, aynen dünyanın sonunun geldiğine kendini inandırarak çıldıran tarikattaki insanlar gibi Türkiye'nin sonunun geldiğine kendilerini inandırarak çıldırmışlardır.
3- Ulusalcı tarikat, hayatı aşırı dindarlara özgü bir fantastik tablo içinde algılar. Onlara göre de dünyada iyi ile kötü arasında final mücadele yaşanmaktadır. Onlara göre karşılarındaki güç şeytandır. Bu, final mücadelesidir. Çünkü yapılan mücadele onların kafasında Türkiye'nin sonunun gelip gelmeyeceğini belirleyecek nihai kavgadır. Ölüm kalım meselesi, nihai kavga haline getirdikleri hayat hakkında bu delilik sınırındaki insanlar akla gelmeyecek her türlü çılgınlığı her an yapmaya hazırdırlar. Onlara bu aşamada normali anlatmaya çalışmak imkansızdır.
4- Hastaların bir bölümü geçmişte yaşar. Bugün onların beyninde hayli dumanlı vaziyettedir. Onlar için bugün şeytan ile mücadelenin kaotik halidir. Rahat oldukları, kendilerini sakinleştiren yaşam; geçmişin yani Atatürk'ün yaşadığı günlerdeki ortamdır. Bu nedenle tarikatın aşırı eğilimli üyeleri kendilerini Atatürk gibi görür. Kendilerini Atatürk olamayacak kadar aşağı düzeyde görenler ise eski dönemin kıyafetlerini giyer ve eskinin hatıralarıyla yaşarlar.
yıllardır milliyetçi cehpeye öfke duymuş, yanlış bir düşünce sistemidir diye saldıran malumların düşünceleri iyi analiz edememiş hatta kendi fikirlerinin ihanetine uğramış olmalarıdan mütevelli kendilerine bir türlü yakıştıramadıkları milliyetçilik kavramının birazcık form değiştirmiş hali. örnek;
+ bize milliyetçilik ile ulusalcılık arasındaki farkları sayarmısınız?
- sus, bu tip sorular provakasyona yöneliktir, ne alakası var kardeşim ulusalcılıkla milliyetçiliğin. biz ulusalcıyız milliyetçi değil. hem neden bu milleti sevelim biz bu ulusu seviyoruz
+ nasıl yani
bazı insanların milliyetçilik yerine kullandığı sözcük. arapça kökenli bir sözcük yerinde kullanmak elbette güzeldir. fakat başka anlamlar yükleyerek farklı bir kelime gibi kullanmak gerçekten öküzlüktür, dangozluktur, dile yapılmış hakarettir, kısaca mallıktır.
arapça sözcüklerle konuşmanın gericilik sayıldığı yıllarda görece milli ve dini değerlerine diğerlerine nazaran biraz daha bağlı sol fraksiyonun kendisini isimlendiriş şekli.
üç kelimede ulusalcılık: "turkuz turkcuyuz ataturkcuyuz" değildir. önce neyin ve hangi kavramı eleştirildiğini ortaya koymak lazım. "turkuz turkcuyuz ataturkcuyuz" işte budur ulusalcılık, son nokta budur oley, evreka... değildir. alenen türkçülerin yıllardan beri kullandığı sloganı bir yere yamamak da bu konu hakkında konuşanların esasında ne kadar da bu konu hakkında bilgisiz olduklarını gösterir. bir düşünce eleştirilecekse en azından o düşünce hakkında bilgi sahibi olunmalıdır; yoksa böyle karıştırılır.
bir kere mevzu bahis slogan türkçülerin sloganıdır. türkçüler ayrı bir fikri akımını temsil ederler ve öyle son yıllarda vuku bulmuş bir oluşum değildir. türkçülük nihal atsız isimli fikir adamının 1940'lı yılların başında sistematik hale getirdiği bir düşüncedir.
neyin masa başı olup olmadığını, hangi fikrin halka yabancı olup olmadığı esasında gün gibi ortadadır. herhalde bana vakıflar yasası,sosyal güvensizlik yasası, toprak satışları gibi birçok uğursuz ve hain işin altına imza atan kişilerin halka yakın olduğunu iddia edilmeyecektir. çok komik olur! ayrıca, milliyetçilikte dini vurgu olur; ulusalcılık da olmaz gibi sığ bir yorum bu tartışmayı kaldırmaz. çünkü ikis de aynı şeylerdir, ikisi de aynı kavramlardır (sanırım dilimde tüy bitti, daha da anlaşılmadıysa...) ancak, milliyetçilik adına bir parti dine vurgu yapabilir, bu partinin sorunudur; ancak milliyetçilik dine vurgu yapan o partiden ve görüşüden ibaret anlamına gelmez, zaten böyle bir şablonda yoktur: "milliyetçi ise illaha dine vurgu yapacak; dine vurgu yapmazsa o parti milliyetçi değil ulusalcıdır", yok böyle bir tanım. kaldıki milliyetçilik illaha da dine vurgu yapacak gibi zorunluluk yoktur. kimse milliyetçiliği böyle dar şablonlara oturtarak açıklayamaz. "milliyetçilik şuna vurgu yaparsa, bunun üstüne çizerse milliyetçidir gerisi hikayedir" gibi yanıltmacı fikir beyan etme anacak: "kendine saf edinmeye çalışan, saf edinemese bile en azından dinin hoşgörüsüne sığınarak gizli rakibini ekarte etmeye çalışan taşra sisyasetçisinin uyguladığı ikiyüzlü oyundur" ve böyle bir düşünce ancak kendi gibi taş kafalı insanlar tarafından kabullenilir.
yoksa milliyetçilik-ulusalcılık-vatanperverlik son derece önemli ve entellektüel bir düşünce geleniğinden gelir. tamam, milliyetçilik adına bazı hödükler terör estirlebilir, ancak bu milliyetçilik-ulusalcılık-vatanperverlik(artık hangisi kullanılıyorsa) düşüncesine zarar vermez, kirletemez.
ayrıca masa başında icad edilen düşüncenin sahibi ve uygulaması konusunda hiç bir oluşum akp'nin eline su dökemez. ve şu halk edebiyatını halkın değerleri, safsatasını da bırksak iyi olur, zira "halkın değerli vs." sözleri ile millete nutuk çekip oy toparlamaya çalışan şark kurnazları kişiler bu halk zararına ne varsa uygulamaya soktular ab ve abd desteği ile. sadece vakıflar yasası ve sosyal güvenlik yasa tasarısının kimlerin başının altında çıktığına bakmak yeter. ha bu da mı yetmedi, o zaman sen ya körsün ya da...
ayrıca "doğu perinçekapo'ya gül uzatmış milliyetçi-ulusalcı-vatanperverler böyledir"
diye bir önerme ortaya atarasan; sana da demezler mi: "e kardeşim recep tayyip erdoğan kişisi de apo'ya sayın; şehitlerekelle dedi hem de mahkeme tarafından 3 ytl cezaya çarptırıldı, o vakit tüm akp'liler de pkk destekçisidir"? ben derim, ama sen bunun cevabını bana vermezsin; çünkü bunun cevabını verebilecak olsan 3 tane her yanı ayrı kıvırtan entry yazmazdın, tek entry de kestirip atardın. senin diyeceğin şu: "evet, rte bunu dedi ama o başbakan; doğu perinçek gül verdi ama o başbakan değil o yüzden her türlü laf deriz, bizim seçtiğimiz en doğrusudur, amaca giden yolda her türlü ikiyüzlülük de revadır" itiraf et, iki saattir demek istediğin bu ama diyemiyorsun değil mi? evet makul açıklama bekliyorum diyeceğim, ama bu soruya hiç bir rte sever daha cevap vermedi ki sen versin. o yüzden tencere dibin kara seninki benden daha kara. ulusalcı-vatanperver-milliyetçi kesim bu ülkeyi bölüyormuş da akp sütten çıkma ak kaşıkmış... pehh! zaman ve yeni şafak gazatelerinin yorumlarına endeksli dar düşünce yapınız kelek fikirler beyan etmenize neden oluyor ama farkında değilsiniz. ve her ne olursa olsun kurduğunu şer örgütüne bulaşan herkesi yaftalamaktan, çirkef atmaktan hiç geri durmuyorsunuz. devam edin ama bir gün başınızı yiyeceksiniz çünkü!
edit: sakın ha burada doğu perinçek denen adamı savunduğum falan anlaşılmasın, zira ne olduğu belli olmayan, her dönem ayrı ayrı oynayan bir kişiyi savunmak bir yana dursun, şu tartışma olmasa ağzıma dahi alasım yok adını sanını.
milliyetçilikte din vurgusu ön plandadır, ulusalcılıkta ise böyle bir şeyin varlığı bile hissedilmez. milliyetçilikle ulusalcılık arasındaki temel farklardan birisi budur. daha pek çok temel meselede ayrı düştükleri noktalar vardır. dolayısyla ulusalcılıkla milliyetçiliği aynı kefeye koyamayız, aynı şeymiş gibi göremeyiz. az önce belirttiğim gibi ulusalcılık son yıllarda hayat bulmuş bir düşünce sistemidir (sistem demek yanlış olur, daha pek çok şeyi halledememiştir). kimler tarafından nasıl canlandırıldığına bakıldığında görülüyorki tamamen suni, halktan kopuk, masabaşında planlanmış bir proje.
ulusalcılık tanımı kolaydır;
ırk, din, ten rengi vb. ne olursa olsun bütün vatandaşlar kimliğini taşımakta oldukları ülkenin denizcileri, bu ülke de büyük bir gemidir. olası bir kavga, yoksayma ve benzeri davranışlarda, gidelim, gitsinler, vb. denemez. çünkü geminin bir kısmı batmaz, tek bir parçası gitse hepsi beraber batar.
genelde milliyetçilikle ulusalcılığın farklı şeyler olduğu düşünlür ama öyle bir fark yoktur. ikisi de aynı şeydir. ha bazılar milliyetçilik-ulusalcılık-vatanperverlik (artık hangisini kullanıyorsa) değerlerini tekellinde olduğunu sanabilir ya da hiç bu kavramlar ile alakası olmadığı halde sırf bir yerlere yamanmak için bu kavramları da kendine ilke edinebilir (doğu perinçek örneği gibi). ama bu kavramlar hiç bir kişinin ve kuruluşun tekelinde değildir, tıpkı dinin kimsenin tekelinde olmayacağı gibi, ama ne yazık ki din de birilerinin tekelin de ve birileri de gidip o tekelciye oy veriyor bu kadar net ve açık! sonra da ulusalcılıkla milliyetçilk ayrı şeyler, yok o öyle değil bu böyle... acaba, çok saygıdeğer başbakanımız recep tayyip beyin apo ve şehitler hakkında söylediği güzide sözleri(!) siz çok bilmiş vekivukala hazretleri nasıl değrlendiryorsunuz merak etmekteyim? yoksa topal perinçek'in verdiği gül mü gözlerinize batmakta? peki ya tayyip erdoğan bey? dedikleri ne olacak? aman boş ver mi? dedik ya göt işte.
bütün milliyetçi ve vatanperverleri doğu perinçekle eşdeğer gören zihniyetin habire ver yansın ettiği ama tencere dibin kara senin ki benden de kara hesabına: apo'ya "sayın; şehitlere "kelle" diyen kişiyi yüceltmeleri bu kişilerin ne kadar ikiyüzlü ve budala olduklarının tescilli örneğidir. ha bunların suratına ne kadar doğruları vurursan vur anlamazlar, çünkü dedik ya göttürler! göte göt denir.
edit: doğu perinçek ne zamandan beridir milliyetçi vatanperver kişi oldu ki? perinçek her yolun adamı. milliyetçi vatanperverliğin yegane örneği o mu ki? sayın apo, kelle şehitler ha?