80 ihtilali öncesi komünizm tehdidine karşı kullanılan milliyetçi'lerin, irtica tehdidine karşı kullanılmakta olan günümüz versiyonu... birilerinin dini duyguları kullanarak oy topladıkları gibi, başkalarının vatan, atatürk sevgisini kullanarak taraf haline getirdikleri insanlar vardır bu görüşe bağlı olan. kullanılmanın hertürlüsü kötüdür. sonuçta piyon olmaktan öteye geçemez, saf duygularınıza yanarsınız sonunda. kim için, ne için soruları beyninizi yer asıl amaç anlaşılınca...
Kişisel menfaatlerini düşünenlerin bu menfaatlerini gerçekleştirmek için uygulamayı düşündükleri projeleri ülkenin menfaatlerineymiş gibi gösteren, samimi olmayan bir akımdır.
gün geçmiyor ki başımızdaki illetler çoğalmasın efendim. ılımlı islam, kemalizm, kapitalizm derken bir de bu ulusalcılık dalgası çıktı başımıza. ulus devlet fikrinin çöktüğünden bihaber bünyeler için "bunların hepsi amerika'nın oyunu, biz birlik olursak bize hiçbir şey yapamazlar." tadında bir mastürbasyondur.
1990'ların ortasında merkez sağ ve sağ koalisyonunun icraatlarına karşı ortaya atılan fikir akımı. ülkenin, ekonomik ve siyasi olarak tam bağımsızlığını korunması isteği veya stabil olan bu duruşa sahip olmayan konjonkturun yeniden toparlanması ve muhafazası isteği. ab uyum süreci zarfında verilen tavizleri öne sürerek ülkenin cumhuriyet duruşundaki laiklik, devletçilik ilkesini baz alarak argümanlar üretir. günümüzde milliyetçilik ile karıştırılsa da esasında milliyetçilik ilkesinin ülkeyi ötekileştirmesine karşı çıktığı noktalarda var olur. örneğin, bu noktada üniter devlet yapısını savunur. üniter devlet yapısının muhafazası isteği etnik bölünme, parçalanmalara karşı çıkılmasından kaynaklanır. işte bu noktada ulusalcılığa karşı çıkan insanların belirttikleri şey ise onların bu ayrımcılıkta niteledikleri şeyin '' dış güçler, emperyalizm '' olduğu konusundadır. tehlikenin farkında mısınız sorusunu ulusalcılara empoze ederek onları bir anlamda ötekileştirmeye çalışır. ulusalcılığın profili çoğu zaman destek bulamaz. nedeni ise ülkenin esas sorunlarını terimsel ifadelerle atatürk ilke ve inkilapları doğrultusuna çekildiğin görüldüğü anda bazıları kem küm eder. karşı çıkanların dayanak noktası bu olunca, dışarıdan bakıldığında soru işaretlerine ünlemler ekler
ne sağ ne sol olan Milliyetçiliğin biraz daha sol tandanslısı. ilerleyen zamanlarda Asli milliyetçiliğe evrilecektir ki Avrasyacılık-Türk coğrafyası akımının güçlenmesi Asli milliyetçiliğe evrimin en büyük adımıdır.
orjinali milliyetçilik olan fakat bu koskoca atatürk ilkesinin isminin kımıl ziyanı bir kitle tarafından kirletilmeye çalışılmasıyla, milliyetçilik kavramına ismen alternatif olarak bulunmuş kavram.
70 milyon küsür insanın aynı şeyi düşünüp kabul etmesi gerekir diyen insanların benimsediği yeni yetme ideolojidir. resmi ideolojiden tek farkı solculuk sosuna bulandırılmış olmasıdır. bu bağlamda ulusalcılık için, solculuğu statükoya uyarlamış düşünce sistemidir, denebilir.
bir tutam sol tandanslı söylem,
üzerine birazcık vatan millet sakarya edebiyatı,
göz kararı hamaset, bir yemek kaşığı tarih çarpıtması.
üzerine bol miktarda statükocu kemalizm.
hepsini birbirine karıştırıp fırına veriyoruz. pişince ulusalcılık oluyor.
lezzet katmak için piştikten sonra üzerine akp düşmanlığı serpiştiriniz.
Ülkenin tam bağımsızlığını,milli bütünlüğünü,milli beraberleğini,Atatürkün ilkelerini savunanları karalamak için verilen yeni akımın ismidir.ilk önce ulus nedir kavramını öğrenmek lazım.Ulus demek millet demek olduğuna göre ulusalcı demek milliyetçi demektir.Buda milletini seven kişi anlamına gelir.Tuncay Ozkan,Hulki Cevizoglu gibi bu ülke için birşey yapmaya calişanların bu grupta anılması gerçekten üzüntü vericidir.Ve insanların bu suçladıkları kişilerin kitaplarını okuduklarını hiç zannetmiyorum..Zaten kendilerini biz ulusalcıyız diye tanımlayan bir grupta açıkçası ben göremedim.Tamamen basının yarattığı sıradan saçmalıklardan biridir.Tıpkı alt kimlik,üst kimlik gibi...
kelime anlamı olarak milliyetçilik ile aynı anlamı taşıyan ama milliyetçilik kavramının bazı çevrelerce lekelenmesinden sonra oluşan milliyetçilik=ırkçılık bakışına karşı atatürk milliyetçiliğini esas almış kavramdır.
türk dil kurumunda eğer bakılırsa görülür;
ulusalcılık, milliyetçilik, ulusçuluk ve nasyonalizm ile eş anlamlı isimlerdir. dolayısıyla başlığı açan ilk entry hatalı duruma düşmektedir ve konuyu yanlış aktarmaktadır.
tanım olarakta:
--spoiler--
Maddi ve manevi açılardan millet ve ülkesinin çıkarlarını her şeyin üstünde tutma anlayışı, ulusçuluk, ulusalcılık, nasyonalizm:
"Bu şüphe, bu hayal sukutu beni çok geçmeden sert ve mutaassıp bir milliyetçiliğe atacaktı."- Y. K. Karaosmanoğlu.
--spoiler--
T.D.K
klasik 'çamur atma'; 'her bir naneyi biz biliriz' nev'i abuk, ego(t)ist söylemlerinin en önemli(!) linguistik parçalarından biri muğlak müfterî ve saldırgan bir dayatı arz eden bazı işbirlikçiler tamlaması olan güruh... vatan kimsenin dedesinden miras kalan bir tarla değil; biz realist demokratlar da lîsan-hal ve darbe-i klavye ile 'ulan bölelim lan bu vatanı' diyen eblehler değiliz, şükür.
(ç)alıntı klişelerle kafasını kullanan, düşünen, sorgulayan insanlara saldırıp durmayı yiğitlik addedenlere hemencecik (şapka k)aldırmayınız. sadece gramatik doğruluk arz eden, bir süflî, bir dramatik tamlama bu... geçerliliği anlamsallığı ve reelliği ancak üstâdımız chomsky'nin o müthiş örneğindeki kadardır.
(bkz: colourless green ideas sleep furiously)
hâmiş: dilbilgisine vakıf olmak mutlak mânâda anlamlı konuşmak demek değildir. ulusalcılık işine gelen, pozitif anlam taşıdığı konvansiyonel olan her türlü terimi utanıp sıkılmadan, etik, hak, hukuk, empati gözetmeden kullanır; okumuş adamlar da bunu 'yer' sonra yiğidin(!) önde gideni olup geğirir, rahatlar, kraldan çok kralcı kesilir, arada pipisiyle oynar falan... sevgili (b)ilgili sözlük...