istiklal marşımızdaki "bir gül, ne bu şiddet bu celal" kısmını "bir gül ne" olarak algılayan gerzek kişicik zırvası. ayrıca bu kardeşimizin ilkokul kaça gittiğini acayip merak etmekteyim.
zamanında korksaydı bu hallere düşmemiş olacaktı diyebileceğimiz millet ile aynıdır. korkma diye diye it çakal götümüze kadar girdi. mekanın cennet olsun mehmet akif ersoy keşke az gözümüzü korkutaydın da şu ibnelerin kökünü kazıyaydık.
tarihinde hiç yaşamadığı olayları yaşadığı için, o dönem basiretli insanlar olmasaydı, esaret altında kalacağı için. düşmanlarına bir isyan, bir meydan okuma olduğu için.
istiklal savasinin ortasinda kaleme dokulmus bu mars, caresiz bitap ve yorgun turk halkina cesaret vermeliydi. inanc saglamaliydiki insanlar turkiye cumhuriyetine olan inancini kaybetmesin. tuhaf olan bu millet degil aslinda, icindeki dusmanlari taniyip zamaninda dogru yolu secen atalarimizin torunlari olarak bu kadar rezil adamlari basa getirmemiz. Bir tuhaflik soz konusuysa ne ara bu kadar bilincsizlestigimizi, mantigimizi kaybettigimizi arastirsinlar. Marsta bir sıkıntı yok.
her insanın korkuları vardır. başarısızlıktan yenilgiye, ölümden şeref korkusuna kadar olabilir. zor günlerde umutsuzluğa düşülmemesi için, cesaret için söylenmiş olabilir. zaten istiklal marşının temel amacı o değilmidir. milletine geçmişteki başaralarını hatırlatıp cesaretlendirmek, "ataların neler başarmış sen neden yapamayasın" demek değilmidir?
"tarih boyunca korku nedir bilmez ata" kısmına feci güldüğüm tespit. kavimler göçü denen şey bildiğin korkup yer değiştirme, turan taktiği dediğin şeyde savaş meydanına çıkmamak.
şimdi, zinde güçler tarihi hayranı gençler bilmiyor olabilirler. turan taktiği tek savaşlık olay değil en nihayetinde. türklerin demeylim tüm göçebelerin kullandığı uzun yıllara yayılan taktik. otlaklarda dolanıyorlar arada çıkıp eken biçen yerleşikleri eziyorlar tarım arazileri bildiğin otlak oluyor. sonra oranın devleti ordu ile cezalandırma seferine çıkınca kaçıp çekiliyorlar orduya uzaktan ok atıp çekiliyorlar vs. ordu gidince geri geliyorlar takılıyorlar. çinliler bunun için kendi atlı okçu birliklerini kurmuşlar hatta bildiğin tutan taktiğine bağlayıp aynı tadı verip hunlarla savaşmaya kalkmışlar tarım arazilerinden vazgeçerek. bizans attilaya karşı hiç cezalandırma savaşı için ordu toplamamış sadece bir kere gitmiş bir daha da gitmemiş hediye yollamış durmuş. roma ise hiç ilişmemiş bu taktiğe ama akıllı olmasından dolayı değil fakir olmasından dolayı. yoksa fikir kabul edilmiş. böyle işte.
Evet marşımızı böyle okuyan eblehler vardı okulda sonra ne oldu onlara hiç bilmiyorum "bir gülne" ehehh. Kahraman ırkıma bir gül. ne bu şiddet, bu celâl? (okuma yazma bilmek yeterli gerçi ama ne tarafından anladığına bağlı.Bak şimdi birinin üzerine oturup,diğeriyle düşünecen) ok.öptm.bye
"tespiteeee geeeeelll" tespitidir. kavramın olumsuz olmasına takılmış belli. alternatif olarak "asla sönmez bu şafak..., zaten sönmez..., yapma dostum, hadiii sönmez bu..." şeklinde girişler sunulabilirdi akife. bunu da kaldırmasalar bari. yoksa ordaki korkma... ammmmmannn... anladım.
O zamanın şartlarında orduyu motive edecek bir marşa ihtiyaç vardı. Ve cesaret gerektiren bir işi yapmak için ilk önce korkunun atılması gerekiyordu. Mehmet Akif bu marşı ordunun hissiyatını duyumsayarak ve hiç bir ücreti kabul etmeden sırf milleti için yazmıştır.
dikkat çekici başlık açayım diye böyle salakça tespitler yapmakla anlanamayacak olaydır.güfteyle beste uyumsuzluğuna takanlar var.ulan güfteyle okuma o zaman.zaten güftenin uyumsuz olduğu açık.korkma diye başlamasına gelince.marşın yazıldığı zamanlarda ülkenin en güvensiz yeri türk bayrağının altıydı.marşının doğrudan bağımsızlığı ile ilintili olan nadir ülkelerden biriyiz zaten.marşın harekete geçirecek bir gücü olmalıydı.bu mevcuttur ve görevini layıkıyla yapmıştır.peygamberin hicrette sığındakları mağarada ebubekire söylediği "korkma!allah bizimledir." cümlesindeki "korkma" ile derinden bağlantılı olduğu bizzat yazarı tarafından söylenmiştir.