belirli bir çalışma disipliniyle birlikte 4 yılda bitirilebilecek bir bölüm. öyle yok efendim 10 senede anca biter, inanılmaz zor, yaklaşmayınlık bir durum yok, çalışınca oluyor.
şimdi bu bölüme yeni başlayacak veya bu bölümü tercih etmeyi düşünen arkadaşlara nacizane birkaç öneride bulunayım ve bölüm hakkında bilgiler vereyim.
- Öncelikle zor bölümdür bunu kafanıza koyun. özellikle ilk sene ipin ucunu kaçırırsanız sonra o ipi yakalayana kadar kılı kırk yarmak zorunda kalabilirsiniz. ayrıca birçok okula göre daha zorlayıcı bir eğitimi olduğunu da söyleyebilirim uludağ'ın. ona göre ayağınızı denk alın.
- üniversitenin teknik açıdan pek bir albenisi yok. imkanlar oldukça kısıtlı o sebeple iş biraz sizde bitiyor. ama tabi bunun da bir çözüm yolu var. (bkz: bursa)gibi bir sanayi şehrinde öğrenci olduğunuzu unutmayın. teknik anlamda gelişeyim, iş kültürüne adapte olayım ardından mezun olunca iş bulma aşaması çok uzun sürmesin kafasındaysanız bursa'nın bu sanayi şehri olma özelliğini olabildiğince kullanın. açın not defterinizi çalışmak istediğiniz alanları yazın. ardından gidin sanayiye gerekirse karın tokluğuna not defterine yazdığınız alanlardan biri üzerine çalışmalar yapan bir şirkette çalışın. iş ortamını görün, kendinizi olabildiğince geliştirmeye çalışın. görükle sokaklarında gece gündüz dolaşmakla, records senin şarlo benim içip sapıtmakla yürümüyor bazı işler. hani içip sapıtmayın demiyorum yine sapıtın ama hobi olarak sapıtın.
- ingiliççe ingiliççe ingiliççe. efendim bu okulun en büyük dezavantajı ingilizce maalesef. Elektrik elektronik mühendisliğinin olmazsa olmazıdır efendim yabancı dil. eğer bilmiyorsanız, anlıyor ama konuşamıyorsanız, derdinizi anlatacak kadar biliyorumculardansanız işiniz zor. acı gerçeklerle iş görüşmesinde yüzleşince kendinize bir ağlama duvarı ararsınız sonra. (uğur hocaya selam olsun) okulumuz maalesef ingilizce anlamında size hiçbir şey katmıyor hatta bildiklerinizi bile unutturabiliyor, o sebeple ne yapın edin halledin şu ingiliççeyi. Ama bu tabi gidip saçma sapan ingilizce kurslarına çuvalla para dökün demek de değil. oralarda öğrenemezsiniz efendim bu dili ektra çabalar gerekiyor, benden söylemesi. (acı ama gerçek) yani sizin anlayacağınız, ne yapın edin dil dile değdirin dil öğrenin, bunun taktiklerini de biz mi vereceğiz canım !
- biraz da teorik eğitimden bahsedelim. uludağ elektronik mühendisliğinin teorik eğitimi oldukça iyidir arkadaşlar. bunu mezun olduğunuzda daha iyi anlayacaksınız. güneş hocanın haberleşme sistemleri sınavında soruları dahi okumadan 6 sayfalık kağıtlar vereceksiniz, o anki sınav yoğunluğunda, adrenalin patlamasında farkına varamayacaksınız belki neler öğrendiğinizin ama aradan aylar geçip diplomayı elinize aldığınızda bir bakacaksınız ki haberleşme teorisini, modilasyonları cartları curtları su gibi biliyorsunuz. hatta modilasyon hakkında bir şiir bile yazmış olacaksınız belki de. iş görüşmelerinde de teknik bir soru geldiğinde ''hehehe size o zaman bu konu hakkında yazmış olduğum bir şiiri okuyayım'' diyeceksiniz, o derece. ayrıca son sene alacağınız teknik seçmeli dersler de sizin kariyer planlamanız açısından oldukça faydalı olacaktır. derslerinizi olabildiğince iyi tutun ve 3. sınıfta falan üstten teknik seçmeli dersler almaya çalışın. böylece son sınıfa geldiğinizde hem eliniz rahatlar hem de dilediğiniz kadar teknik seçmeli ders alarak sektör hakkında daha geniş yelpazede bilgi sahibi olma imkanına erişirsiniz. özellikle sait eser, uğur ve ahmet emir hocaların verdikleri teknik seçmeli derslerin hepsini almaya çalışın. size oldukça yararı olacaktır bu derslerin. gerekirse 12 tane teknik seçmeli ders alın, olmaz demeyin olur.
- son olarak mesleğimize biraz değinmek istiyorum. elektronik mühendisliği oldukça eğlenceli bir meslektir arkadaşlar. ayrıca çalışma alanı da oldukça geniştir. bu tabi sizi havada kapacakları anlamına gelmiyor, hatta büyük ihtimal yerdeyken de kapmayacaklardır ama eğer bölümü seviyorsanız 2 3 senelik bir kıvranışın ardından güzel bir geleceğe merhaba diyebilirsiniz.
ben dahil cogu devremin 4 yılda bitirdiği bölüm. Uzatan yok mu var ama bahsedildiği gibi efsane bi rakam değil.
Gidin adam gibi okuyun, okurken sosyalliğe özen gösterin zira damarılarınızdan sosyalliği şırıngayla çekip alacak bu bölüm. Topluluklara katılın, sorumluluk alın, evde mal gibi yatmayın.
Son olarak, elektronik mühendisliği gerçekten candır, kullanabilene çok büyük fırsatlar sunar. Az bi ugraşıyla çalışacagınız alan veya şirket yelpazesi çok geniştir. Bunları, finansal yazılım geliştirme uzmanı bi elektronikçi olarak yazıyorum.
Burayı kazandıysanız, kıymetini bilin gençler. Hadi bakim *
bela okuma isteği uyandıran söz öbeği. hayattan soğudum senin yüzünden. yıllarımı boşa vermişim ve bu saatten sonra el mahkum buna devam edeceğim sonunda da bi cacık olmayacağım hissi duyuyorum.
çok pişmanım sözlük. çok.
zordur, hocalar götünüzden kan alır diye diye gençleri soğuttuk, bölümün puanı düşmeye başladı. biraz unut verelim yeni nesile;
bir labaratuarlar vardır son teknoloji harikası.**
bir derslikleri vardır; derslere sadece duvardan çalışsan bölümü erken bitirirsin o derece*.
o kadar düşünceli hocaları vardır, vize sonuçlarını finallerden birkaç gün önce, bazılarıda final sınavı sırasında ilan eder ki önceden duyup moralimiz bozulmasın diye.*
geçme notu 40 olan bir derste 38-39,5 gibi notlarla kalan hiçmi hiç olmaz.**
kapısının önünde süpersonik bir uçak bile vardır.*
bir kızlar vardır bu bölümde lokum lokum, güzellik yarışması gibi bölümdür bu bölüm.*
bir sınıfta 9-10 tane emre görmek istiyorsanız tam size göre.
evet gençler daha ne bekliyorsunuz haydi beyler uludağ elektroniğe.(kızları çağırmıyorum, yıllar çağırıyoruz, kampanyalar düzenliyoruz hiç bir sonuç verdiği yok.ters tepki yapıyor heralde, hiç gelen giden olmuyor.)
sanırım diğer üniversitelerde de olduğu gibi kendin araştır kendin öğren mantığına sahip bölümdür. doğrusu da budur; size derste işin temelini öğretirler, sizse çeşitli dökümanlardan yararlanıp kendinizi geliştirirsiniz. iş yaşamınızda ise uzmanlaşırsınız. akademik kadrosunun ezici çoğunluğu haberleşmeci olsa da; devreler ve sistemler, mikroişlemciler, elektronik, optoelektronik vs. alanlarında oldukça usta olan halil yeşilçimen ve eldar musayev gibi kendini aşmış hocalar da vardır.
laboratuvar koşullarına değinecek olursak; çoğu entegre ve devre elemanını kullanma fırsatına sahip olsanız da osiloskop ve boardlardan kaynaklanan hatalar canınızı sıkar. işte o zaman 'teknik üniversitede okumak vardı' dersiniz kendi kendinize.
sosyal hayatını beğenmeyen arkadaşların beklentisini ise anlayamıyorum. git iibf'den, eğitimden arkadaşlar edin, görükle'de sosyalleş arkadaşım, bu da senin elinde olan birşey. sınıfında 5 6 tane kız varsa kampüste yığınla kız var. *
2003-2007 yılları arasında ögrencisi oldugum fakülte.yanlış anlamayın böbürlenmek degil amacım sadece 4 senede bitiren yokmus gibi efsaneleri ayyuka cıkarmak icin yazdım.
Her yaz döneminde olduğu gibi bu senede derslerin birleştirileceği söylentisi ayyuka çıktı.Bu sefer kesin gibi ama tabi belli olmaz Uludağ elektronik mühendisliğinde neyin olacağını kimse bilemez
elektronik mühendisliği adına hiç bir şey öğretilmeyen, tüm hocaların şunu bilmeyen mühendis olmaz, bunu bilmeyen mühendis olamz diye estiği fakat, öğretme çabasından çok mesai saatinin dolmasını bekleyen hocaların olduğu yer. ha daha kötüsü öğretmemeleri bi yana sınavlarda ise elektronik mühendisinin bilmesine gerek olmayan fakat, sadece zor olduğu için sokulan sorular vardır. bunun açıklaması ise bizim araştırıp öğrenmemiz gerektiğidir. E tamam ben evde çalışayım, o zaman neden devam zorunluluğu var?
şeklinde dertlerini sıralayabileceğim saçma yer. kısa tabirle gençliğimi çalmaya çalışan yer.
bazi hocalarin yanina cagirip "sen bu dersi 3 senedir aliyorsun bari finalde bi$eyler yaz gec" demesi uzerine israrla finale girilmezse tez konularinin kol gibi gecirildigi, diger universite kutuphanelerinden dahi kaynak edinilemedigi ve bulunan bir kac kitabin aynen bilgisayar ortamina aktarilmasinin bile kar getirmedigi yer. seviyoruz o ayri..