kendini tanımayı sağlar: çeşitli konularda ne düşündüğünü yazılarında gözleyerek öğrenirsin.
yazı yazmayı öğretir: paragraf çalıştırır, belli bir kurala uyarak yazmaya çalışmayı öğretir. imla öğretir. ayrıca, puhahaha, zuhaahaha, naber, bdakka gibi şeyleri kullandırmayan bir ortamdır. iyidir.
akla takılan herhangi bir sorunun gerçek anlamının yanısıra, her tarzdan insanların şahsi fikirlerini ortaya koyduğundan, böylece araştırılan konuda aynı zamanda kişisel düşüncelerinde tespit edilmesini sağlar.
en sıkıntılı zamanlarda iç dökmeyi sağlar.
e bir de sıkıntıyı alır. sıkılınca var olduğunu anlamanı sağlar..
usta komedyenlerin bile üzerine çıkabilen espriler okumak, yazarların, deneyim ve bilgilerinden yararlanmak, günlük hayatta karşılaşılması şansa kalmış, aynı düşünce yapısında insanlarla birarada olmak.
olaylar ve konular hakkındaki fikirlerimizi yazıya dökmemizi ve bu fikirleri hiç tanımadığımız insanlar ile paylaşmamızı sağlar. (bkz: hatırda kalmaz satırda kalır)
sözlük özgürlüğü öğretiyor; özgürlük sözcüğünü, sanaldan somuta indiriyor ama bunu yine sanalda yapıyor.
sözlük insana yazı disiplini kazandırıyor,
sözlük ezberden atıp tutmayı değil, görüşlerini bir yerlere dayandırmayı öğretiyor;
sözlük insana fiziki ya da sanal olan diğer sözlükleri kullanmayı öğretiyor; yani iyi bir sözlük yazarı aynı anda bir kaç sözlüğe durmaksızın başvurandır; sözlük yazarı sözlük canavarı sayılır aslında.
iyi bir sözlük yazarı sözlüğün kendisini yönetmesine izin vermez, bilir ki yönetim karşılıklıdır, bilir ki yönetimin makbul olanı yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarı olandır.