uludağsözlük, fransız devrimi ekolünden gelen aydınlanmacı devrimci demokrat bir sözlükken; ekşisözlük, ingiliz kraliyet ailesinden gelen içerisinde victoria çağı aristokratlarını barındıran elitist her ne demekse halk için sanat değil, sanat için sanat yapan bir oluşumdur. itüsözlükse zaten kendini ekşisözlüğün payitahtını sanan, burjuvaziye ve kapitalizme gönül vermiş aslında ekşisözlükten pek bir farkı olmayan bir oluşumdur. hamiş : uludağsözlük sözlüklerin efendisidir, rönesansıdır, fransız devrimidir, optimustur, maksimustur. (bkz: jüpiter optimus maximus)
ekşisözlük ilk kurulan sözlük olarak; ki o dönem yamulmuyorsam since 1999 da internet kullanabilme ayrıcalığına sahip, elitist, aristokrat kitle tarafından kurulmuştur. itüsözlükse ekşisözlüğün adeta vezir i azamlığını yapan kraldan çok kralcı, bir tür kolej mezunu burjuvaziye hitap eden garip bir oluşumdur. ekşisözlükten pek bir farkı yoktur zaten. her iki sözlüktede demokrasinin d sinden bahsedilemez.
uludağsözlükse hiç şüphesiz en iyi ve en üstün, demokrat, en geniş kitleye hitap edebilen, demokratik bir oluşumdur. tarihsel süreç içerisinde değerlendirirsek adeta ekşisözlük mutlakiyeti yani kraliyeti, itüsözlük; ingiliz tarzı meşrutiyeti, uludağsözlükse fransız tarzı demokrasiyi temsil etmektedir. sözlüklerin rönesansı fransız devrimidir uludağsözlük.
uludağ daha çok siyasi içerikli entrylerin oylandığı veya sevildiği bir yer. 20 entry içinde belki toplasan 5-6 tane komedi amaçla entry görürüz. ancak bu rağmen diğer 15-16 entry'nin içinde de sadece 7-8 tanesi kalitesi ile gelmiştir oraya. diğerleri sadece karşı görüşü kötüleme vasıtası ile kalite yoksunluğu ile gelmiştir.
ekşi de ise durum çok farklı, orada her türlü kaliteli entry çok seviliyor ve oylanıyor. 20 entryden nereden baksan 15-16'sında o kaliteyi görmek mümkün ve yine çoğunda da komik entrylerin varlığı, o sitenin yaratıcılığa verdiği değeri gösteriyor.
itü sözlük okumuyorum. ancak 3nü de okuyanlarımız vardır elbet ve bu kıyaslamayı daha sağlıklı yapacaklarından eminim.
sonuç: her 3 sözlüğünde kendine göre çok farklılıkları var ve bu farklılıklar her sözlüğün kendi artıları. marka olma yolunda ki belki de en büyük avantajları. ancak demek isteğidim, kalite konusunda(tabi ki bizim de çok kaliteli yazarlarımız var) biz uludağ sözlük olarak ekşi'nin altındayız.
bu durum yani kalite arttırımı, moderasyon'un yazar seçiminde çıtasını yukarı çekmesi ile olur.
ekşi sözlük: orman
uludağ sözlük: bağ
itü sözlük: çiftlik. evet bildiğin çiftlik. çağatay gürtürk'ün çiftliği. ayrıca itü adını ne hakla kullandığı da soru işareti. uludağ bir dağ olduğu için kimse kıyaslamasın, uludağ üniversitesi sözlük değil. ama sen kimsin itü'nün adını kullanırsın çağatay efendi? o iğrenç ve aşağılık içerikle itü nerde senin çiftliğin nerde? itü yönetiminin yerinde olsam dava açardım.
alexa.com da şu anki sıralama
ekşi: 20
uludağ:72
itü :92
inanmayan baksın. itü uludağı geçemeden hatta yaklaşamadan düşmeye devam ediyor. bu gidişle ilk yüze bile giremeyecek.
ekşi sözlük olmasaydı, bir ulu ya da itü sözlük olmayacağını düşündüğümden, ekşi sözlüğü kıyaslamamdan çıkarıyorum efenim.
birincisi, amaan şuna bak, daha yeni yazar olmuş da çemkiriyor, dün boktu bugün koktu, demeyin diye açıklama zahmetinde bulunacağım.
hem uludağ hem itüsözlük yazarı olarak -yalnız her iki sözlükte de farklı şeyler yazan bir yazar olarak-
üstelik uludağ sözlüğü de itü sözlüğü de uzun süredir -tahmininden fazla- okuyan bir okuyucu olarak,
ayrıca itü sözlükteki benzer başlığa hiç giri yazmamış bir yazar olarak - bunu özellikle belirtiyorum zira herkesin sözlüğü kendine güzel diye bi şey veya ben burada yazar olduğumdan burayı öveceğim diye bi şey yok-
mümkün olduğunca nesnel olacağım.
uludağ sözlük, popülarite açısından itü sözlükten önde olabilir. en sansasyonel sözlük de olabilir. yalnız, benim kıyaslama yapacağım nokta kalite olacaktır.
uludağ sözlük'te açtığınız başlık siz sayfayı yenileyinceye kadar onuncu sıraya düşer. hatta öyledir ki, bazen başlığınızı solda görmezsiniz. bunun nedeni sürekli olarak yazılması. ha bu kötü bi şey değil. belki de iyi bi şey ama uludağ sözlük için geçerli değil. çünkü, okur/yazar oranının birden küçük sıfırdan büyük olduğu bu sözlükte, açtığınız başlıkların okunma ihtimali sıfıra yaklaşıyor. bu da yazarda boşuna yazmışlık hissi uyandırıyor.
lakin itü'de bu böyle değil. yazdığınız yazı ne kadar uzun olursa olsun okunuyor. bunu farkediyorsunuz. tebrik mesajları geliyor, emeklerinizle yazdığınız yazıları tonlarca kişi favorilerine ekliyor. bunu nerden mi biliyorum? orada favorilerine ekleyenleri görüyorsunuz.
itü'deki sistem yazarı yazmaya teşfik ediyor. oylanıyorsunuz, ama artı oy mu eksi oy mu aldığınızı bilmiyorsunuz. ayrıca kötülenen girilerinizi gösteren tek kısım var o da "en sevilmeyen girilerim" butonu. ayrıca favorilere eklenen girileriniz itü'de "ben" butonunda görülüyor. burada ise, hem kötü oy alan entrylerinizi görüyorsunuz hem de anlaşılmayan giriler butonunuz var. üstelik, anlaşılmamış giriniz olmasa bile orada duruyor o butonlar. ayrıca, "kişisel istatistiklerim"e bakmadığınız sürece favorilenen entryniz var mı bilmiyorsunuz. kişisel istatistiklerim butonunun da dipsiz kuyulara atıldığından bahsetmiyorum bile. sanki, "olm senden bi cacık olmaz bi de kalkmış yazar olmuşsun ne adamsın lan ahsdhagdhasd" dermiş gibi.
itü sözlükte disiplin ulu'ya göre daha fazladır. fakat hem ulu'yu hem itü'yü görmüş biri olarak, keşke uludağ moderasyonu da bu kadar titiz olsa diyorum sadece. bu kadarını söylemek de yeterli.
"itü sözlükte troll olcam" diyemezsiniz. orada troll olmanıza fırsat vermezler.
ama herhangi bi sözlükte yazar olan birisi, hatta uludağ sözlükte de yazar olan birisi, uludağ sözlüğe trollük yapmaya gelebilir. yani, yazarlık değil de trollük yapma amacıyla gelirler. hatta uzunca bir süre de barınırlar uludağ sözlükte.
sol frame'deki başlıklara gelince, diyelim gün içinde dandirik bir olay olur ülkede ve o olayın başlığı açılır iki sözlükte de. yazarlar o başlık altında güler, eğlenir, dalga geçer falan. lakin uludağ sözlükte o başlığa girilen entry sayısının 100ü geçtiği sıralarda, itü sözlükte bu sayı 40a anca ulaşmıştır. bu dikkatle incelediğim bi durum, tespittir.
yani, popülarite değil de kaliteden bahsedecek olursak uludağ sözlüğün, itü sözlükten öğreneceği çok şey vardır.
gençliğe göre baz alınırsa , her türlü ekşisözlük . zira tek işi kalın "che biyografisi" kitapları okumak olan gençlerin , üye olup klavye solcuğu yapmak için can atması , ekşisözlüğü en iyi kılıyor haliyle .
alexa'yı veri olarak ortaya koymak yersizdir. botnet yiyen site bile alexa'da yükselebilmektedir. algoritması ve alexa'da yükselme koşulları da değişmektedir, yani top gibin ibne gibin bir şeydir alexa. ben güzele güzel derim güzel benim olmasa da binahaleyn, ekşisözlük kraldır, ilktir, konsepti yaratandır, içeriği zengindir, ıvırdır, zıvırdır. ama ben uludağ sözlükte yazıyorum aga, ne kıyaslayacam, okurum, yazarım, çıkar giderim. *
uludağ sözlük yazarlarının haddine olmayan bir kıyaslama bu.. nedenini merak edenlerin 3 sözlükte de aktif yazarlık yapmasını tavsiye ederiz.. ha ama siz sözlük yazarlığını "kafamıza göre takılalım, yöneticiler dalga geçsin bizimle" gibi bir şey zannediyorsanız burası sizin cennetinizdir.. haklısınız siz de..