buraları böyle kar olmadan görmek bende duygu yüklenmesine sebep oluyor. 3 yıl boyunca bütün kayak sezonunu bu bölgede emek harcayarak geçirmiştim. Burayı kar olmadan görmek insanda bir burukluk yaratıyor. ben gelemem amk ağlarım oralarda. gidenlere iyi eğlenceler dilediğim zirve.
arkadaşlar özellikle belirtmek isterim ki yapılacak falaliyet tırmanma değil treking (yürüyüştür ).
tırmanma sözlük anlamı olarak ve dünyanın en taşşaklı dağcısı olarak kabul edilen reinhold messner'in tanımı ile elleride kullanarak dikey yükselmedir. dağın zirvesine yürüme eylemine tırmanma demek boş konuşmaktan başka birşey değildir. yeşillik oteller bölgesinde bitip istikametimiz doğrultusunda alpin bölgeye ( yeşillikten uzak kaya yapısının hakim olduğu yer ) gireceğimiz zaten bellidir ki örnek fotolarda bariz gözüküyor.
şimdi böyle deyince illa şova yönelik karşılık verecek biri muhakkak olacaktır tabi ama 'ulan bi gideyim bende zirve yapayım' diyen meraklı ve daha önce bu yürüyüşü tecrübe etmemiş arkadaşıma sesleniyorum ben. Bu şehirde büyüdüğün ve hergün mutlaka uludağ'ı yemyeşil gördüğün için kafanda hep bi cennet, doğa, yeşillik olgusu var ama kaşık aslında yok. sabahın köründe bi heves bi heyecanla çıkıyorsun yola, herşey hazır, herles hazır, başlıyorsun tırmanmaya daha zaten ilk yokuşta aklına tacizetmeye başlıyor, çıktıkça yoruluyor, yoruldukça terliyor, terledikçe sövüyorsun o çok güvendiğin aklına. Yeşillik mi? inanamazsın. her yer taş, her yer kaya,uzanayım desen iki parça çimen, yarım metre gölge yok, bulutlar güneşin önünü kessin de az bi hava serinlesin diye dua ediyorsun ki, 'kapı'yı görüyorsun karşında, zaten orda karşına nihat doğan çıksa ruhun diz çöker, tövbe eder geri dönebilmek için. uzatmayacağım, cool duruyor burdan bakınca evet, haklısın ama hakkını boşver aklını kullan, gitme. Sabredip yürüyenini gördüm, güneş felfecir tepende, bi de tırmanıyorsun, haliyle ter basıyor. Terleyince soyunuyorsun güneş derini kavuruyor, pancar gibi oluyorsun, sonra o terle tepenin birini bi aşıyorsun, ayağının altında kar, terli vücudunu donduran buz gibi rüzgar, boyun pert, eyvah diyip giyiniyorsun; sonra yine ter yine sıcak. Etkinlik etkinliktir tabi ama o yürüyüşe, o efora, o çabaya değecek gölgesinde uyunabilecek bir ağaç altı bile olmayan bi yere gidiyorsun. Aklında bulunsun.
45 dakika tophaneden kayak evi.
kayak evinden zirve yaklaşık 4 saat ( grup performansına göre değişkenlik gösterir )
mola
dönüş 4 saat
kayak evinden tophane 45 dakika
birincisi sabahın köründe bu tembelleri hayatta kaldıramazsın yataktan.
ikincisi, bırak bu kıyafetleri adamların götüne don alacak paraları bile yok amk.
Sabah 07:30 08:00 gibi tophane uludağ taksi durağında buluşarak toplu bir şekilde minibüse binerek oteller bölgesi kayak evine çıkıyoruz. Kayak evinde son hazırlıkları yaptıktan sonra yürüyüşe geçiyoruz. Yaklaşık olarak kayak evi ile zirve arası mesafe 9km birde zirveden dönüşümüz var. Toplamda yaklaşık olarak 18km yol yürüyeceğiz. Bazı yerlerde hafif rampa çıkıp bazı yerlerde yolumuza düz bir şekilde devam edicez.
Rotamız
Kayak evi hareket ve kuşaklı kaya sırtı çıkılarak küçük zirve altından eski katır yoluna girilerek katır yolunu takip edeceğiz. Gidiş sırasında küçük zirveyi geçtikten sonra akabinde kısa bir mola ( yaklaşık 10-15dk) haricinde başka mola verilmeyecektir. Ay çok yoruldum gibi bahaneler kabul edilmeyecek. Uluğdağ göller bölgesinde yemek ve kahve molası verildikten sonra göller bölgesinden zirveye intikal edilecek. Gerekirse zirve defteri imzalanacak ve hatıra fotoğrafı çekineceğiz. Dönüş yoluna geçişte yaklaşık aynı tempoda olacak ve kapıda kısa bir mola verilecek. Gurubun performansına göre kapıdan madenlere inilecek yada sırttan geri dönüş yapılacaktır. Kayak evine ulaşıldığında biraz dinlenip sıcak çaylarımızı yudumladıktan sonra minibüsler ile tekrar ilk bindiğimiz yer olan tophaneye ineceğiz.
Alkol kesinlikle yasaktır.
Herkes kendi yiyecek ve içeceğini getireceği için taşıma işide kendisine aittir. Ateş yakılmayacağı için yiyecekler ona göre seçilmeli fazla abartılı olmayan az yer kaplayan yedikten sonra rahatsız etmeyecek tarzda şeylerden uzak durmada fayda var. Göller bölgesinde içilebilir su olduğundan yanınıza alacağınız suyu ona göre belirlemenizde yarar var. Enerji verici şeylerden arada atıştırmanız için yanınıza almanız sizin için faydalı olacaktır ( fındık fıstık badem kara üzüm çikolata vs)
Yürüyüş esnasında görevli olan arkadaşların söylediklerine kesinlikle uyulacaktır.
Yürüyüş esnasında sigara içmek kesinlikle yasaktır. Molalarda için ölmezsiniz.
Herhangi bir kurum kuruluşa ait flama bayrak açmak yasaktır.
Siyasi ve müsabaka muhabbetlerinden doğacak muhabbetlerden kaçınmakta fayda var.
Kılık kıyafet konusuna biraz değinecek olursak
Güneş altında yürüyeceğimiz için yanma durumumuz had safhada. Yanmama gibi ihtimal yok desem yeridir o yüzden uzun eşofman tarzı bir şey seçmeniz iyi olacaktır ( trekking pantolonu varsa eyvallah ) üst için yine uzun kollu bir şey iyi olur. Mutlaka kafanızda şapka vb bir şey olsun. Güneş kreminizi eksik etmeyin .güneş gözlüğü size kalmış bir şey yüzünüz yandığında gözlük izi çıkınca çok güzel oluyor :d
illa kısa giymek istiyorum diyenler için vücudunuzu tanıyorsanız siz bilirsiniz daha öncelerden ciddi yanıklar oluşan arkadaşlarımız olmuştu. Ve kısa kıyafetlerin birde amale yanığı etkisi var. Kendinizi ve dış görünüşünüzü önemsemiyorsanız siz bilirsiniz.
Ayakkabı seçimi illa gidin yeni bir ayakkabı alın diyemem ama bilekli bir ayakkabı seçmek bilek burkulmalarını engelleyecektir. Gidip harley çizme giyecek değilsiniz. Pamuklu çorap ayak terlemeniz için iyi olur.
Küçük bir sırt çantası su yiyecek gibi şeyleri taşımanız için ( elde taşıma gibi bir durum söz konusu değil kendinize acı çektirmeyin )
Yedek kıyafet almanızda fayda var ne olacağı belli olmaz. Polar hırka tarzı bir şey lazım molalarda terli durumdayken giymek için yoksa hastalanma ihtimali çok yüksek. Hatta o günkü hava şartlarına göre yağmurluk bile alınabilir. Uludağ havasını Bursa havası gibi düşünmeyin çok farklılık var.
Birkaç tane fotoğraf var incelemenizi tavsiye ederim gidiş yolu ve kıyafetler hakkında bilgi sahibi olursunuz. ( Fotoğraflar kendi çekimimiz Google falan değil )
Aklınıza takılan soruları özelden de sorabilirsiniz fakat buradan sormanız diğer arkadaşlarında bilgilenmesi açısından daha iyi olacaktır.
birşey olsa bir etkinlik çıksa biryerlerdende katılsam dediğim sırada karşıma çıkan zirve. yeni yazar olarak merakla katılmak istediğim zirve olabilir.
başları açık ya da kapalı fark etmez beyinleri , düşünceleri kapalı olmasın yeter dediğim kişilerin katılması gereken zirve
ayriyetten haremlik selamlık gibi bir uygulama söz konusu değildir.
tabiki kişilerin kıyafetlerine karışma gibi bir durum yok fakat tayt giymek istersen giyebilirsin ama kot pantalon ile olmaz eşofman şort tarzı şeyler olur onların açıklamasını yapacağım...
kılık kıyafette tayt falan çıkartmayı düşünmüyor isen katılmayı düşünebileceğim zirve. Bu hep senin içinde vardı. Sürekli buna uğraştın sanırım bu sefer olacak dediğim zirve. iş ve maddi durumlarıma göre katılıp katılamayacağım zirve.
önce yaz faaliyetini yapalım taleplere göre kış faaliyetinide yapabiliriz dediğim zirvedir. ve en az 10 saat sürmesi muhtemel faliyet olur ayrıca bir soloped ortalama 300 lira bir bot 600 lira bir teknik ceketin 400-500 lira olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda muhtemelen kimsenin katılmayacağı faaliyet olacaktır.