bilime katkı için katılınması gereken bir proje. eğer milyonlarca bilgisayar sürekli açık olup böyle organize bilimsel araştırmalar yapsa, bilimsel gelişmeler hızla artar üstinsana varmaya az kalır. *
genel anlamda ayırmaksızın insanlığa katkı yapmak istiyor ve bazı kalemlerden dolayı yapamıyorsanız, bunun en kolay en doğru yoludur. hemen üye olunup gruba dahil olmalı. işlemci gücü yükseltilmeli.
2 bilgisayarımla katılmış olduğum world community grid mevzusunun istatistiklerine baktığımda, benim yaptığım hesaplamanın 2 katını gerçekleştirebilmiş bu takım*. aktif 34 üyesi var, benimse 2 bilgisayarım. takım 2006'nın sonunda kurulmuş, ben ise geçen yıl katılmışım... (o da, ekim 2008'de ilk bilgisayar katılmış, mart 2009'da da ikincisi)
şaşırdım. 34 üyenin yaptığı iş bu kadar mı yani? şimdi biri çıkar derse, "e takıma katıl bari de istatiğimiz artsın"
ahah güldürmeyin beni. nihayetinde sonuçlar aynı yere gidiyor, takımın, istatistiğin ne önemi var?
ama bu kadar bilgisayar uyumasın, yatmasın. çalışsın.
daha fazla ilgi görsün, daha fazla gaza getirsin, daha fazla üstüne düşülsün.
daha öncedende aktif olarak kullandığım ama uludağ sözlük grubuna yeni dahil olduğum oluşum ama gel gelelim uludag sözlügün adına yakışmayan bir islem gücü ile yoluna devam etmekte oldugunu görmek üzücü ama bunun ;
toplam "100,000 yil" cali$ma suresini geride birakmi$ dunyanin en faydali olu$umlarindan biri olan world community grid'in uludag sozluk bunyesindeki ekibi. yeni uyeler de beklenmekte, bilginize..
herkesin kesinlikle katılması gerken bir olay. kanser ve diğer hastalıklarının oanının ne kadar büyük bir hızla yükseldiğine bakacak olursak hepimizin risk altında olduğunu unutmamalıyız.
(bkz: tehlikenin farkında mısınız)
son derece güçsüz bir durumda olan topluluktur. Uludagsozluk yazarlarına yakışmamaktadır. Herkesi insanlık adına , boşta duran işlemci güçlerini bu araştırmalara adamaya çağırıyorum.
biraz önce katıldığım oluşum. her ne kadar kullanıcının bilgi güvenliği hakkındaki yazılarının bir kısmını okuduysam da tamamen tatmin etmemiş ** çalışma.
getir butonun istiyenlere geri veren oluşum. biz de artık sol framede dursun diye bol bol entry gireriz, belki birilerinin daha dikkatini çekip yardımcı olmalarını sağlarız.
çoğu kez anlatılmış bir kez daha şöyle özetlenebilecek oluşum;
öncelikle oluşuma katılmak için, ufak bir program indiriyorsunuz. bu programla kaydınızı gerçekleştirdikten sonra, daha önceden tanımlı uludag sozluk grid computing grubuna katılıyorsunuz. sistem size, aids araştırmalarının ufak parçalarını gönderiyor. siz bilgisayarınızın işlemci gücüyle, bu proteinleri işleyip, ana bilgisayara geri gönderiyorsunuz. böylece, çok büyük bir bilgisayarın gücünde işlem gücüne ulaşılıyor. sistem performansına göre, kaç kez işlenmiş veri gönderdiğinize bağlı olarak aldığınız puan, bütün katılımcıların puanı birleşerek uludag sozluk grid computing grubunu da sıralamaya sokuyor.
zamanında insan gen haritasının çıkarılmasındaki en büyük destek kuşkusuz grid computing girişimidir. nasıl ki gen haritasının çıkarılmasındaki zor, karmaşık ve uzun işlemleri -neredeyse tek başına- "human genome@home" denen grid computing oluşumu çözebildiyse; daha büyük sorunları ve problemleri de "human genome@home"dan çok daha büyük bir oluşum olan world community grid çözebilmektedir.
hergün yaklaşık 82 yıllık işleme eşdeğer işlem yapan ve açıldığı günden bu yana toplamda yaklaşık 66.671 yıllık (evet, sayıyla altmışaltı bin altı yüz yetmiş bir) hayvani bir değere imza atmışsa; günde yaklaşık 147.400 problem işlenip sonuçlarını bilimadamlarına yolluyorsa şüphesiz çok çok çok önemli bir girişimdir grid computing.
yani okuduğunuz ve okumadığınız hemen her genom, aids ve kanser araştırması sonucunda world community grid imzası var.
ve yineliyorum. o bilim dünyasını sarsan insan geni haritası buluşu benzer bir projeyle sonuçlanabilmiştir. 10'ar tane de süper bilgisayar koysanız laboratuarlara, yaklaşamaz grid computing'in yanına. (ahahaha. slogan gibi oldu lan.)
nitekim -benzer bir şekilde çıkarılan gen haritasındaki- genlerin ne iş yaptığı da yine aynı yolla çözülmeye çalışılmaktadır; grid computing.
çocuk oyuncağı filan değildir yani bu; epeyi açıklamaya çalıştım ama yine de çatlak sesler çıkacaktır eminim. her neyse...
not: yazının ana fikri şudur; evet; neredeyse tek kaynak grid computingdir bu hesaplamalarda. millet boşuna kıçını yırtmıyor yani. ali'nin veli'nin eğlencesi değil bunlar. ha girersin yardım edersin; destek olursun veya -abartarak- köstek dahi olursun, o ayrı. ama insanlık için gerçekten önemli olan böyle bir oluşuma sadece "bana ne yeeaa. ben düğmemi geri istiyorum. babaaaaaa. sözlük 'getir' tuşumu aldııııı. geri versinler yeaaaa." gibi çocukça yaklaşırsan ve bunu birkaç kez yaparsan; işte bu durum en sakin insan bile sinirlenebilir.