oylama kalitesini arttırmayı amaçlarken, insanları oylamamaya yönlendirmesi muhtemel proje.
bu işi zorlaştırarak çözmeye çalışırsan zaten düşük olan oylama olayı iyice azalır. ne niyetle olursa olsun, hiçbir oylama yazdığının okunmadığını ve sallanmadığını hissettiren "oylanmama" hissiyatından kötü olamaz.
- abi uludag sozluga muthis bir proje buldum!
+Hayirdir ne olaki o?
- Abi, uludag sozluge muthis bir proje olarak, muthis bir proje basligi acalim, anket falan olsun iste, millet ne dusunuyorsa girsin, biz de eglenelim...
+Hay ben senin...
bana eksiyi kaldırmak daha mantıklı geliyor.. buraya puan kapmaya değil, düşüncelerimizi günlük hayatta ifade edemeyeceğimiz kalıplarla aktarmaya geliyoruz...kendimizi rahat hissettiğimiz için buradayız..neden birileri eksileyerek bu rahatlığımızı bozuyor ki..sözlük bu eksileme işlemiyle kimin daha iyi yazdığını ve sözlüğe yararlı olduğunu öğrenmeyi amaçlıyorduysa da, bunu artılamayla da öğrenebilir..artılamaya da bu başlıkta bahsedilen mantık uygulanır..
kullanım açısından zor olacağını düşündüğüm projedir.
sorun şu: ben bir entry'nin eksi veya artı oylamaya değer olacağını entry'yi okumadan nasıl bilebilirim?
yani mesela bu başlığı okuyorum. adamın birisi beğendiğim bir yorum yapmış. ama diğer 20 yorum tekdüze (örnek veriyorum sadece). yani ben o adamın yazdığı şeye geldiğimde eksi veya artı oy atacak potansiyel görmüyor oluyorum zaten sıradaki entry'den. bu sistemin çalışması için okunan her entry'den önce butona tıklanması gerekir ki bu da kullanış açısından epey zor olur diye düşünüyorum.
edit: niye kötüleniyor onu anlamadım.
birileri bir şeyleri eleştirecek ki daha iyisi yapılabilsin.
bunu düşünen arkadaş herkes oturduğu yerden laf atarken oturmamış, böyle bir fikirle gelmiş, helal olsun.
ama eksikleri olduğunu düşünüyorsak söyleyelim ki proje de kendini geliştirebilsin. değil mi?
fikir çok güzel.ama bunun başka şekilde uygulaması gerekir bence.zira eksi oy verecek insan 15-30 saniyeyi de bekleyebilir ve yine basar eksisini.radikal bir çözüm değil.
duyduğum en mantıklı projelerden bir tanesidir. tab açarak da kaçınılacak bir açığı yoktur esasen. şu anki haliyle yenidne oy vermek için (eksi oy için sadece) 10 saniye, aynı yazarın başka bir entrysini oylamak için 30 saniye bekliyoruz. tek farkı bu bekleme süresi artı oylara da uygulanacak ve standart 10-30 saniye bnekleme süresi, okunulan entrynin uzunluğuyla paralel olarak artacak/azalacak.
bir projeyi dusunurken neler yapilabilir, neler yapilamaz ayirt etmek gerekiyor. oncelikle bunlara aciklik getirelim. simdi fare icin sag tusu bloklama meselesi yine javascript ile yazilabilir, ornegin milli istihbarat teskilatinin sitesindeki gibi. fakat burada yaptigimiz sey kullanici tarafinda(browserda) kodlama, bilgili bir kullanici bunu kaldirabilir.
yeni pencere acmayi engelleme konusuna gelince, zall yeniliklere ne kadar acik bilmiyorum ama kendini parcalasa bunu yapamaz. neden? cunku yeni pencere yada sekme ac meselesi browserlara (Internet Explorer, chrome, firefox, opera) aittir. Eger sag tusu bloklarsaniz bu seceneklerin hepsi gider. Bu da kullanicilari yine kisitlamaya girer.
okumaya tesvigin olmasini bende isterim ama bu projeyle yapilabilirmi, biraz zor gorunuyor.
çok güzel bir proje aslında enduring debate arkadasımızın dediği yeni sekme açma olayına değinirsek sitede kopyala-yapıştır yani farenin sağ tuşunu bloklarsak yeniden yeniden ve yeniden pencere açması lazım o kişilerin onuda birkaç kez yapar usanırlar ama sağ tuşu bloklarsakta gelen ziyaretçiler aldığı bilgiyi kopyalayıp yapıştıramaz buda ziyaretçilerin işine yaramaz sanırım çünkü hazıra konmayı seven bir milletiz buda ziyaretçilerin azalması demek ama belirli bir süreliğine denenir mi zall yeniliklere ne kadar açık bilemem yada sözlükte farenin sağ tuşuyla açılan "yeni pencere aç, yeni sekmede aç" kısımları bloklanabilir mi. bence üstüne düşülmesi gereken proje beyin fırtınasıyla çözebileceğimiz bir durum ve sözlük için gerekli, mutlaka çözüm bulunması gereken bir konu.
yada sözlüğe yazar alımlarında ufak bir test olabilir iq testi felan.
projenin uygulanmasi imkanlidir aslinda. javascript ile cok kolay bir sekilde yazilabilir. her entrynin altinda oylama yapilan yere "oylama" diye bir button eklenir. Kullanici buna tikladiginda gerekli zamani bekler. Zaman bitince "oylama" buttonu yerine uc oylama button u cikar. Kullanici bunlarin arasindan istedigini secer. Asil sorun kullanicinin browserda birkac tab acabilmesi, yani basliga sag tiklar, yeni tab acar, entrylerin hepsinde oylama tusuna basar. Bu sure zarfinda yeni tabler acar, entrylerin zamanlari bittikce oy verir. Kisaca proje imkanlidir ama bir anlami olmaz. Ayrica herseyin kolaylastirildigi internet dunyasinda kullanicilarin isini zorlastirmak, onlari zaman kısıtlamalarına almak, intihara tesvik etmek hicte iyi bir fikir degil.
madem adımızı duyuracak kaliteli bir iş yapmak istiyoruz sahip olduğumuz kamuoyu gücünü kullanarak birşeyler yapalım.örnek vermek gerekirse:
(bkz: 30 ağustos 100 yıl kutlamaları için öneriler)
(bkz: kızılay trafiğinin yer altına alınması)
özellikle 30 ağustosun 100.yılında hakikaten ne yapıcaz belli değil aynı şekilde cumhuriyetin de 100.yılında ne yapıcaz meçhul?