sonunda zall ın iyi bir şey yaptığına da tanık olduk ya, gözümüz açık gitmez artık.. zaman geçtikçe daha anlamlı olacaktır bu sınıflandırma.. saçma sapan beyin yerine su dolu balon taşıyanların başlıklarından kurtulabiliriz böylece..
mantıklı bir gelişme olduğunu düşünmüyorum. bu çalışmadan verim almak istiyorsanız evvela aramaya inandıracaksınız yazarları.
(ara: yapan kadın)
(ara: yapan kız)
her gün açılan yüzlerce saçma başlık ve yıllardır devam edip açılan türevleri toparlanmadığı sürece, yeni yazarların aramaya inanmaları gerektiğini ve buna uymayanların en ağır şekilde cezalandırılacağı kişilerin belleklerine kazınmadığı sürece verim alamazsınız.
troll'lerin arkasından sıçtıkları boku temizle işidir bu. bunu yapacağınıza troll'leri uzaklaştırmayı neden denemiyorsunuz ?
kaldı ki bu sınıflandırmanın amacı kişilerin sözlükteki arayışlarına kısa yoldan cevap vermek. nasıl ? ben spor başlıkları için sözlüğe giriyorsam sadece #spor badge'i altında olan başlıkları görebileyim diye sınıflandırma yapılır. diğer bütün sosyal mecralarda bunun mantığı ve açıklaması bu şekilde yapılır.
biz uludağ sözlük'te ne yapıyoruz peki ?
hit almak için sözlüğe sıçmalarına izin verdiğimiz troll'lerin arkasından temizlik görevini yetkili ve moderatörlere yüklüyoruz.
bu resmen saçmalık.
kategoriler çeşitlendirilirse eğer işlevselliği artacak olan uygulama. bazı başlıklar birkaç kategoriye birden girebileceği için biraz sınırlı kalıyor şimdilik ama yine de sözlüğün geldiği duruma bakılırsa şu durumda bile çok işe yarıyor.
ekleme: bizi bu uygulamayı kullanmak zorunda bırakan tüm troll arkadaşların geçmişlerine selam ederim.
aslında iyi düşünülmüş bir konu lakin iki noktada sorun oluşabileceğini düşünüyorum:
1) başlıklara yazarlar kategori önerebilecekler ve belli bir öneri sayısına ulaşıldığında başlık kategorilenmiş olacak ve bu durumda çoğunluk tarafından sevilmeyen yazarların 'düşünce, düşünce açıklama ve anlatma özgürlüğü'ne engel olunabilir.
şöyle söyleyeyim; rumlar ile ilgili bir görüş bildiren, karması eksilerde olan kötü nam salmış bir yazarın başlığı doğrudan 'ırkçı' kategorisine dahil edilebilir ve bu durumda ırkçı söylem içermeyen bir yazı sansürlenmiş olacak. çünkü ırkçı yazı okumak istemeyenler o yazıyı göremeyecek, oysa ırkçı söylem içermeyebilir o başlık ve belki kişinin ilgisini çekecekti.
2) yönetimin kimseye sormadan ırkçı, cinsellik ve iğrenç kategorilerini engellemesini bir sansür olarak görüyorum ve kesinlikle bu durum hoş değil. ırkçı olmak da bir düşünce türüdür ve siz o insanların düşüncelerini kendinizinkilerle uyuşmuyor diye engellememelisiniz.
yeni tasarımda yazmama rağmen hala iğrenç başlıkları; dini değerlere dil uzatan sözlük ateistlerini, ırkçıları, bastırılmış cinselliği yüzünden sol frame'de eksik olmayan başlıkları görüyorum. üstelik bana işaretlenmiş de gelmiş bu özellik.
sen şimdi troll-dini'yi işaretleyince onun oradan kalkacağını mı sanıyorsun cidden? la burası insan beyniyle çalışmıyor dijital bir ortam. seçeceksin sağ üstten, tag ekleyeceksin. diyeceksin ki; ''troll-dini''. sonra gidip troll-dini olana tıklayacaksın sınıflandırmadan.
yalnız bunun için bir önerim var zall'a mesajla iletsem dönmez diye buradan söylüyorum; sınıflandırmayla görevlendirse birilerini süper olur. ya da kendi uğraşsın hehe. yeniliği koyarken iyiydi de kim uğraşacak.
aslında kelimelere direk filtre eklenme imkanı varsa daha iyi.
troll-dini için konuşuyorum; din, ateist, yobaz, agnostik ve benzeri, ve türevleri kelimelere otomatik olarak ''troll-dini'' tag'i yapıştırılsın.
zall'a not: ''bnmki sdce önri yhane sn blrsn yne de .s.s''
bu yapı için meta sözlük'teki kategorizasyonu önermek mümkündür.
yazar, entry girerken, başlık açarken, verdiği bilginin kategorisini de belirtiyor. hem arama yaparken, hem de sınıflandırma sırasında büyük kolaylık oluyor.
elbette ki kimse kendi başlığını troll diye sınıflandırmaz, burada da gönüllülük prensibi devreye girmeli. boş bırakılmış başlıklar, bir havzda toplanmalı. ukte doldurur gibi, yazarlar gidip o havuzdan başlık seçip kategori belirler.