inananlar ve inanmayanlar, inanc meselesini gundeminin disinda tutmak isteyenler kisacasi herkes ama herkesin baskalarinin inanciyla ya da inancsizligiyla ilgili rencide edici, sinir edici, ikilik ve bolunme yaratici her turlu basligi acmaktan, entryyi girmekten kacinacagina dair imzasini atmasi gereken bir kampanya duzenlenmesi gerekliligidir. bugune kadar olan oldu soylenen soylendi. Gazlar artik alinmis olsun, karsilikli anlayis ve nezaket tesis edilsin.
benim bildiğim sözlükler, bilgi kaynağıdır. adı üstünde sözlüktür, tanım amaçlıdır.
bunların dışında fikirlerin, düşüncelerin özgürce söylendiği bir ortamdır. yorum yapma yeridir. kişinin kendine ters düşen fikirleri eleştirmesi, kendi fikilerini savunmasıdır.
ama ordan çıkıpta inançlara saygı gösterin kampanyası açarsak, buranın sokaktan farkı kalmaz. sokakta söyleyemediğimiz şeyleri söylüyoruz biz. bizim söylediklerimizden kimse sorumlu değildir. bir tek yazan sorumludur. bu neden başkalarını gerer anlamıyorum.
haa ben gidipte o o.spu, bu ka.tak, şu veriyormuş demiyorum.. ironi ile, kara mizah ile beyan ediyorum.
varsa daha iyi fikirleriniz siz yazında ayar alıyım.
inanclara sayginin sinirinin belirsizligini de beraberinde getirecek olan kampanyadir. "babasiz cocuk dogmaz" demek hiristiyanlara ve peygamberlerine saldiri midir? bazilarina gore oyle. ya da "dinler sadece savas ve gozyasina neden oldu" demek bazilarina gore dinlere karsi buyuk saygisizlik, bazilarina gore ise gecerliligi olan bir iddiadir.
simdi burada her turden insan var. dindar*, ateist, muhafazakar, sosyalist, komunist, liberal, ulusalci vs. haliyle farkli dusunceye sahip olan insanlarin kutsallari da farkli oluyor ve konusulan / tartisilan konu uzerindeki yorumlar farkli anlasilabiliyor, kutsala saldiri olarak algilanabiliyor.
Inanc adi ustunde mantigin %100 kapsama alaninda oldugu bir sey degil. Belli bir noktaya kadar muhakemenizi kullanip daha sonrasinda ise kabul ediyorsunuz ve ona atfedilen kutsalligi kabul ediyorsunuz. dogrudur, yanlistir orasina girmiyorum. Anlatmak istedigim nokta o degil. Kanimca son zamanlarda gerek baslik olarak gerekse entry formatinda belirtilmis olan tepkiler "kutsal degerlerin elestiriye / yoruma acik olmasi"ndan ziyade bu "elestiri ve yorumlardaki uslup"la alakali. Ornekleyim:
Simdi dunya uzerinde milyarlar mertebesinde insanin kabul ettigi bir din var ve bu dinin gereklerini yerine getirmeye calisan yazarlar da var. bu dinin kendisi, kitabi, peygamberi bu insanlar tarafindan kutsal gorulmekte. diger insanlarin bu kutsalligi tanima gibi bir zorunluluklari olmadigi gibi dine mensup olmadiklarindan dolayi bu kavramlari elestirme haklarini kaybetmesi gibi bir durumda olmamali. yani "madem inanmiyorsun oyleyse bu konuda yorum yapamazsin" argumani "bence" gecerli ve dogru bir arguman degil. Dolayisiyla ben kutsallarin tartisilmasi, yorumlanmasi taraftariyim. boylece hem "dindar insanlarin ikiz kulelere dalma switch inin on gelmesi" durumunda olmadiklari anlasilir, hem de ateist insanlarin aninda yakilmasi gereken ortacag cadilari formatinda olmadiklari anlasilir. Iki tarafta kendi argumanlarini ortaya koyarlar ve birbilerinden kacinilmaz olarak birseyler ogrenirler.
Ancak bu demek degildir ki burada bazilari tarafindan kutsal olarak kabul edilen kavramlar elestirilirken "madem inanmiyorum oyleyse istedigim gibi yazabilirim" tadinda yazilar kaleme alinabilsin. Inanmiyor olsak bile (dogru olsun olmasin) yillardir kutsallik atfedilen ve halihazirda dunya uzerindeki pek cok insanin da kutsal gordugu bir peygamberin genc bir kiz cocuguyla evlenmesi konusu masaya yatirilirken yazilmasi hos karsilanmayabilecek sifatlar kullanilabilsin. Bunun yerine bir taraf genel gecer ahlak cercevesi icerisinde neden oyle bir sey yapilmis diye sorsa diger tarafta ellerindeki argumanlari ortaya dokup anlatsa buna kimsenin bir itirazi olacagini zannetmiyorum. Bakin tekrar altini cizmek istiyorum ki burada dogruluk yanlislik olayina girmiyorum. Anlatmak istedigim sey konusulan konulardan ziyade konusulma tarzi.
Sonuc olarak, burada istenilen her hangi bir konu hakkinda yazi yazilabilmesini savunuyorsak, her turlu yazabilme ozgurlugunden genel ahlak cercevesi icerisinde feragat etmemiz pek de buyuk bir fedakarlik olmasa gerek.
onlar yazarları iyi elemiyor en baştan. o çürükler de geliyor sözlüğü bir güzel düzüyor. şu sol frame'e bak ya Allah'ım Allah'ım! herhangi bir forum sitesine giriyorum, benzer başlıkları görüyorum. ne güzel...
çünkü farklı olan kabul edilmiyor toplumumuzda. herkes kendi fikrini söyleyebildiği için sözlük zaten burası. ki kendi düşünceme göre 'saçma' olmadığı sürece eksi de verilmemeli. ** ama benim düşündüğümü başka bir insan eksileyebiliyor. yani resmen benim düşündüğüme saçma diyor. halbuki bence saçma değil. o zaman eğer sen insansan benim düşünceme de saçma dememelisin. sadece ''bu senin bakış açın'' diyip geçmen lazım.
ama olmuyor. insanlar böyle bir yazı gördüğünde eksilere abanıyor bir nevi hınçlarını çıkartıyorlar. kim kaybetti şimdi? biraz daha dünya görüşü tanıyabilecek olan sen mi ben mi?
hukuken inanca saygı gostermenin bir mantıgı yoktur. hukuken kisinin inancına
degil kisilik haklarına saygı gosterilir.yani inanca saygı, ilgili inanca sahip
kisinin kisilik hakları uzerinden olur. yani islam dini mensubu ahmetin kisilik
haklarına saygı gosterilmesidir esas olan. ama inancıma saygı gosterin diye yırtınan ahmetin hickimseye saygısı olmadıgını esefle goruyoruz. felsefi baglamda yapılan
her din elestirisi ahmetin bize savurdugu kufurler olarak karsılık buluyor.
ben zaten ahmetin dinine inanmamakla ve onu elestirmekle kafadan saygısızlık yapmıs oluyorum ahmete gore. zaten ahmet bunu kendine saygısızlık olarak gormuyor,
kutsalına saygısızlık olarak goruyor. ahmetin sahsına kufretsem o kadar alınmayacak.
ki inancına da kufretmiyorum zaten,elestiriyorum sadece.
peki ahmet niye boyle dusunuyor? cunku ahmetin kafasında "birey" diye bir kavram yok.
ne dininde ne de kulturunde birey yok ahmetin. kendini birey olarak kabul etmedigi
icin baskasının kisilik haklarını da gozetmiyor, basıyor kufuru.
edit. ha, ben bu kufurbaz ahmeti yakalarsam da agzına agzına vururum,bunu da serh duseyim.
inancın ne derece saygın oldugunun olcusunu de hukuk koyar. bu bahiste hukuk da
referansını akıl ve vicdandan alır. ornek verecek olursak; islam dinine gore
bulug cagına girmis kızların evlendirilmesinde sakınca yoktur. bu bulug cagı da
yasanılan cografyaya gore degisir. arap colunde kızların adet gorme yası 7-8 yasa
kadar duserken soguk bir iklimde bu sınır 13-14 yasa kadar cıkmaktadır.
simdi kisi dini inancına gore kızların kendi yasadıgı cografya itibarıyla
adet gormeye basladıgında evlendirilebilecegini savunuyorsa ve bu kızları
evlendirmeye kalkıyorsa ben oyle dini inanca hukuk yoluyla "höst" derim, izin vermem.
dahası yaptırım uygularım, cezalandırırım. boyle bir dini de elestirme hakkım vardır.
kisinin kendi dini inancını nasıl yasayacagının olcusunu de hukuk koyar.
uzay cagında skinin keyfine gore dini inancını yasayamazsın.
akla ve vicdana sıgmayan her dini emir-kural hukukla sınırlandırılır.
yani sen dini inancını caga uygun olarak yeniden yorumlayacak, gerekirse
degistireceksin-reform yapacaksın.
inanç nedir bilmeyen birisinin *, hiç tadamamış olduğu bu duyguya saygı göstermesi, imkansızdır. çünkü hiç bir insan, varlığına inanmadığı bir şey için saygı göstermez. saygılı olan dinsizler ise sadece saygı oyunu oynarlar ve bunuda bir çoğumuza yuttururlar. müslüman onu kazanmak için onunla iletişim kurar, ateist onu dinden çıkarmak için onunla iletişim kurar. bu böyle bir döngü içerisinde sürer gider.
Son dönem de sözlükte okunabilecek en aklı başında başlığa ve mesaja sahip kampanya .Kendinizinde insan olduğunu hatırlayın ve salt bu sebeple insana saygı duymasını öğrenin.fiziksel , zihinsel ve ruhsal özellikleri arasında fark gözetmeksizin .
Farklılığı kabullenin hatta özümseyin ki , özel olduğunuz gerçeği anlam kazansın .
küfre ve hakarete varan aşırı örnekler vererek düşünce özgürlüğüne ket vurmaya çalışan, karikatürizasyon meraklısı insanların da katılmakta tereddüt etmediği kampanyadır bu. samimiyetinden şüphe ettirir doğal olarak.
zaten sözlükte küfür ve hakaret formata aykırı bir durum, bunla ilgili ise eğer bu "saygı kapmanyaları" boşa kürek çekmeyin. o zaten yasak.
yok ben sözlük formatından daha sıkı sınırlar koymak istiyorum diyorsanız, onla ilgili eleştirimi yukarıda verdim zaten.
insanın egosuna takılabilecek kampanyadır.
malum herkesin inancı vardır. bu inanç doğrultusunda yaşam biçimi ve davranışlarıyla inancını dışarıya yansıtır. bu bile başlı başına bir tepkidir ama bu ona yetmez. başkalarının inançlarına ve davranışlarına burnunu sokar ve değiştirmeye çalışır. etrafında kendi gibi yaşayan ne kadar çok insan olursa, kaç kişiyi haklılığına inandırırsa o kadar egosu okşanır. ya da hiç tartışmaz.bu seferde hor görmeye başlar ya da acır kendisi gibi inanmayanlara. onların cahil olduğunu, bilgisiz olduğunu, bazen de kendisi gibi bir mantıkla sorgulamadığı için aptal olduğunu düşünür ama hiç saygı duymak gelmez aklına.