Malzemelerin içerisinde bulunan hataların tespitinde kullanılan tahribatsız muayene yöntemlerinden biridir.
Bu yöntem incelenmek istenilen malzemedeki süreksizlikleri tespit etmek için prob tarafından üretilen yüksek frekanstaki (0.1-20 mhz) ses dalgalarının test malzemesi içinde yayılması ve bir süreksizliğe çarptıktan sonra tekrar proba yansıyarak prob tarafından algılanması esasına dayanmaktadır.
Prob tarafından algılanan dalgalar piezoelektrik olayı ile elektrik sinyallerine dönüştürülür ve katot ışınları tübü ekranında malzeme iç yapısının habercisi olan yankılar (ekolar) şeklinde görülür.
Ekran üzerinde gözlenen ekoların konumları ve genlikleri süreksizliğin bulunduğu yer ve boyutları hakkında bilgi verir. Test sırasında kullanılancak prob (düz, açılı, daldırma tipi), test parçasının malzemesi, geometrik şekli, boyutları ve işletme şartları göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
her muayeneden önce uygun standart kalibrasyon blokları kullanılarak ekipman kalibre edilmelidir.
Yöntemin avantajları:
*Uygulama kolaylığı mevcuttur.
*Malzeme içindeki hataların tespitinde hassastır.
*Taşınabilir çok küçük cihazlarla kontrol yapılabilir.
*Muayene işlemi ile eş zamanlı olarak sonuca varılmaktadır.
*Test sırasında malzemenin sadece bir tarafından uygun bir temas yeterlidir.
*Özellikle kalın parçalarda, düzlemsel hataların daha duyarlı bir şekilde belirlenmesini sağlar.
Yöntemin dezavantajları:
*Probun yeterli teması sağlayamayacağı pürüzlü yüzeyler sorun yaratabilir.
*Her test öncesinde kalibrasyon blokları ve referas standartlar gerekir.
*Sinyallerin yorumlanması uzamanlık gerekitirir.
*Yüksek derecere operatör deneyimi ve güvenirliği gerektirir.
bu test yönemlerinde eğer polimer matriksli bir kompozit malzemeyi inceleyecekseniz, frekans ayarlı bir cihaz kullanmanız faydalı olacaktır. her malzemede farklı frekanslarda kaliteli sonuç elde edilebiliyor.
diğer bir önemli nokta ise polimer matriksli kompozit malzeme incelerken kullanılan frekans, metal malzemeleri incelerken kullanılan frekandtan düşüktür.
radyosonik yöntemlere nazaran daha sağlıklı sonuçlar bulduğu için, sıklıkla tercih edilen tahribatsız muayenelerdir. Ultrasonik ses dalgaları sayesinde malzemelerin hatalarının bulunduğu bu yöntemde, verilen elektrik gerilim sonucunda malzemenin boyutları değişmekte ve yapım aşamasında meydana gelen hatalar bulunmaktadır. boyut ölçümünde, mekanik testlerin yerine kullanılan bir yöntemdir.