yapan kişiye çok bağımlı olmasına rağmen, ucuz olması, heryerde bulunması ve iyonizan radyasyonla çalışmaması nedeniyle tıpta en çok kullanılan görüntüleme yöntemlerinden biridir.
anne karnında erken donemde;
gebelik haftasının belirlenmesi, tahmini dogum tarihinin olusturluması icin.
ilerleyen donemde;
gebelik normal mi (bos gebelik, dıs gebelik), bebegin kalbi atıyor mu gibi soruların yanıtı icin.
daha ileri donemde;
bebegin gelisimi normal mi, sat ile uyumu nasıl, gelisim geriligi var mı, anne karnında pozisyonu nasıl gibi sorulara yanıt icin son derece gerkeli ve zararsız harika bir alettir.
ayrıca endiseli, panik, meraklı ve hevesli anneler icin dunyanın en gerekli icadıdır. * anne ve babaya en guzel duyguları yasatır o monitor. baba son derece heyecanlı bir sekilde goruntuleri kameraya kaydederken, anne duygulanıp her seferde aglayabilir. dunyanın en mucizevi goruntuleri, en harika sesleri gelir ordan *.
hep gelsindir. dileyen herkes bu duyguyu yasasındır.
ses dalgaları sayesinde birebir görüntünün anında monitörden izlenmesine olanak veren teknolojidir. gebe çiftler gidip "aaa bizim bebişimizin kukusu mu var yoksa pipisi mi var?" sorusuna cevap ararlar. "ay ne tatlı amcası bak el sallıyo!" gibi repliklere sebep olduğuda görünmüştür.
diyagnostik radyolojinin olmazsa olmaz parçası. 3 ile 7,5 mghz band aralığında kullanılıp, bu frekanstaki sesi üretebilmek için piezoelektrik elemanlarından faydalanılır..
ultrason cihazının yayacağı ses frekansının ayarlanması; sesin maddeden geçişi esnasındaki absorsiyon ve yansıma nedeniyle intensitesi azalıp ve absorsiyon sesin frekansı, dokunun absorsiyon katsayısı, doku kalınlığı ile doğru orantılı bir şekilde ayarlanmalıdır..
tahribatsız malzeme muayenelerinin bir kısmını oluşturur. hatanın yüzeyde ve ya yüzeye yakın olması, parçanın kaynak içermesi ve ya kaynak hatalarının araştırılması için değişik problarla analiz gerçekleştirilmektedir. ayrıca parça kalınlığını ölçmede de kullanıla bilir. bu sayede döküm kontrolleri malzemeye zarar vermeden gerçekleştirilebilir.
ses enerjisidir. fizik tedavide derin sıcaklık ve ağrı giderici olarak kullanılır. fizik tedavide penetrasyonu fazla olduğu için 0,87-3 Mhz frekans içeren ultrason aletleri kullanılır. penetrasyon derinliği ultrason frekansı ile ters orantılır. akut durumlarda 0,25-0,5 watt/cm2 uygulanır. ısı tesiri yoktur hasta ılıklık hissetmez. subakut durumda 0,5-1 watt/cm2 uygulanır. minimal ısı tesiri vardır. hasta hafif ılıklık hisseder. kronik durumlarda ise 1-2 watt/cm2 uygulanır. maksimal ama rahatsız etmeyecek ısı tesiri vardır. tedavi hergün veya gün aşırı 12-15 seans yapılmalıdır. etkinliği tens ile birlikte en çok kanıtlanan elektro fiziksel tedavi ajanıdır.
uygulanan için çok zahmetli bir sürece tekabül ediyor, o kadar iç organlara bastırmak filan sonradan ağrılara neden olabiliyor maalesef. jel filan sürüyorlar ama tırt.
böbrek ve prostat hastalıklarının teşhisinde de kullanılan tıbbi bir cihazdır. hasta için tek zorluk su içerek tuvalet ihtiyacına sıkışması gerekliliğidir. bu şekilde mesanedeki idrar miktarı belirlenir. sonra hasta tuvalete gidip rahatlar ve bir kere daha ultrason çekilir. böylece mesanede ne kadar idrar kaldığı bulunur. böylece doktor hastalığın teşhisi için veri toplamış olur.
doktorların teknisyenlere kullandırtmadıkları, ses dalgalarıyla görüntüleme tekniğine sahip ve vücudun bir çok bölümünün görüntülenmesinde işe yarayan, kullanması ciddi bir anatomi bilgisi isteyen güzel bir cihaz.
ultrasonu çekilen bölgeye sürülen jel ise cihazın vücut üzerinde hareketini sağlaması icin kayganlık veren bir sıvıdır.
Abdominal bölgeniz için ultrasona giriyorsanız hekimin çatara çutara giysilerinizi yukarı kaldırıp ultrason jelini Aynı hızla dökmesiyle hissedilen o soğukla yerinizden sıçramanıza sebebiyet veren bir muayene türü.