bir ülkenin , gayri safi milli hasılası, parasının değeri, kredi notu gibi bütün verilerini ve bilgilerini kapsayan bir giriye sığdıralmayacak derecede geniş konudur. Türkiye ekonomisinden bahsedilecek olursa Cumhuriyet'ten sonra yükselen bir grafik gözlenirken, 80'lerde gelinen noktada dışa açılmış ancak, planlı (15 yıllık, 20 yıllık gelişme planları) yapılanma olmaması ve değşen hükümetlerin farklı tavırları nedeniyle dalgalı bir yol izlediğinden bahsedilebilir.
1980 sonrası dışa dönük sanayileşmeye ve liberalleşmeye başlayan ekonomidir. böyle bir sanayileşme stratejisiyle amaçlanan ise ülkenin ihracat gelirlerinin artması ve bu artış sayesinde elde edilen gelirlerin, ülkenin sanayileşmesini dolayısiyle gelişmiş ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzeylerine ulaşmasını sağlamaktı.
bu politikalar günümüzde de devam etmektedir.
imf istikrar programları, türk lirasının konvertibilitesi, ihracatı teşvik çalışmaları ve kit'lerin özelleştirilmesi gibi uygulamalar liberalleşmeyi sağlamak, ayrıca kalkınmanın hızını arttırmak amacıyla tasarlanmıştır. böylece enflasyonun düşmesi, kalkınmanın artması, işsizliğin azalıp, milli gelirin artması amaçlanmıştır.