ulama olabilmesi için, sessizle biten bir kelimenin arkasından sesliyle başlayan bir kelime gelmesi gerekir. örnek : bir elma. arada virgül varsa ulama yapılmaz.
ulama bir aruz hatasıdır. dikkat edin bir bilgilerinizi yoklayın lise yıllarına bir dönün ulamayı öğretirler ancak bunun gramerlik mi fonetik mi olduğunu söylemezler. gramerlik diyenler çıkar ama yanılırlar. türkçe'yi alakadar eden bir hata değildir. tamamen bir aruz hatasıdır. bilindiği gibi aruz vezninde, uzun vokalle ve sessizle biten heceler uzun çizgi(-) ile gösterilir. sesli harfle biten heceler ise açık hecedir yani nokta (.) ile gösterilir. ulama olduğunda ise; ör: "kömür almak" örneğindedki gibi sondaki r sesi bir sonraki kelimeye kayar. okurken "kömür" kelimesi "kömü" olarak okunur ve son hecesi kapalı(-) bitmesi gerekirken açık biter ve bu da vezni bozmuş olur. aruz veznini bozmamak için ulama yaratacak kelimeleri yan yana gelecek şekilde seçmemek gerekir. bunu yapmak bir aruz hatasıdır. yani özetle ulama sadece bir aruz hatasıdır.
turkceye ozgu fonetik yapidan olusan dil bilgisi kuralidir. bilindigi uzere. ilk kelime sessiz harf ile biter, ikinci kelime de sesli bir harf ile baslarsa, ulama olur.
Konuşmada art arda gelen kelimelerden birincisinin sonundaki ünsüzün, ikincisinin başındaki ünlüye ses bakımından bağlanarak söylenmesi: Ayırt etmek, ağaç altı, tertip etmek, art arda gibi
.ör:cüneyt arkın,tarık akan