https://galeri.uludagsozluk.com/r/1631100/+
Çağan ırmak'ın alttan alttan ders veren filmi. Başrol olarak çetin tekindor şahlanınca filmin başarısız olma gibi bir ihtimali olmuyor benim nezdimde. Yan oyuncular fazla sektörden, yani diğer filmlerinde yer alan oyunculara bu filmde yer vermesine gerek yoktu. Mesela ıssız adam filminin kadrosu. Başka kişiler canlandırabilirdi bu rolleri.
Hikayesi iyiydi. https://youtu.be/R7Kq04XwAVY
"dudaklar sussa da kalbin yüz dili vardır."
bu ne kötü film lan. vahyi bu leş bir filme nasıl alet edersiniz? bu ne saçmalıktır, bu ne ahlaksıztır?! bu nasıl bir yeteneksizlik ürünü.?! çakma babam ve oğlum style. sapıkça.
efsane çağan ırmak filmidir... defalarca izledim... zamansız mekansız bir yerde ortadoğunun vahiy ve peygamber kültürünü işleyerek günümüz türkiyesinin rezilliklerini anlatmaktadır... müzikler zaten enfes öyle güzel ki... https://www.youtube.com/watch?v=7HaQ0bR0C5I
Sonunda birazcık sıçar gibi olsa da şahsen bana "lan Türkiye'de böyle güzel filmler yapılıyo muymuş" diye sordurtmuş güzel eser. Bu sıçar gibi meselesi de filmin başından beri süregelen masalsı havanın bozulması ki zaten gerçekliğin masala aktarılması bu elbette bozulacak, ama ne bileyim bu masalsı havanın bozulma şekli biranda o gerçek hayatın masala çevrilmeye çalışılması falan tuhaf geldi.
Ama kesinlikle aşmış bir filmdir. Efsaneyse efsane. Gizemse gizem. Dramsa dram. Her türlü başarılı. Ve kesinlikle ne sunduğun kadar nasıl sunduğunun da çok büyük öneminin olduğunu ispatlamış bu film.
Eğer sunmasını bilirsen Türk efsanelerinin üzerine birsürü başarılı film yapılabilir. Basit bir olayı bile seyirciye beğendirebilirsin.
Filmin işleyiş şekli şahsen benim alışık olmadığım bir tarzdı. Yani filmlerde masal anlatanlar olurdu ama anlatılan masalın o anki kişiler üzerinde vücut bulması falan müthiş bir teknik bence.
Neyse, izleyin izlettirin bence. Şahsen tamam mıyız filminden sonra çağan ırmaktan soğumuştum. Bu film sayesinde tekrar ısındım kendisine. Bence bu film kendisinin en iyi filmi. Türkiye'deyse en iyilerin arasında yer alması gereken bir filmdir.
Postmodern film. Tiyatro oyunu izler gibi hissettim. Tiyatrodaki oyunculuk tiyatroya yakışır. Biraz daha süslü ve abartılıdır tiyatro oyunculuğu. Tiyatro aşığıyım ve oyunculuk deneyimim de var. Fakat tiyatrodaki tavır, sinemada eğreti durur.
Çağan ırmak çok beğendiğim bir senarist ve yönetmendir. Fakat olmamış. Çünkü oyunculuklar teatral bile değil, fazlasıyla yapmacık. Replikler "ben burada mesaj veriyorum ha" etkisi bırakıyor. Oyuncuların tavrı ise "biz sadece rol kesiyoruz, bu da bir film" dercesine. Filmin içine giremedim izlerken. Ayrıca -makta, -mekte eki çok kullanıldığı için kulak tırmalıyor. repliklere bu nedenle odaklanamadım. Çetin tekindor, şerif sezer, yetkin dikinciler ve kaya akkaya'yı çok beğendiğim için izledim ama bu sefer zevk alamadım.
Kostümler ve kurgu başarılıydı ama replikler oturmamış.
ciddi ciddi anlatmak için söylenebilecek en güzel şey, öyle böyle değil hakikaten taşşaklı bir film. muhakkak izleyin. bir hikayenin ne olduğunu, nasıl olduğunu, bir anlatıcının aslında ne olduğu hakkında bir kez daha düşünelim.
--spoiler--
ulak bana kalbimin karanlığını gösterdi.
karanlık gözüm kör eyledi.
can almakta, vermekte yaradana mahsus
ama ne eylersin, kul kulu kötü eyledi.
yaşamak haram benim gibisine
rabbim affeyle cehenneminde..
--spoiler--
sadece replikleri için gişe rekoru kırması gereken bir filmdi.
ama recep ivedik'e gülen halk ne anlasın sanattan, şiirden..
yapılan en başarılı popüler kültür sineması filmlerinden.
kamil koç'a ne zaman binsem, hemen açıp izliyorum tekrardan.
sağ olsun kamil bu konuda hassas.
ulak, bence hatta senelerdir yapılmış, en başarılı filmlerden.
özünde de gayet güzel bir eleştiri taşıyor aslında.
izlemedi iseniz,
büyük kayıp derim.
çetin tekindor'a büyük bir sempati besleyen bir insan olarak,
''başımla beraber'' moduna girmeme neden olan filmdir.
"iki kişiye bin diyar bulursun yaşayacak, eğer istersen."
"yapan kadar, bilip de söylemeyen de suçludur."
"dudaklar sussa da kalbin yüz dili vardır."
"kader, der geçersin, 'kader' lafın kolayı."
"bazen tek çare bir hikayeye inanmaktır."
"korkarsan bilemezsin sonunu, sonunu bilmediğin şeyden de ömür billah korkarsın..."
yine çağan ırmak imzalı türk sineması için özel olacak filmlerden biri. dün tekrar izlediğimde farkedilen bişey var ki çağan ırmak, bu tarz filmlerin gerçekten hakkını veriyor. çetin tekindor, hümeyra ve şerif sezer'in oyunculuklarına diyecek birşey yok zaten. kısacası başarılı bir yönetmenin başarılı oyuncularla bütünleştiği başarılı bir film.