ukala

    1.
  1. kendini akıllı ve bilgili sanan kimse.
    söz meclisten dışarı.
    4 ...
  2. 26.
  3. çoğu zaman rahatsız edici bir sıfattır.

    başlangıç anlamından sapmış bir kelimedir. akil'den gelmesi dolayısıyla aklı, akıllıları nitelerken günümüzde bildiği her şeyi yerli yersiz ve kırıcı şekilde kullanan kişileri niteler.

    bir ukalayı şunlardan tanıyabiliriz:

    1) her ortama girebilir.
    zira bunların göt yalayıcısı çok olur. özellikle de the ukaladan yaşça daha küçükler.

    2) yavşakça gülerler.
    yersiz özgüvenleri asıl gülme şekillerine zarar vermiştir.

    3) arkadaşları yoktur.
    var ise kendi gibi biridir ve muhtemelen sidik yarıştırıyorlardır.

    bu kısım sözlük yazarları için

    4) herkesle taşak geçmeyi marifet sayarlar.
    congrats the ukala! her boku sen biliyosun mnakoym.

    5) zirvelerde en çok bunlar güler, niyeyse herkes bunları dinler.
    bunu kendi evinizde de yapabilirsiniz. kıçınızı kaldırmadan tüm gün ekşi sözlük, uludağ sözlük okuyun gündeme hakim olun. araya da saçma sapan şahsi sikimsonizm manifestonuzun birkaç maddesini yerleştirin. hey! artık siz de bir ukalasınız.

    biliyorum, sizin de bir the ukalanız var.
    3 ...
  4. 4.
  5. iğrenç insanlardır. bir şey bildiklerini zannederler ancak aslında dedikleri bir hiçten ibarettir.
    3 ...
  6. 36.
  7. Arapçada akıllı anlamına gelen akil sözcüğünün çoğuludur. Akıllılar, akıl sahibi olanlar manasındadır.
    3 ...
  8. 13.
  9. tanımlamak için kullanılan türkçe kökenli bir sözcüğün bulunmadığı durum. ukala sözcüğü, arapça'dan dilimize yerlerşmiştir ve ukala yerine şu anda türkçe konuşurken kullanılabilecek diğer kelime de ingilizce'den aynen aktarılmış "snop" tur. türkler arasında ukala bulunmayacağı mı düşünülmüştür, yoksa öztürkçe kullanmamak başlıbaşına bir ukalalık addedilip kullandığı dili eski türkçe etkisinden arındırmadan konuşanlar "ukala", batı kökenli kelimeleri türkçe içine yedirenlerse "snob" mu olmaktadır buna bir cevap bulmak pek de kolay olmayacaktır. türkçe karşılık olarak tdk ancak "bilgiçlik taslayan" ifadesi koyabilmiştir ki bu da bir sözcük değildir; olsa olsa kelimenin anlamının açıklamasıdır. ukala sıfatının bana göre en ilgi çekici tarafıysa, bu sıfatın kişinin kendisini tanımlarken kullanabileceği bir sıfat olmamasına karşın bir başka kişiyi tanımlarken pervasızca başvurabildiği bir sıfat olmasıdır. bundan ötürü de isteyen istediği zaman istediği kişi hakkında * istediği kadar ukala yakıştırması yapabilir; ne de olsa ne ukalalığın bir ölçüsü vardır ne de ukalalık kavramı objektif bir kriteri ifade eder.
    2 ...
  10. 2.
  11. ayrıca gereksiz yere bilgiçlik taslayıp,saçma sapan bilgilerle kafa skmeyi seven kimselerede denir.
    3 ...
  12. 6.
  13. bazı insanlara cok yakısır,bazılarında ise o kadar yamalı durur ki cevresinde pek ciddiye alınan biri olmazlar.genelde basarılı bir kariyere sahipseniz ve iyi bir ekonomik durumunuz varsa size ukala degil,özgüveni yüksek biri diyeceklerdir.halbuki baya baya bir ukalalık vardır;yuruyusunuzde,konuşmanızda,sigara içişinizde,bakışlarınızda...
    2 ...
  14. 37.
  15. kafatası içinde beyin değilde kıvrımlı, iç içe solucanlar olduğunu siz bilirsiniz de; o kendisini mısır gevreği gibi nimetten! sayar.
    2 ...
  16. 17.
  17. nedendir bilmiyorum sempati duyduğum insanda ki özellik.
    hoşuma gidiyor. konuşsun anlatsın abarta abarta, ha bizde dinleyelim, şaşalım, arada bi tebesüm edelim. sanki hiç ukala değilmişcesine. ukala olan insanın zeki olduğunu düşünmeden edemiyorum.
    2 ...
  18. 22.
  19. kendini beğenmiş,her lafa atlayan,insanları sözde aklıyla ezmeye çalışan ezik insandır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük