Açikta satilan sütün tercih edilecegi kıyaslamadir. Digerlerine oranla daha az zararsizdir, hele ki anne kişisi yıllardır bildigi güvendigi mahalle sütçüsünden aliyor ise sütü mistir. Süt gibi kokar.
dayanım açısından uht sütün en önde olduğu kıyaslamadır. aslında süt inekten sağıldığında henüz enfekte durumda olmadığından sağlıklıdır, ancak bu şekilde olduğu gibi muhafaza edilemediğinden çeşitli bakterilerle enfekte olmakta ve dolayısıyla açık süt olarak satıldığında giderek tehlikeli hale gelmektedir. bu nedenle süt 90 derece sıcaklıkta pastörize edilmekte ( (bkz: günlük süt) veya (bkz: pastörize süt)), ya da daha detaylı işlemlerle 100 derece mertebesinde ısıtılarak uht süt haline getirilmektedir. ilkinin dayanım süresi 1-2 gün iken, uht süt ambalajı açılmamak kaydıyla oda sıcaklığında aylarca dayanabilir. lakin her nimetin bir külfeti olması babında, bu ısıtma ve sair operasyonlar sütün içinde besin değeri taşıyan bazı kısımların kaybına yol açmaktadır.
-uht sütün içinde antibiyotik vardır. bunun sebebi bilinçsiz köylülerdir. ne de olsa uht olacak diye en eski sütleri satarlar ve içine antibiyotik basarlar.
-günlük süt genelde pastorize olur. bunlar bu sütler arasında en sağlıklısıdır.
-açıkta satılan süt. brucella,coxiella vb. bakterileri içinde barındırır. kaynatırsanız içerisindeki vitamin ve protein denaturasyona uğrar dolayısıyla sütten fazla verim alınmaz.
olay şundan ibaret; sütün ömrü yani son kullanma tarihi ne kadar uzun olursa, insanların ömrü de o kadar kısalıyor. ayrıca bir ters orantı da söz konusudur.