uykusuzluğumu gidermek adına vücuduma adrenalin salgılatmak için kurduğum ve 9 aydır vazgeçemediğim linux tabanlı işletim sistemi. kesinlikle her windows kullanıcısının bir defa da olsa denemesi gerektiğini düşünüyorum. bağımsız, özgür ve bedava yazılımlarla kendini güvende hissettirmesi açısından bir numaradır. peki windows kullanıcıları denemekten neden korkmamalı, çünkü bir uninstall kadar yakın kaldırması, hem çok kısa sürede hem de tertemiz.
en son gelen stabil sürümü 9.10'da kablosuz bağlantı olarak sıkıntılar yaşatsa da,wicd kurarak ve eski network manager'ı kaldırarak bu sorunu da halletmeniz mümkün.
iphone'la arası bozuk osdir.itunes için wine kullanırım derseniz wine'ın usb desteği yok. denediğim diğer yol ise virtualbox'la sanal işletim sistemi oluşturup itunes kullanmak , ama ne yazık ki bu da mümkün olmuyor, itunes çalışıyor ama hemen ardından çöküyor. şu an için işe yarar tek yol yine virtualbox üzerinden xilisoft ipod rip kullanmak.
ayrıca ubuntu 10.04 de iphone-ipod desteğiyle karşılaşabilirmişik. kaynak; http://www.downloadsquad....pod-touch-out-of-the-box/
ortalama bir kullanıcının rahatlıkla kullanabileceği bir kurulum arayüzü vardır. bundan daha kolay bir arayüz yapılamaz.
windows un daha kolay arayüzü varmış gibi görülmesinin sebebi elinizdeki windows cd sinin sadece bir dil (bizim için türkçe)içermesi ve bölgesel ayarları ile beraber gelmesidir. onun için dili türkçe olacak mı klavye türkçe olacak mı diye sormaz. ayrıca windows yüklerken size diğer işletim sistemlerini kullanmak istiyormusunuz diye sormaz. küt diye windows u yükler. eğer hddnizin başka bir yerinde başka bir işletim sistemi varsa ondan sonra onu kullanmak için uğraşırsınız.
yani ubuntu kurulurken daha fazla soru soruyorsa aslında bu sizin rahatınız içindir.
bunların haricinde eğer ben flashla codecle uğraşmak istemiyorum herşey hazır gelsin istiyorsanız pardus kullanın. o da güzel. fakat pardus kde kullanır ubuntuya alıştıysanız biraz farklı gelebilir. ama windows dan geçişte kde daha rahattır.
kaliteli linux dağılımı. cd isteğinde bulunduğunuzda ortalama 3 hafta içinde kapınıza kadar ücretsiz getiriyorlar. gelen posta içinde 3 adet işletim sistemi bulunmakta.
(bkz: ubuntu)
(bkz: kubuntu)
(bkz: ubuntu server edition)
parmak bellek vasıtası ile işletim sistemi kurulumu yapmak için çok sayıda araç mevcut. görsel yönden oldukça* gelişmiş hale getirilebiliyor. oldukça performanslı çalışır ve donanımları cimri tüketir. açılışta ram kullanımı ortalama 150 mb civarındadır. kurulduğu dizüstü bilgisayarın batarya ile kullanım süresini yarım saat kadar artırır. internette gezinmek, film izlemek, kitap okumak, ofis işleri yapmak, müzik dinlemek gibi gündelik işlemler için gayet idealdır. öğrenildikten sonra en az windows kadar kullanışlı ve rahat olur. kullanıcı sayısı az olduğundan ötürü karşılaşılan sonrunların çözümünü hemen bulamasakta zamanla bunun da aşılacağını düşünüyorum.
bunun yanında eksikleride bulunmakta tabii ki. bazı işlemleri için gnome-terminal kullanmak zorunda kalabiliyorsunuz ve oraya yazılacak komutları son kullanıcının öğrenme zorunluluğu kimi zaman insanı çileden çıkarıyor. teknik destek verebilecek herhangi bir firma söz konusu değil. yeni donanım sürücülerini, donanımlar piyasaya sürüldükten bir müddet sonra bulabiliyorsunuz.
en neticede gündelik işler için windows işletim sistemine yüzlerce tl para vermektense virüs derdi bulunmayan ücretsiz ve gelişmiş bir işletim sistemi olan ubuntu* kullanmak her zaman için avantajlı olacaktır.
windows 7 nin yanına ikincil işletim sistemi olarak kurduğum.* gerçekten gerekli paketler yüklendikten sonra*bilgisayar başında keyifli vakitler geçirebiliyorsunuz(görsellik açısından). fakat gerek java desteğinin berbat durumda olması gerek hala adam akıllı bir indirme yöneticisi çıkarmamasıyla benim için alternatif olarak kalacaktır.
görebildiğim kadarıyla en iyi linux dağıtımı.
yükseltilmesi ve kurulumu son derece kolay ve gnoma masaüstüne rağmen son derece hoş bir görselliği var. (şahsımca kde görüntünün, gnome işlevselliğin masaüstüsüdür) Performans açısından son derece güçlü, hele Xfce kurup xubuntu olarak kullanırsanız daha da mis oluyor. geliştirici ortamı olarak da hoş. iki tane kusrunu gördüm o kadar:
1-Açılış yöneticisi görsellikten çok uzak, acemi kullanıcıya itici gelebilir, ben memnunum gerçi.
2-Paket yöneticisinde maalesef indirmelerin kalan zamanı süre olarak gösterilmiyor.
3-Renk teması pembe *
Ama virüs derdi yok be abi, omegleye giriyorum virüsünü yaymaya çalışan her tipe küçük mutluluklar yaşatıyorum * Bulaştıramadıklarını anlayınca ne yapıyorlar merak ediyorum *
son versiyonuna henüz geçmedim. lakin şu ana kadar olan deneyimimden flash ın bu işletim sistemini gayet güzel kanırttığını söyleyebilirim. umarım yeni sürüm(ler)de bu sorun biter/azalır.
bir bluetooth bağlantısı yüzünden bana çektirdiklerinden ötürü kendinden nefret ettiğim, saygı değer hocamızın "arkadaşlar linaaax bik bik bik" şeklindeki telaffuzu günlerce rüyalarıma giren işletim sistemi.
aman efendim aman, neyime benim linux falan..
eğer siz de geç açılan mozilla'dan, pencerelerden vs. şikayetçiyseniz preload adlı programı kurmanızı şiddetle tavsiye ettiğim dist.
20 sn de bir sistemi kontrol edip en çok kullanılan programları listeliyor ve sonra kullanım için önceden belleğe atıyor. böylece sistem 2-3 kat hızlanıyor. terminali açıp ''sudo apt-get install preload'' kodunu girmek yeterli. daha fazla bilgi için http://techthrob.com/2009/03/02/drastically-speed-up-your-linux-system-with-preload/
fullscreen modda compiz'in videolarda kırılma yarattığı disttir. eğer böyle bir derdiniz varsa compiz e girip general options seçilir. ignore hints when maximized ve unredirect fullscreen window aktif edilir. sorun çözülmüş olacaktır böylece.
çok sevdiğim işletim sistemi.ancak kendisiyle ilgili bir sorunum var.laptopta hem win7 hem de ubuntu kurulu iken, win7'ye format atmak zorunda kaldım. fakat, formattan sonra bilgisayar açılırken "windows mu, ubuntu mu hangisi açıyım abi?" diye bir soru gelmiyor artık karşıma. ne yapsak bilemedim. nette de araştırdım ama çıkmadı pek bişi.
edit:sorun grub2 imiş.grub2'yi re-install ettim, sorun kalktı ayrıca teşekkürler dis kapinin ic mandali.
eğer ubuntu 9.10'da ve 10.04 de internet bağlantısı belirli aralıklarla kesiliyorsa, wicd adlı network manageri yüklemenizi şiddetle tavsiye ederim. 2 hafta boyunca 10.04 de ve 9.10 ile beraber gelen network managerle uğraştım. wicd bütün sorunu çözdü. yüklemek için aşağıdaki kodları yazın, ayrıca eski network manageri de kaldırın. gerekirse startup listesinden de kaldırın.