xp'nin verdiği ntldr is missing hatası ile açılmayan sistemden dosyalarımı kurtaran özgür işletim sistemi.
kısa bir süredir vmware workstation ile birlikte xp içinde ubuntu kullanıyorum. biraz biraz alışıyım diyerekten, direk olarak kurmadan kullandım. photoshop ve birkaç yazılımı bırakamama tam olarak kurdurmadı ubuntuyu bana.dün ntldr hatası ile xp açılmadı. internetten tam olarak ne olduguna da bakamadan afalladım evde. yedeği alınmamış o kadar dosya, giderse mahvoldum ben. herşey üst üste geliyor, hafiften arızalı olan dvd rom sıçtığım kurtarma dvd'sini okumuyor ve kurtarma konsoluna düşemiyorum. ( ntldr hatasından nasıl kurtulunacagını, arşivden çıkan eski win98 cd ile gittiğim komut satırından nasıl yapılacağını ntldr is missing e yazıcam ) ubuntu'nun live cd'sinden boot yapıyorum. cd'den açılan ubuntu bana harikalar sunuyor.cd'den çalışarak bana bütün hard diskime erişebiliyorum. dosyalarımı bir güzel başka bir yere yedekliyorum. daha sonra basıyorum install'una. güzelce biçimlendiriyor hard disk'imi. ne xp kalıyor nede 15 gb'ımı yiyen salak backup partisyonu. su anda canavar gibi ubuntu'dayım. ati ekran kartını tanıtmaktan başka hiçbirşey yapmadım. wireless, bluetooth ne bir yazılım yükleme ne birşey. herşeyi kendisi halletti saolsun, oradan soğuk bir içeçek uzatmasa da arkama yaslanıp bekledim.
biraz garip geliyor önce. xp'de öyle rahata alışmışız ki. burada uçbirim'e girip komut yazmak,yükleme yapmayı yadırgıyorum. ama çok uzun sürmüyor. hoşuma gidiyor artık. son sürümünü indirmiş olsamda biraz güncellemeye ihtiyaç duyuyor. 180 küsür mb'lık bir indirme yapıyor. başlangıçta mp3 ve videolarınızı açmak için ufak bir güncellemesi bile var. daha sonra kişisel kullanım amaçlı dosyarlara kendim göz atıyorum, geliştiriyorum. bu kadar kaynak okuyacağım aklıma gelmezdi. özlemişim. en sık kullandıklarım ve fazlaca işime yarayanlar şunlar ;
zaten benden önce birçok kişi karşılaştığım/karşılaşacağım sorunları yaşamışlar. istediğim cevaba ulaşıyorum. yeterli aslında bu iki kaynak. geri kalanı için ; google.
xp'de çoğunlukla kullandığımız her program için bir karşılık var açık kod dünyasında. photoshop için gimp, limewire için frostwire, flashget için multiget vs. karşılık bulmak için google'da şöyle yapıyorum, örnek olarak fotoğraflarımda hdr kullanırken photomatix kullanıyorsum xp'de. ubuntu yani linux için desteği yok bu programın. google'a "hdr software for ubuntu" yazdığımda çıkan sonuçlar bana direk olarak sonucu veriyor ve bingo : Qtpfsgui - The Open Source HDR Solution .
ayrıca msn ve ıcq gibi diğer ortam araçları için gaim ile birlikte geliyor ubuntu. fakat şiddetle kopete öneriyorum, çok daha güzel çok daha kullanışlı. yüklemek için yapmanız gereken terminal yani uçbirim'e girmek ve şunu yazmak ;
sudo apt-get install kopete
[normal kullanıcı girişi yaptığınızda terminalde root olmak için sudo -s yapıyorsunuz ve şifrenizi yazıyorsunuz]
tabi root olarak giriş yapmış olmak gerekiyor. yada kullanıcının administrative fonksiyonlarının açık olması gerekiyor.normal kullanıcı girişi yaparken root ile girmek istediğinizde bunun mümkün olmayacağını söyleyecektir. root ile desktop a normak kullanıcı gibi ulaşmak için, system->yönetim->login window ayarlarına girerek, security sekmesine geliyorsunuz ve allow local system administrator a bir tik koyuyorsunuz. böylece root olarak girip, bütün yetkilere sahip olacaksınız. bazı programlar bunu isteyecektir yada bazı dosyalara erişmek/düzenlemek için root olmanız gerekecek. root'un şifresini ise, system->yönetim->kullanıcılar ve gruplar kısmında değiştirebilirsiniz.
download makinamda azureus' un linux versiyonu ile birlikte kullandığım şeker mi şeker linüx versiyonu. bir adet x86 ve x64 olarak kapıma cd' leri ulaştırmışlardır. sabit disk olmaksızın çalışabilir, salak windows' u kurtarmak için birebirdir. şöyle de güzel bir görüntüsü vardır ;
virtual machine ile hem xp nin hemde kendisinin kullanılabildiği linux dağıtımı .ama ram in de damına koyan v.m den dolayı makinen saglam olabilmelidir.
direndim, direndim, direndim ama sonunda geçtim iyi ki de geçtim artık rahatım. Bu arada kde'yi de terk ettim. 2 günde alışılabiliyor şu ana gördüğüm en rahat distro tabii (bkz: debian)'dan sonra.
yaklaşık bir senedir zevkle kullandığım fakat yeni sürümü (bkz: hardy heron)'un beta versiyonunu indirip denediğimde ekran kartı başta olmak üzere pek çok sorun çıkartan distro. herhalde mecbur kalmadıkça gutsy'den şaşmayacağım.
5.04 sürümünden beridir kullandığım linux dağıtımı. eskiden 3d yapabilmek için alt üst edilen internet siteleri,girilen yığınla kod.sürekli bir xorg'un sağlam halinin kopyasını alma alışkanlığını 7.10 sürümü ile değiştirmiş,kalıcı bir işletim sistemi,oturmuş bir process sahibi olmuştur. muadili kavramından yavaş yavaş uzaklaşıp özgün tasarımlı ve fasiliteli programların çoğalması ve arkasında önemli bir sponsor dersteği bulundurması,yapılanların kalıcı olacağına teminat oluşturduğu için günden güne daha çok kişinin emeğini sarf ettiği bir sistemdir ubuntu. benim gibi ubuntustudio kullanan ve office programları ile haşır neşir olanlar için ise bulunmaz bir nimettir ubuntu.
eğlenceli ve değiştirilebilir görsel özelliklerinin yanı sıra bunları uygularken bilgisayardaki performans kaybını nerede 0'a yaklaştırması ise başka bir ilgi çekici tarafıdır ki,windowstaki programları kullanamıyoruz ya da oyunları oynayamıyoruz diyenler kesinlikle araştırmadan bu sözleri sarf etmiş kişilerdir. Her türlü programı kullanabilmek için çalışmalar ya yapılmış ya da proje düzeyinde bitirilmeye çalışılıyor. Dünyada milyonlarca takipçisinin olması onu güvenli ve emin adımlarla ilerleyen bir sistem yaptığı için hali hazırda microsoft ürünlerinden daha büyük bir kullanıcı (tüketici değil,dikkat) memnuniyeti getirmektedir. Biraz araştırma ve kurcalama (sıçıp batırma potansiyeli olanlar lütfen herşeyin yedeğini alsın) isteği içinde olan herkesin anlayabileceği, ilk kullanıcı için haddinden fazla opsiyon sunan kaliteli linux distrosu.
fakirin özgür dünyaya adımını 8.04 sürümü ile attığı; bedava, özgür, gelişime açık, tekele karşı çıkan şey. 700 mb kurulumun içinden türlü türlü programlar da çıktı, open office dahil. benim gibi yıllardır windows dan başka bir şey kullanmayan(mecburiyet) kişiler elbette başlarda biraz zorlanacaklar, ama sabır da bir erdemdir.
olur da kurulumda türkçe seçerseniz, sizi paket hâlinde program indireceğiniz vakit türkiye'deki sunuculara bağlayacağı için hızın yavaşlığından eeh eytere bea (byte hesabı iniyor da) dedirtecek şey.
usb ve pcmcia wireless kartlariyla ilgili sorunlari uzun zaman once cozmus $ukela isletim sistemi. sadece biraz ugrasmak gerekli. problem yasayanlar icin kisa yoldan adim adim anlatmak gerekirse;
benim gibi duz bilgisayar kullanicisina agir gelen isletim sistemidir.
simdi bunda nasil dvd izleyecez ? kernel ne ? kellogs'un bir turu mu ? msn nerede ?
ulan bu niye mp3 calmiyor turu garip onlarca soruyu zihnimin icinde dondurmustur. cd gonderdiler sag olsunlar, birini arabaya astim digerini laptop'a yukledim 1 ay kullandiktan sonra divx'lere yer acmak icin ubuntu'yu kaldirayim derken bilgisayar'a format cekmek zorunda kaldim.
yeni başlayanların http://www.getdeb.net adresinden pek çok faideli software'ine ulaşabileceği linux dağıtımı. deb paketi kurulumu da zaten gayet basit. linux'a geçmeyi düşünenlere ben debian'ı tavsiye ederim ama ubuntu'da debian'ın küçük kardeşi sayılır ne de olsa..
8.10 sürümü Intrepid Ibex kod adıyla yayınlanan linux dağıtımı. 8.10 sürümü uzun dönem destek * sınıfına girmiyor. nisan 2010'a kadar destek alabileceksiniz.
8.10 sürümündeki temel değişikler Tüm masaüstü temasının yeniden tasarımı, mobil işlemlerin ve masaüstü ölçeklenebilirliğinin geliştirilmesi, internete bağlanmada ileri esneklik olarak açıklanmış.
denediğim kadarıyla hala en hızlı işletim sistemidir. 8.10 sürümünde de bu değişmemiş. genel olarak dağıtım boş geldiğinden alışmak çok zor. yani standart bir masaüstü kullanıcısı için mantıklı bir tercih olmayabilir. öncelikle mp3 desteği, flash player, office de türkçe desteği, font ayarlamaları, çalışmayan donanımlar için sürücü bulmak gibi oldukça zor ve zahmetli işler her daim kullanmayı zahmetli kılıyor. bir süre sonrada zaten silip tekrar vista yüklemek zorunda kalıyorsunuz ve geçmişlerine rahmet windowsun be yavaş vasat ama bundan iyidir be! diyenlerden oluyorsunuz.
ikide bir sağda solda ismine rastlamama rağmen, sıradan bir bilgisayar vatandaşı olarak bir türlü tam anlamıyla nasıl bir şey olduğuna vakıf olamadığım ama ismi sahiden pek komik kaçan tuhaf şey..
(bkz: biri bana tane tane anlatsın)
(bkz: ben daha linux'u bilmiyom ki gardaş)