tırnaklı değilde dırnaklı olarak söylenir. batı tarafından yola çıktınız mı antep'te bu ismi duymaya başlarsınız. daha sonra urfa, siverek, diyarbakır derken mardin'e geldiğinizde bu ekmek çeşidinin adı diyarbakır ekmeği olur. keza mardin yöresine ait simit şeklindeki halka ekmeğede diyarbakır'da mardi ekmeği derler. bu ekmek türlerini aksaray sofularda ve şirinevlerdeki pide fırınlarında rahatlıkla bulabilirsiniz.
ilk şehir dışına çıkışımda(batı tarafına)bu ekmeğe denk gelmeyince çok şaşırmışdım,tırnaklı ekmeksiz akşam yemeği düşünülemez bence,millet somun yiyordu çok garipsemişdim.fırına gönder yemeği pişsin al ekmeğini gel yemeğini ye fırınlarımız candır.
diyerbekir pidesi-ekmeği.
memleket ve pide türü fark etmez, küncülü küncüsüz, tırnaklı tırnaksız, uzun-kısa, adana pidesi, kayseri pidesi, kebapçı pidesi vs.
biz bunlara direkt pide diyoruz. çoğu yerde pide deyince akla peynirli pide-kıymalı pide filan geliyor. somun türevi ekmeklerle hayat geçmez, pide ekmeği her türlü yemekle uyum sağlayan güzel bir nimettir.